Πού (και πώς) θα ταξιδεύουμε το 2021

Αν υποθέσουμε ασφαλώς ότι θα ξεμπερδέψουμε σύντομα με τον κορονοϊό.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας είναι εδώ, ίσως και αρκετά πιο ισχυρό από όσο θα περίμεναν και οι πιο απαισιόδοξοι ή ακόμη και οι ειδικοί. Ο πλανήτης βρίσκεται σε στάση άμυνας και αναμονής, με τις έρευνες σχετικά με το περίφημο εμβόλιο να αφήνουν κάποιες ακτίνες αισιοδοξίας. Μοιραία, αρκετοί τομείς της μέχρι πρότινος κανονικότητας -όπως το ταξίδι- υπολειτουργούν ή προσπαθούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, διαφοροποιώντας τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν. 

Πού (και πώς) θα ταξιδεύουμε το 2021

Ανάμεσα σε αυτούς είναι και η βιομηχανία του ταξιδιού αλλά και το ίδιο το ταξίδι γενικότερα. Στο στρατόπεδο των αισιόδοξων όμως κάποιοι κάνουν σχέδια για το επόμενο έτος. Μεταξύ αυτών βρίσκεται και το Lonely Planet, που έφτιαξε τη λίστα Best in Travel 2021, με τους προορισμούς που θα απασχολήσουν περισσότερο το νέο έτος. Χωρίζονται σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες.

"Καθώς ο κόσμος μας βρίσκεται σε μία μεγάλη παύση αυτή τη χρονιά, κοιταχτήκαμε στον καθρέφτη και αναρωτηθήκαμε πώς θα δημιουργήσουμε θετικό κλίμα για τους ταξιδιώτες και με ποιο τρόπο θα μπορέσουμε να ταξιδέψουμε ξανά, φυσικά με την ασφάλεια σε πρώτο πλάνο. Αποφασίσαμε να φτιάξουμε τη λίστα του Best in Travel 2021 λίγο διαφορετικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, χωρίζοντάς τη στις κατηγορίες sustainability (αειφορία), community (κοινότητα) και diversity (διαφορετικότητα). Και αυτό είναι μόνο η αρχή" αναφέρει σχετικά ο CEO του Lonely Planet Luis Cabrera.

Sustainability: Οι προορισμοί της αειφορίας

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ 2021 ΡΑΒΕΝΝΑ

Στο πεδίο της αειφορίας, το Lonely Planet ξεχωρίζει αρχικά η Ελλάδα ως Food Destination και το Vie di Dante (η διαδρομή 395 χιλιομέτρων στα Απέννινα όρη που προσφέρει μοναδικά τοπία. Επίσης, το Γκέτεμποργκ της Σουηδίας προτείνεται ως City Stay, το Παλάου σαν νησιωτικός προορισμός, η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα σαν μέρος που καταπολεμά την κλιματική αλλαγή και η Ρουάντα για τους λάτρεις της άγριας ζωής. Τέλος, υπάρχει και το ταξίδι με τρένο με το Rocky Mountaineer, που εκτελεί δρομολόγια στα Βραχώδη όρη και την καναδική πλευρά τους.

Community: Οι προορισμοί της κοινότητας 

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ 2021 ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ

Ο δεσμός μεταξύ ταξιδιού και τοπικών κοινοτήτων δεν υπήρξε ποτέ πριν στο παρελθόν τόσο στενός. Στις μέρες μας οι ταξιδιώτες δείχνουν όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον προς την ανακάλυψη αυθεντικών εμπειριών και του τρόπου με τον οποίο ζουν οι ντόπιοι σε κάθε μέρος. Τα Invisible Cities tours σε Εδιμβούργο, Μάντσεστερ, Γλασκόβη, Γιορκ και Κάρντιφ προτείνονται ως ένα must του Ηνωμένου Βασιλείου όπως και τα trekking Tesfa tours στην Αιθιοπία. Άλλοι σχετικοί προορισμοί είναι το Καζακστάν, τα Νησιά Φερόε, το Μεντεγίν της Κολομβίας και η Ιρλανδία.

Diversity: Οι προορισμοί της διαφορετικότητας

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ 2021 ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ

Η τελευταία κατηγορία είναι εκείνη σύμφωνα με την οποία αναδεικνύονται πρωτότυπες ιστορίες, ιδιαίτερη μέρη και διαφορετικές φωνές σε κάθε γωνιά του κόσμου. Η Κόστα Ρίκα αναφέρεται ως Accessible Destination και το ισπανικό νησί στον Ατλαντικό El Hierro ως Multi-Generational. Το Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας ξεχωρίζει σαν ένα μέρος με μοναδικό τοπικό φαγητό, το Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ σαν την πόλη που προβάλλει περισσότερο το Cultural Diversity και τα νησιά Gullah (στα ανοιχτά των συνόρων της Νότιας Καρολίνα με την Τζόρτζια, κατοικήθηκαν αρχικά αποκλειστικά από Αφροαμερικανούς) σαν αυτά που διαθέτουν ιστορία που αξίζει να εξερευνηθεί.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτή η μέθοδος των 168 ωρών

Μάθε πώς μπορείς να βελτιώσεις τη ζωή σου μέσω αυτής.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Προστατεύοντας το iPhone σου από χακάρισμα

Το λεγόμενο MFA bombing -σε απλά ελληνικά οι απόπειρες να χακάρουν το iPhone σου- φαίνεται πως είναι σε έξαρση. Εντός βλέπεις, πώς θα είσαι προετοιμασμένος.

Γραφει Παυλος Κρουστης