
Πώς είπαμε ότι λέγεται το Bloody Mary στα ιαπωνικά;
Το βαθυκόκκινο umamίσιο cocktail κεντρίζει το ενδιαφέρον ακόμη και μετά τη δύση του ηλίου. Εξετάζουμε την τάση μέσα από μία εκ των πιο ιντριγκαδόρικων αθηναϊκών εκδοχών του.
Είναι γεγονός πως το Bloody Mary βρίσκεται σίγουρα στην love-it or hate-it λίστα των cocktails. Κάτι απολύτως λογικό, καθώς δε φτιάχνεται και από τα πιο συνηθισμένα υλικά που συναντά κάποιος σε μία μπάρα. Το όνομά του παραπέμπει σε ταινία τρόμου, τα βασικά του συστατικά είναι η βότκα και ο χυμός ντομάτας, η γεύση του προσεγγίζει το umami και, ασφαλώς, είναι ένα από τα ιδανικότερα ποτά για food pairing - ειδικά όταν η κουβέντα πηγαίνει στη γαστρονομική διαδικασία που ακούει στο όνομα brunch.
Το βαθυκόκκινο cocktail έχει μπόλικες ιστορίες να το συνοδεύουν. Μία από αυτές υποστηρίζει πως φτιάχτηκε πρώτη φορά τη δεκαετία του 1920, στο δημοφιλές μπαρ του Παρισιού Harry's New York Bar, από τον bartender Fernand Petiot - που μεταξύ άλλων άραζε με τον Ernest Hemingway και τα έπιναν παρέα.

Το όνομά του προήλθε από το σαλούν Bucket of Blood του Σικάγο. Σε αυτό, πίσω στις αρχές του 20ου αιώνα, γινόντουσαν αρκετοί καβγάδες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σε πολλά σημεία του αίματα, τα οποία καθάριζε η σερβιτόρα του Mary.
> Διάβασε ακόμη: Καλώς ήρθατε στην Βαρκελώνη, τη νέα πρωτεύουσα των μπαρ
Η ιστορία είχε μεταφερθεί στον Petiot από τον Αμερικανό διασκεδαστή Roy Sloan που κατά καιρούς εργαζόταν στο Bucket of Blood.
Στην Αθήνα και το Birdman, για το Japanese Ume Bloody Mary
Πέρα από όλα τα παραπάνω και επανερχόμενος στην αθηναϊκή πραγματικότητα της μπάρας, κάτι που δεν περίμενα αλλά μου έχουν επιβεβαιώσει εσχάτως αρκετοί bartenders σε κάποια από τα σημαντικότερα μπαρ της πόλης είναι πως το ερυθρό ποτό με τα συνήθως πληθωρικά συνοδευτικά επί του ποτηριού διανύει μία μάλλον απροσδόκητη περίοδο αναγέννησης, με μεγάλες ποσότητες να βγαίνουν από τα σέικερ ακόμη και το Σαββατόβραδο.
Η βότκα (αλλά και οι εναλλακτικές όπως το τσίπουρο ή η τεκίλα) και ο χυμός ντομάτας, η umamίσια αίσθηση και η μάλλον εύκολη προσαρμογή στο food pairing δείχνουν να το καθιστούν σαν ένα από τα φαβορί της νέας χρονιάς.
Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εκδοχές του στην Αθήνα σερβίρεται στο Birdman. Εκεί, ο bar manager Χρήστος -για τους φίλους Τίτο- Καρυπίδης οραματίστηκε και δημιούργησε μία ιαπωνική βερσιόν του Bloody Mary, απολύτως ταιριαστή με τη φιλοσοφία της jap-pub του Άρη Βεζενέ.


Το Ume Bloody Mary παίρνει το όνομά του από το ume, που είναι το ιαπωνικό δαμάσκηνο και έχει κοντινή συγγένεια με το βερίκοκο όσον αφορά το άρωμα. Το εν λόγω φρούτο αποτελεί τη βάση του Umeshu, του κρασιού από δαμάσκηνο που λειτουργεί ωστόσο περισσότερο σαν λικέρ. Το Umeshu χρησιμοποιείται στο cocktail μαζί με single malt Caol Ila και χυμό ντομάτας, πλαισιωμένα από soy sauce και μίριν.
> Διάβασε ακόμη: Πώς το Negroni έγινε το cocktail της εποχής μας
Στη συνταγή μεταξύ άλλων υπάρχει ακόμη αλάτι με μανιτάρι πορτσίνι και τρούφα και το βρώσιμο τηγανητό kombu, πασπαλισμένο με sesame-wasabi που φέρνουν αρμονία. Το ποτό εδώ είναι πιο γλυκό από ό,τι έχουμε συνηθίσει, καθώς η αψάδα μαζί με τη γλυκύτητα ανεβαίνουν μαζί ώστε να υπάρξει ισορροπία. Δεν παύει όμως ποτέ να είναι Bloody Mary. Και πολύ καλό μάλιστα.
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ
Όλα για το βερμούτ
Κάποια πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις με αφορμή τη σημερινή World Vermouth Day.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΚάποια από τα κορυφαία ιρλανδικά ουίσκι
Για να είναι κάθε μέρα του Αγίου Πατρικίου.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςTo World Class Studios 2023 επιστρέφει στην Αθήνα
Ο κορυφαίος διαγωνιστικός θεσμός της παγκόσμιας bartending σκηνής επιστρέφει δυναμικά στην Αθήνα για ακόμα μια χρονιά.
Πώς θα διασκεδάσεις σαν Ιρλανδός στην St. Patrick's Day
Αφορμή για ένα καλό ουίσκι, με τις ευλογίες του Αγίου Πατρικίου.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΈνας αιώνας και κάτι Coca-Cola
Δέκα ενδιαφέροντα πράγματα που δεν ξέραμε για την Coca-Cola.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςCocktails για να συνοδεύσεις τα θαλασσινά
Το pairing της Σαρακοστής. Ή περίπου.
Γραφει Μπαμπης Δουκας