
Η ιστορία και η συνταγή του French 75
Ένα από τα κλασικότερα cocktails με σαμπάνια.

Μην αφήσεις τις μπουρμπουλήθρες να σε ξεγελάσουν. Το French 75 είναι ένα αρκετά έντονο και αλκοολικό cocktail, συνδυάζοντας δύο φαινομενικά αταίριαστους συντρόφους, το London dry gin και τη σαμπάνια. Σε πολλές εκδοχές του θα το συναντήσεις να σερβίρεται στο κλασικό flûte ποτήρι αλλά στην περίπτωση της συνταγής του Esquire ενδείκνυται το Collins glass. Η προσθήκη πάγου είναι ένας πραγματικά αναζωογονητικός παράγοντας.
Η ιστορία
Το French 75 είναι ένα ποτό με αρκετά μεγάλη ιστορία. Οι ρίζες του χρονολογούνται στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν και είχε -παραλλαγμένο- εμφανιστεί σε διάφορους καταλόγους, άλλοτε με κονιάκ, άλλοτε με αψέντι. Η ιστορία πάντως φέρει ως επίσημο δημιουργό του τον Σκωτσέζο bartender Harry MacElhone, ο οποίος το σέρβιρε για πρώτη φορά στο φημισμένο Harry's New York Bar του Παρισιού, το 1925. Το όνομα του cocktail προήλθε από το 75 mm όπλο που χρησιμοποιούσε ο γαλλικός στρατός κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η συνταγή καταχωρήθηκε στο The Savoy Cocktail Book του 1930, κάτι που βοήθησε σημαντικά τη δημοφιλία του.

Η συνταγή
Υλικά
- 2 μεζούρες London dry gin
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1/2 μεζούρα χυμός λεμονιού
- 3 1/2 μεζούρες Brut σαμπάνια
Εκτέλεση
Το gin, η ζάχαρη και ο χυμός λεμονιού μπαίνουν στο σέικερ μαζί με πάγο και ανακινούνται.

Σουρώνει σε ποτήρι τύπου Collins με πάγο μέχρι τη μέση.

Απογεμίζεις με τη σαμπάνια και γαρνίρεις με φλούδα λεμονιού.

Δες ακόμη πώς θα φτιάξεις τα Boulevardier, Bushwacker, Tequila Sunrise, Hot Buttered Rum και Godfather.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, επιστρέφει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου
Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, στρέφει και φέτος τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος στη Σαντορίνη.
Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι
Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΤο Ideal είναι το πιο χοτ μπαρ της Αθήνας αυτή τη στιγμή
Οι λόγοι που καθιστούν το φρέσκο μπαρ των Εξαρχείων ό,τι πιο δημοφιλές παίζει τώρα στην αθηναϊκή σκηνή.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΌλα τα φώτα στο Bar Leone
Στο Χονγκ Κονγκ ίσως βρίσκεται το επόμενο μεγάλο μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου. Ο Lorenzo Antinori μας μιλά για αυτό.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΈνας rooftop προορισμός σε μαγνητίζει στην Αθηναϊκή Ριβιερα
Τα Asteria Rooftop ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας και θα γίνουν το αγαπημένο σου σημείο για θερινή ραστώνη στην πόλη.
Πώς θα καταλάβεις αν σου σέρβιραν την μπύρα σε βρώμικο ποτήρι
Οι φυσαλίδες, ο αφρός και το άρωμα της μπύρας μπορούν να σου πουν πολλά για το αν το ποτήρι σου είναι πραγματικά καθαρό. Ιδού τι να προσέξεις.
Γραφει Τιμος Σαλαμες