Η συνταγή του Αλέξανδρου Τσιοτίνη για αφράτα burger buns

Ο σεφ και ιδιοκτήτης του CTC ξέρει (και) από ποιοτικά ψωμάκια για burger.

Υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν πως η αρχή και το τέλος ενός εξαιρετικού burger βρίσκεται αποκλειστικά στο μπιφτέκι. Υπάρχουν και αυτοί που έχουν ψάξει λίγο περισσότερο το όλο θέμα και τονίζουν τη σημασία ενός καλοφτιαγμένου bun. Η αλήθεια είναι πως το όλο πράγμα λειτουργεί συνδυαστικά. Εξίσου ζωτικής σημασίας με την καλή ποιότητα και επεξεργασία του κρέατος είναι και η αντίστοιχη του ψωμιού. 

Ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης δίνει, μέσω της Rolling Stove και της σελίδας της στο Instagram, τη συνταγή για ένα άψογο burger bun. Καλό θα είναι να ακολουθήσεις τις κατευθύνσεις του.  

Υλικά

Για το premix

  • 300 γρ. μαλακό αλεύρι 
  • 2 γρ. νωπή μαγιά
  • 190 γρ. κρύο νερό

Για το ζυμάρι

  • 480 γρ. μαλακό αλεύρι 
  • 270 γρ.  χλιαρό νερό
  • 10γρ.  νωπή μαγιά
  • 120 γρ. premix
  • 70 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. κρόκος αυγού
  • 10 γρ. αλάτι

Εκτέλεση

Για το premix

  1. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για 10' στο μίξερ, σε μέτρια ταχύτητα.
  2. Σκεπάζουμε και βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο για όλο το βράδυ.
Η συνταγή του Αλέξανδρου Τσιοτίνη για αφράτα burger buns
ΣΥΝΤΑΓΗ BURGER ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΙΟΤΙΝΗΣ 6
ΣΥΝΤΑΓΗ BURGER ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΙΟΤΙΝΗΣ 7

Για το ζυμάρι

  1. Διαλύουμε τη μαγιά στο 1/3 του νερό.
  2. Ανακατεύουμε το υπόλοιπο νερό με το αλεύρι στο μίξερ για 5', σκεπάζουμε με βρεγμένη πετσέτα και αφήνουμε για 45' το μείγμα να ξεκουραστεί.
  3. Προσθέτουμε την μαγιά στο ζυμάρι και ανακατεύουμε.
  4. Συνεχίζουμε με το αλάτι, τη ζάχαρη, το premix και τους κρόκους.
  5. Δουλεύουμε σε γρήγορη ταχύτητα ώστε ν' αποκτήσουμε ένα ελαστικό ζυμάρι.
  6. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για μία ώρα, ώστε να ωριμάσει. 
  7. Μοιράζουμε και πλάθουμε σε μπαλάκια των 90 γρ., τοποθετούμε σε τσέρκι 11cm, καλύπτουμε με μεμβράνη που έχουμε λαδώσει και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου μία ώρα περίπου.
  8. Πιέζουμε ελαφρώς τα buns για να απλώσουν και τα αλείφουμε με γάλα. 
  9. Πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο και ψήνουμε για 6' στους 240°C.
ΣΥΝΤΑΓΗ BURGER ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΙΟΤΙΝΗΣ 1
ΣΥΝΤΑΓΗ BURGER ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΙΟΤΙΝΗΣ 2
ΣΥΝΤΑΓΗ BURGER ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΙΟΤΙΝΗΣ 3
ΣΥΝΤΑΓΗ BURGER ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΤΣΙΟΤΙΝΗΣ 4

 


Διάβασε ακόμη για το απόλυτο Pulled Pork Sandwich, την καραντίνα ενός Έλληνα σεφ με αστέρι Michelin, κάποιες συνταγές του Οδηγού Michelin και τα εστιατόρια που δίνουν δωρεάν χαρτί υγείας με κάθε παραγγελία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα

Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Όλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς

Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Αυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο

Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Πίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;

Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Αυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα

Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.

Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις

"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.

Γραφει Νικη Κοντομηνα