
Τα τέλεια spaghetti alla bottarga
Μία γρήγορη και ξεχωριστή συνταγή.

To αυγοτάραχο θεωρείται το μεσογειακό χαβιάρι και το συναντά κάποιος σχεδόν σε κάθε χώρα της ευρύτερης περιοχής. Είναι ευρέως αναγνωρισμένο με τη διεθνή του ονομασία (bottarga) ενώ στη χώρα μας, το μόνο που έχει αναγνωριστεί ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης είναι εκείνο που παράγεται από τον θηλυκό κέφαλο (μπάφα), με προέλευση τη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου-Αιτωλικού. Το αυγοτάραχο ωστόσο μπορεί να προέλθει και από οξύρρυγχο, σολομό ή ακόμη και τόνο. Πρόκειται ουσιαστικά για το φυσικά αποξηραμένο και μορφοποιημένο αυγό κεφάλου, στο οποίο δεν έχουν προστεθεί συντηρητικά. Έχει υψηλή διατροφική αξία και ιδιαίτερη γεύση.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ορεκτικό ή συνοδευτικό, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες αλλά και να πλαισιώσει άψογα τα ζυμαρικά. Η ιδανικότερη εκδοχή της τελευταίας είναι τα spaghetti alla bottarga - μία συνταγή που προέρχεται ασφαλώς από την Ιταλία και μπορεί να φτιαχτεί με λίγα υλικά.

Ουσιαστικά, εκτός από την κατσαρόλα όπου θα βράσουν τα σπαγγέτι (ιδανικά al dente), θα χρειαστείς ακόμη ένα τηγάνι στο οποίο θα σοτάρεις με ελάχιστο ελαιόλαδο φρέσκο κρεμμύδι και σκόρδο. Σε αυτά θα προσθέσεις λίγο ακόμη ελαιόλαδο, καθώς και χυμό και ξύσμα από ένα λεμόνι. Αφού το ανακατέψεις με τα ζυμαρικά (εκτός από σπαγγέτι μπορείς να χρησιμοποιήσεις ακόμη μπουκατίνι), χωρίς να τα αλατίσεις καθόλου -ή ελάχιστα- τρίβεις άφθονο αυγοτάραχο και γαρνίρεις με κάποιες φέτες αυτού.
Αν επιθυμείς κάποιες επιπλέον εντάσεις στο πιάτο σου μπορείς να εμπλουτίσεις τη συνταγή με πιπεριές τσίλι, ενώ πάντοτε μπορείς να γαρνίρεις με έξτρα υλικά της επιλογής ή ακόμη και με ξηρούς καρπούς.
Διάβασε ακόμη για τα κορυφαία εστιατόρια για ψάρι και θαλασσινά στην Αθήνα, το Airbnb των σεφ, το classy και νόστιμο Twenty One και τον βασιλιά του αργεντίνικου street food choripan.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα
Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΌλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς
Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΑυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο
Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;
Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΑυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα
Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.
Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις
"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.
Γραφει Νικη Κοντομηνα