Η ιστορία και η συνταγή του Irish Coffee

Ένα ζεστό, τονωτικό ρόφημα για τις κρύες ημέρες. Φυσικά, με ιρλανδικό ουίσκι.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 24 Ιανουαρίου 2023

Κρύο, καιρός για Irish Coffee λοιπόν. Ο ιρλανδικός καφές είναι ένα από τα σημαντικότερα ποτά/ροφήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Αυτό δεν αποτελεί υπερβολή αν σκεφτείς ότι περιλαμβάνει δύο από τις σημαντικότερες ουσίες που ποθεί σχεδόν κάθε ανθρώπινος οργανισμός: αλκοόλ και καφεΐνη. Το ελιτίστικο και ταυτόχρονα απλό beverage λοιπόν αποτελείται από (ιρλανδικό ασφαλώς) ουίσκι, ζεστό καφέ φίλτρου και ζάχαρη, με την κρέμα γάλακτος να συμπληρώνει ιδανικά το όλο δημιούργημα. 

Η ιστορία

Στα νοτιοδυτικά της Ιρλανδίας και στην κομητεία Λίμερικ λειτούργησε στα τέλη της δεκαετίας του 1930 το πρώτο αεροδρόμιο της χώρας, το Foynes, κοντά στην ομώνυμη πόλη. Σε αυτό, ο μετέπειτα εξαιρετικά δημοφιλής σεφ Joe Sheridan είχε -από το 1942- τα ηνία του εστιατορίου του αεροδρομίου.

> Διάβασε ακόμη: Όλοι πίνουν Negroni

Από το Foynes πραγματοποιούνταν τότε οι μοναδικές υπερατλαντικές πτήσεις και μάλιστα με υδροπλάνα, κάτι που σήμαινε πως οι επιβάτες θα έπρεπε να μεταφερθούν αρχικά με βάρκες προς τις προβλήτες αναχώρησης ή άφιξης. Αυτό σήμαινε ότι ήταν εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες του νησιού, που συνήθως περιελάμβαναν μπόλικο κρύο και βροχή. Πολύ συχνά δε, οι πτήσεις καθυστερούσαν ή ακυρώνονταν λόγω κακοκαιρίας και οι ταξιδιώτες διέμεναν στο αεροδρόμιο. Ένα κρύο βράδυ του 1943 λοιπόν, μία πτήση προς τη Νέα Υόρκη αναγκάστηκε να επιστρέψει στην ιρλανδική βάση, με το εστιατόριο να δέχεται οδηγία να προσφέρει σε όλους έναν ζεστό καφέ και φαγητό.

> Διάβασε ακόμη: NFTs τώρα και στο μπαρ

Ο δαιμόνιος Sheridan, θέλοντας να ανεβάσει το ηθικό όλων, προσέθεσε ιρλανδικό ουίσκι στον καφέ φίλτρου. Όταν ένας από τους επιβάτες τον ρώτησε αν πρόκειται για βραζιλιάνικο καφέ, πήρε την απάντηση: "Όχι, αυτός είναι ιρλανδικός καφές". Τα νέα κυκλοφόρησαν γρήγορα και έκτοτε ο Irish Coffee έγινε το επίσημο ρόφημα του Foynes, μέχρι το 1945, όταν και το αεροδρόμιο έκλεισε καθώς άνοιξε το αντίστοιχο (κανονικό) του γειτονικού Shannon. Ο Joe Sheridan αποφάσισε να κυνηγήσει την τύχη του στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και βρέθηκε στο εστιατόριο Buena Vista του Σαν Φρανσίσκο. Ο ιδιοκτήτης Jack Koeppler είχε ακούσει για τον ιρλανδικό καφέ αλλά το προσωπικό του δεν μπορούσε να πετύχει ακριβώς τη γεύση. Έτσι προσέλαβε τον Sheridan για να γίνει σωστά η δουλειά. Ο Sheridan εργάστηκε για 10 χρόνια στο Buena Vista, μέχρι και τον θάνατό του, το 1962. Κατόρθωσε όμως να αφήσει "κληρονομιά" τη συνταγή του.

Η συνταγή

Υλικά

  • 2 μεζούρες ιρλανδικό ουίσκι
  • 5 μεζούρες καφές
  • 2 κ.γ. καστανή ζάχαρη
  • κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση

Ρίχνεις το ουίσκι, τον καφέ και τη ζάχαρη σε ένα ζεστό ποτήρι (για να πετύχεις το τελευταία αφήνεις για λίγα λεπτά ζεστό νερό εντός του).

Η ιστορία και η συνταγή του Irish Coffee

Ανακατεύεις και προσθέτεις ένα παχύ στρώμα από ελαφρώς χτυπημένη κρέμα γάλακτος - την τελευταία δεν την αναμειγνύεις με τα υπόλοιπα. 

ΙΡΛΑΝΔΙΚΟΣ ΚΑΦΕΣ ΣΥΝΤΑΓΗ 1

Δες ακόμη πώς θα φτιάξεις την αυθεντική Margarita, το απόλυτο Whiskey Sour, το πιο τονωτικό Black Russian και το νεότερο κλασικό cocktail Paper Plane.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.

Αυτή είναι η πιο ακριβή τεκίλα στον κόσμο

Ένα μόνο μπουκάλι κοστίζει 3,5 εκατομμύρια δολάρια και προφανώς, έχει μπει στο ρεκόρ Γκίνες.

Γραφει Γεωργια Πρεζα