Το τέλειο κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες

Η αναβάθμιση σε ένα από τα κλασικότερα φαγητά, ακριβώς όπως θα γινόταν σε ένα καλό εστιατόριο.

Πέτσα τραγανή που θα θυμίζει πάπια Πεκίνου, κρέας μαλακό που θα λιώνει στο στόμα και άψογες πατάτες που θα το πλαισιώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, συν κάποια twists αναβάθμισης που θα χαρίσουν μοναδική γεύση και υφή. Το πραγματικά καλό κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες -ναι, αυτό που μπαίνει στο ίδιο κάδρο με τα γεμιστά και το παστίτσιο για το καλύτερο φαγητό όλων των εποχών- συγκρίνεται με ελάχιστες άλλες συνταγές του γαστρονομικού κόσμου. Και με τις παρακάτω συμβουλές θα το πετύχεις.

Το ιδανικό κοτόπουλο

Όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση όπου πρόκειται να μαγειρευτεί οποιοδήποτε είδος κρέατος, οφείλεις να επιλέξεις ένα τεμάχιο πολύ υψηλής ποιότητας. Ένα κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής που εκτρέφεται σε εξωτερικούς χώρους για το σωστό χρονικό διάστημα, χωρίς ασφαλώς να έχει καταναλώσει κάτι ακατάλληλο και με βάρος κοντά στο 1,5 κιλό είναι μία καλή αρχή. Ζήτα από τον χασάπη σου να το καθαρίσει εσωτερικά και κράτα το συκώτι για πατέ και τα πόδια και το λαιμό για ζωμούς που μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο σε ριζότο όσο και σε ramen.

Η προεργασία

Το κοτόπουλο είναι από εκείνες τις πρώτες ύλες που εύκολα μπορείς να αναβαθμίσεις, με ένα σχετικά απλό τρόπο. Κάνε του ένα  "μασάζ" με μείγμα από μαύρο πιπέρι, δεντρολίβανο, φασκόμηλο και φρέσκο ​​άγριο μάραθο μαζί με ελαιόλαδο ή, εναλλακτικά, βούτυρο. Φρόντισε να καλύψεις με αυτό κάθε του σημείο - ναι, ακόμη και κάτω από τις φτερούγες. Για ακόμη περισσότερη ένταση στη γεύση, προσάρμοσε λίγο τριμμένο σκόρδο και αρωματικά βότανα της αρεσκείας σου στην εσωτερική του κοιλότητα.

Το ταψί

Πρέπει να είναι αρκετά βαθύ και να έχει ραβδώσεις ώστε να μπορεί να υπάρχει σε κάποια σημεία απόσταση από την επιφάνειά του και το κρέας. Αυτό είναι σημαντικό ώστε να μην έρχεται σε πλήρη επαφή με τους χυμούς του. Διαφορετικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα πήλινο σκεύος, την επιφάνεια του οποίου θα έχεις καλύψει με λάδι.

Το τέλειο κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες

Το μαγείρεμα

Προθερμαίνεις το φούρνο στους 250°C και τοποθετείς σε αυτόν το κοτόπουλο ανάποδα, με το στήθος να ακουμπά στο ταψί, προκειμένου να μαγειρευτεί αργά και σωστά, προτού το γυρίσεις αργότερα (συνήθως μετά από μισή ώρα με 40'). Ο γενικός κανόνας επιτάσσει μία ώρα ψησίματος/κιλό κοτόπουλου αλλά μπορεί πάντοτε να υπάρξει προσαρμογή. Μην αφήσεις όμως ποτέ το φαγητό χωρίς επιτήρηση στο φούρνο και φρόντισε να το ψεκάσεις με λάδι τουλάχιστον μία φορά, ώστε να γίνει πιο τραγανό.

Η ξεκούραση

Φαίνεται ασήμαντο αλλά δεν είναι: Το ψητό κοτόπουλο θα πρέπει να "αναπαυτεί" για λίγο σε θερμοκρασία δωματίου, αμέσως μόλις βγει από το φούρνο και πριν φτάσει στο τραπέζι. Βγάλε το από το ταψί, τοποθέτησέ του σε πιατέλα σερβιρίσματος και τύλιξέ το με αλουμινόχαρτο, χωρίς όμως να το σφραγίσεις εντελώς, καθώς έτσι θα δημιουργηθεί ατμός και θα καταστραφεί η τραγανότητα της πέτσας. Μπορείς ακόμη να το αφήσεις για λίγα λεπτά στον σβηστό φούρνο. Τέλος, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ελάχιστο λευκό κρασί μαζί με νερό ώστε να δημιουργήσεις ένα ελαφρύ dressing που θα δώσει επιπλέον στοιχεία στο κρέας.

Οι πατάτες

Το απόλυτο συνοδευτικό και το τέλειο συμπλήρωμα για ένα άψογα ψημένο κοτόπουλο. Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους μπορείς να τις φτιάξεις. Είτε στο ταψί μαζί με το κρέας στο φούρνο, είτε να τις ψήσεις ξεχωριστά, σε ένα άλλο ταψί, αφού πρώτα τις έχεις βράσει και τις έχεις καρυκεύσει με δεντρολίβανο, χοντρό αλάτι και λάδι. 


Διάβασε ακόμη πώς θα φτιάξεις απίστευτα ραβιόλι, το τέλειο ριζότο, τα αυθεντικά αμερικανικά pancakes αλλά και gourmet burger στο σπίτι.


φωτογραφίες ©Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Cupola, για dolce vita στο Παγκράτι

Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το κόλπο που εγγυάται την τέλεια καρμπονάρα

Τρία απλά βήματα σε στέλνουν με τις ευλογίες μας, απευθείας στο Masterchef.

Γραφει Γιαννης Σπανος