Πώς είπαμε ότι λέγεται το Bloody Mary στα ιαπωνικά;

Το βαθυκόκκινο umamίσιο cocktail κεντρίζει το ενδιαφέρον ακόμη και μετά τη δύση του ηλίου. Εξετάζουμε την τάση μέσα από μία εκ των πιο ιντριγκαδόρικων αθηναϊκών εκδοχών του.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 18 Φεβρουαρίου 2024

Είναι γεγονός πως το Bloody Mary βρίσκεται σίγουρα στην love-it or hate-it λίστα των cocktails. Κάτι απολύτως λογικό, καθώς δε φτιάχνεται και από τα πιο συνηθισμένα υλικά που συναντά κάποιος σε μία μπάρα. Το όνομά του παραπέμπει σε ταινία τρόμου, τα βασικά του συστατικά είναι η βότκα και ο χυμός ντομάτας, η γεύση του προσεγγίζει το umami και, ασφαλώς, είναι ένα από τα ιδανικότερα ποτά για food pairing - ειδικά όταν η κουβέντα πηγαίνει στη γαστρονομική διαδικασία που ακούει στο όνομα brunch.

Το βαθυκόκκινο cocktail έχει μπόλικες ιστορίες να το συνοδεύουν. Μία από αυτές υποστηρίζει πως φτιάχτηκε πρώτη φορά τη δεκαετία του 1920, στο δημοφιλές μπαρ του Παρισιού Harry's New York Bar, από τον bartender Fernand Petiot - που μεταξύ άλλων άραζε με τον Ernest Hemingway και τα έπιναν παρέα.

Πώς είπαμε ότι λέγεται το Bloody Mary στα ιαπωνικά;

Το όνομά του προήλθε από το σαλούν Bucket of Blood του Σικάγο. Σε αυτό, πίσω στις αρχές του 20ου αιώνα, γινόντουσαν αρκετοί καβγάδες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σε πολλά σημεία του αίματα, τα οποία καθάριζε η σερβιτόρα του Mary.

> Διάβασε ακόμη: Καλώς ήρθατε στην Βαρκελώνη, τη νέα πρωτεύουσα των μπαρ

Η ιστορία είχε μεταφερθεί στον Petiot από τον Αμερικανό διασκεδαστή Roy Sloan που κατά καιρούς εργαζόταν στο Bucket of Blood.

Στην Αθήνα και το Birdman, για το Japanese Ume Bloody Mary

Πέρα από όλα τα παραπάνω και επανερχόμενος στην αθηναϊκή πραγματικότητα της μπάρας, κάτι που δεν περίμενα αλλά μου έχουν επιβεβαιώσει εσχάτως αρκετοί bartenders σε κάποια από τα σημαντικότερα μπαρ της πόλης είναι πως το ερυθρό ποτό με τα συνήθως πληθωρικά συνοδευτικά επί του ποτηριού διανύει μία μάλλον απροσδόκητη περίοδο αναγέννησης, με μεγάλες ποσότητες να βγαίνουν από τα σέικερ ακόμη και το Σαββατόβραδο.

Η βότκα (αλλά και οι εναλλακτικές όπως το τσίπουρο ή η τεκίλα) και ο χυμός ντομάτας, η umamίσια αίσθηση και η μάλλον εύκολη προσαρμογή στο food pairing δείχνουν να το καθιστούν σαν ένα από τα φαβορί της νέας χρονιάς.

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εκδοχές του στην Αθήνα σερβίρεται στο Birdman. Εκεί, ο bar manager Χρήστος -για τους φίλους Τίτο- Καρυπίδης οραματίστηκε και δημιούργησε μία ιαπωνική βερσιόν του Bloody Mary, απολύτως ταιριαστή με τη φιλοσοφία της jap-pub του Άρη Βεζενέ. 

Ume Bloody Mary στο Birdman 2
Ume Bloody Mary στο Birdman 1

Το Ume Bloody Mary παίρνει το όνομά του από το ume, που είναι το ιαπωνικό δαμάσκηνο και έχει κοντινή συγγένεια με το βερίκοκο όσον αφορά το άρωμα. Το εν λόγω φρούτο αποτελεί τη βάση του Umeshu, του κρασιού από δαμάσκηνο που λειτουργεί ωστόσο περισσότερο σαν λικέρ. Το Umeshu χρησιμοποιείται στο cocktail μαζί με single malt Caol Ila και χυμό ντομάτας, πλαισιωμένα από soy sauce και μίριν.

> Διάβασε ακόμη: Πώς το Negroni έγινε το cocktail της εποχής μας

Στη συνταγή μεταξύ άλλων υπάρχει ακόμη αλάτι με μανιτάρι πορτσίνι και τρούφα και το βρώσιμο τηγανητό kombu, πασπαλισμένο με sesame-wasabi που φέρνουν αρμονία. Το ποτό εδώ είναι πιο γλυκό από ό,τι έχουμε συνηθίσει, καθώς η αψάδα μαζί με τη γλυκύτητα ανεβαίνουν μαζί ώστε να υπάρξει ισορροπία. Δεν παύει όμως ποτέ να είναι Bloody Mary. Και πολύ καλό μάλιστα. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.