Rum Swizzle, από τις Βερμούδες με αγάπη

Το (ανεπίσημο) εθνικό ποτό του μικρού νησιωτικού κράτους είναι μία ρουμένια απόλαυση.

Αν ποτέ στη ζωή σου συναντήσεις κάποιον που κατάγεται από τις Βερμούδες, ζήτα του τη συνταγή για το Rum Swizzle. Αν γνωρίσεις και δεύτερο άτομο με καταγωγή από το νησιωτικό κράτος του Ατλαντικού, κάνε το ίδιο. Κατά πάσα πιθανότητα θα πάρεις δύο διαφορετικές εκδοχές. Δεν υπάρχει κάποια απολύτως συγκεκριμένη συνταγή για το Rum Swizzle που είναι το αγαπημένο ποτό του εν λόγω κράτους αλλά όχι -τουλάχιστον επίσημα- το εθνικό cocktail: Ο συγκεκριμένος τίτλος ανήκει στο πολύ πιο απλό και άμεσο Dark n' Stormy. Υπάρχει μάλιστα μία δημοφιλής άποψη στις Βερμούδες που αναφέρει πως κάθε κάτοικος έχει τη δική του συνταγή για το Rum Swizzle.

Η ιστορία

Πίσω στο 1860, o Βρετανός Ambrose Gosling και ο μεγαλύτερος από τους γιους του, James, βρίσκονται σε ένα πλοίο που έχει ξεκινήσει από την Αγγλία με προορισμό την Βιρτζίνια των Ηνωμένων Πολιτειών. Το εμπόρευμα που κουβαλούν είναι μπύρες και κρασιά από την οικογενειακή επιχείρηση και απώτερος στόχος τους η εύρεση μίας ακόμη μεγαλύτερης αγοράς. Αντί για την ανατολική ακτή των ΗΠΑ όμως, το πλοίο της οικογένειας Gosling, προσάραξε λόγω κακοκαιρίας στις Βερμούδες και την πρωτεύουσα του νησιωτικού κράτους Χάμιλτον.

Rum Swizzle, από τις Βερμούδες με αγάπη

Ο Ambrose, έχοντας ήδη αρκετές εβδομάδες στο νησί και αξιοποιώντας το υπόβαθρο στο κομμάτι της ποτοποιίας, ξεκίνησε να φτιάχνει το δικό του ρούμι. Μαζί με τον James αποφασίζουν να μείνουν στις Βερμούδες και να δραστηριοποιηθούν εκεί. Το μαύρο ρούμι τους, Gosling’s Black Seal, μαζί με το χρυσό ρούμι τους, Gosling’s Gold Seal, έγιναν η βάση για το Rum Swizzle, το οποίο φημολογείται πως φτιάχτηκε για πρώτη φορά κατά τη δεκαετία του 1870, χωρίς να είναι γνωστές περισσότερες ακριβείς πληροφορίες. Το 1909 στο βιβλίο Beverages, Past and Present: An Historical Sketch of Their Production του Edward R. Emerson καταγράφεται εντύπως η συνταγή του - ή τουλάχιστον μία πρώτη προσέγγιση αυτής. 

ΚΟΚΤΕΪΛ RUM SWIZZLE 1

Η συνταγή

Υλικά

  • 3/4 μεζούρας σκούρο ρούμι
  • 3/4 μεζούρας χρυσό ρούμι
  • 1/2 μεζούρα Triple sec
  • 1 μεζούρα χυμός πορτοκαλιού
  • 1 μεζούρα χυμός ανανά
  • 1/2 μεζούρα χυμός lime
  • 1/4 μεζούρας σιρόπι ζάχαρης
  • 1 dash Angostura Bitters

Εκτέλεση

  1. Όλα τα υλικά μπαίνουν στο σέικερ μαζί με πάγο και ανακινούνται έντονα.
  2. Σουρώνεις σε rocks glass ή σε hurricane-style ποτήρι με θρυμματισμένο πάγο.
  3. Γαρνίρεις με μία φέτα πορτοκαλιού, έναν κύβο ανανά και ένα κερασάκι. 

Διάβασε ακόμη πώς θα φτιάξεις τα αγαπημένα ποτά του Ernest Hemingway, ποιο είναι το απόλυτο spirit του home bar, την ιστορία και τη συνταγή του Brain-Duster και τα καλύτερα ουίσκι του κόσμου για το 2020.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.