
Η ιστορία και η συνταγή του Rob Roy
Πώς θα φτιάξεις την καλύτερη εκδοχή του σκωτσέζικου Manhattan.

Το Rob Roy είναι ουσιαστικά το Manhattan για τους fans του σκωτσέζικου ουίσκι. Σε αυτό το cocktail αποθεώνεται η γεύση της τύρφης, με το ίδιο το ποτό να αποτελεί ένα από τα πιο πρακτικά και εύκολα προς άμεση παρασκευή στο σπίτι. Απαιτεί μόλις τρία υλικά -ουίσκι, βερμούτ και bitters- και αφήνει μπόλικα περιθώρια πειραματισμού. Για παράδειγμα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τόσο blended όσο και single malt ουίσκι. Η επιλογή σου όμως θα καθορίσει τον χαρακτήρα του τελικού αποτελέσματος, χωρίς να αλλοιώσει τις βασικές απαρχές της φυσιογνωμίας του.
Η ιστορία
Ο Rob Roy ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Για την ακρίβεια ονομαζόταν Robert Roy MacGregor. Γεννήθηκε στα Highlands στις 7 Μαρτίου του 1671 και από μικρός εντάχθηκε στον κόσμο της παρανομίας, δρώντας ως ληστής. Από παράνομος, εξελίχθηκε αργότερα σε λαϊκό ήρωα για τους Σκωτσέζους, εμπνέοντας μάλιστα τον Walter Scott να γράψει γι' αυτόν την ομώνυμη νουβέλα που τον παρουσιάζει σαν μία νέα εκδοχή του Ρομπέν των Δασών. Το cocktail που φέρει το όνομά του φτιάχτηκε για πρώτη φορά στο ξενοδοχείο Waldorf Astoria, στη Νέα Υόρκη, το 1894. Οι bartenders του hotel bar θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να γιορτάσουν την πρεμιέρα της οπερέτας Rob Roy, που είχε γραφτεί από τον Henry Louis Reginald De Koven και έκανε πρεμιέρα εκείνη την εποχή στο Broadway. Πλέον, θεωρείται ένα από τα κλασικότερα ποτά κι ας μην αναγράφεται στα μενού. Δεν υπάρχει άνθρωπος εντός μπάρας που να μην γνωρίζει πώς να το φτιάξει.
Η συνταγή
Υλικά
- 1 μεζούρα σκωτσέζικο blended ουίσκι
- 4/5 μεζούρας γλυκό βερμούτ
- 2 σταγόνες Angostura bitters
Εκτέλεση
Αναμιγνύεις το ουίσκι, το βερμούτ και τα bitters σε mixing glass, μαζί με θρυμματισμένο πάγο.

Σουρώνεις σε παγωμένο ποτήρι cocktail.

Γαρνίρεις με μία φλούδα λεμονιού.

Δες ακόμη πώς θα φτιάξεις τα Aviation, Rum Runner, Tom Collins, Hurricane και Dark and Stormy.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, επιστρέφει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου
Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, στρέφει και φέτος τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος στη Σαντορίνη.
Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι
Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΤο Ideal είναι το πιο χοτ μπαρ της Αθήνας αυτή τη στιγμή
Οι λόγοι που καθιστούν το φρέσκο μπαρ των Εξαρχείων ό,τι πιο δημοφιλές παίζει τώρα στην αθηναϊκή σκηνή.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΌλα τα φώτα στο Bar Leone
Στο Χονγκ Κονγκ ίσως βρίσκεται το επόμενο μεγάλο μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου. Ο Lorenzo Antinori μας μιλά για αυτό.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΈνας rooftop προορισμός σε μαγνητίζει στην Αθηναϊκή Ριβιερα
Τα Asteria Rooftop ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας και θα γίνουν το αγαπημένο σου σημείο για θερινή ραστώνη στην πόλη.
Πώς θα καταλάβεις αν σου σέρβιραν την μπύρα σε βρώμικο ποτήρι
Οι φυσαλίδες, ο αφρός και το άρωμα της μπύρας μπορούν να σου πουν πολλά για το αν το ποτήρι σου είναι πραγματικά καθαρό. Ιδού τι να προσέξεις.
Γραφει Τιμος Σαλαμες