Τρία ρούμια για το καλοκαίρι

Σε Mojito, σε Daiquiri ή ακόμη και σκέτο. Το ρούμι είναι πάντοτε μία καλή αφορμή για να γιορτάσεις τη ζωή.

Το ρούμι διανύει την τελευταία τριετία την ενδεχομένως καλύτερη φάση της (πολυτάραχης, ασαφούς όσο και ενδιαφέρουσας) ιστορίας του, αποτελώντας πια ένα από τα best-selling spirits του πλανήτη. Η δημοφιλία του οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ένα αρκετά versatile ποτό, τέλειο για κοκτέιλ λόγω σώματος και γεύσης, ικανό να σταθεί και μόνο του σαν long drink.

Η λέξη "ρούμι" έχει μια μάλλον μπερδεμένη προέλευση: Η πιο πειστική εκδοχή είναι αυτή που θέλει το λήμμα "rum" να προέρχεται από τη λέξη "rumbullion" (από την αγγλική αργκό του 17ου αιώνα), που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει "χαρά, διασκέδαση, οχλαγωγία".

> Διάβασε ακόμη: Καλωσορίζοντας το καλοκαίρι με θαυμάσια ροζέ κρασιά

Σε κάθε περίπτωση, το ρούμι είναι ένα από τα ποτά που συνδέονται με το καλοκαίρι και το Esquire καταλήγει σε 3 επιλογές, κατάλληλες για Mojitos, Daiquiris και οποιονδήποτε άλλο τρόπο επιθυμείς να καταναλώνεις το ποτό της χαράς.

Don Papa Sherry Cask

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Don (@donpaparum)

Η εν λόγω εκδοχή του δημοφιλούς ρουμιού από τις Φιλιππίνες παλαιώνει πρώτα σε βαρέλια από αμερικάνικη δρύ που έχουν ήδη φιλοξενήσει μπέρμπον, και η δεύτερη παλαίωση λαμβάνει χώρα και σε τέσσερις διαφορετικούς τύπους βαρελιών Sherry: Fino, Palo Cortado, Cream και Pedro Ximenez. Το τελικό αποτέλεσμα προσφέρει μια πλούσια μύτη σε αρώματα ξηρών καρπών, έντονη την παρουσία του φρούτου στο στόμα και ένα υπέροχα μαλακό τελείωμα.

Guatemala XO Rhum Single Cask Plantation

Τα Plantation Single Cask είναι ρούμια διπλής ωρίμασης, εξαιρετικής ποιότητας που βγαίνουν σε περιορισμένη ποσότητα.  Όλα τα ρούμια της Plantation ακολουθούν μια διαδικασία ωρίμανσης δύο σταδίων, ξεκινώντας από τις τροπικές περιοχές όπου ωριμάζουν σε βαρέλια bourbon και στη συνέχεια στο Château de Bonbonnet της Γαλλίας για να ωριμάσουν σε βαρέλια Ferrand. Στη συνέχεια ακολουθείται ωρίμανση σε προσεκτικά επιλεγμένα βαρέλια από μπύρες, κρασιά ή αλκοολούχα ποτά, που επιλέγονται για να ενισχύσουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά της κάθε ετικέτας ρούμι.  

Ο Cellar Master Alexandre Gabriel, επίσης προσδιορίζει τη χώρα παραγωγής του κάθε ρουμιού σύμφωνα με τις παραδόσεις, τις τεχνικές παραγωγής  και του terroir, καθώς τα μοναδικά περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά δίνουν σε κάθε ρούμι τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του. Επιλέγει τα καλύτερα βαρέλια από κάθε αποστακτήριο, φτιάχνοντας μοναδικά και ιδιαίτερα ρούμια από κάθε περιοχή.

Το Guatemala Rhum Single Cask, έχει ωριμάσει για αρκετά χρόνια σε bourbon βαρέλια, ένα χρόνο σε βαρέλια Ferrand cognac και 9 μήνες σε Amburana.  Πολύ κομψό ρούμι, με εκφραστική μύτη που χαρίζει νότες καρύδας, καφέ, μελιού, φουντουκιού και κανέλας.  Ανανάς, κεράσι και εσπεριδοειδή, απογειώνουν την αρωματική του παλέτα. Πλούσιο στο στόμα, όπου συναντάμε τα αρώματα της μύτης με ίχνη από σταφύλι, μήλο, μπανάνα, πορτοκάλι, μοσχοκάρυδο, βανίλια και μερικές γήινες νότες να το απογειώνουν. 

Brugal Anejo

Το νο.1 ρούμι στη Δομινικανή Δημοκρατία και στην Ισπανία, την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αγορά. Το Brugal ιδρύθηκε το 1888 στη Δομινικανή Δημοκρατία από τον Dr. Andres Brugal. Η τέχνη και η εμπειρία του πέρασε στις 5 γενιές της οικογένειας και σήμερα οι αποκαλούμενοι Maestros Roneros φροντίζουν ώστε κάθε μπουκάλι να φέρει το προνόμιο του ονόματος Brugal. 

Ωριμάζει για 2-5 χρόνια σε προσεκτικά επιλεγμένα βαρέλια από αμερικάνικη δρυ, που του προσφέρουν την απαλή και χαρακτηριστική του γεύση.  Η εκρηκτική του μύτη αναδύει καραμέλα και μαύρη ζάχαρη, καραμέλα γάλακτος και διακριτικά μπαχαρικά με πιπέρι και βανίλια. 

Απαλό, μεστό, πλούσιο άγγιγμα αρκετά ξηρό, με ωραία θερμά μπαχαρικά και μαύρη ζάχαρη μαζί με ελαφριές νύξεις δρυός. Μακριά επίγευση σε νότες μαύρης ζάχαρης.

 


Info

Τα παραπάνω ρούμια αλλά και εκατοντάδες ακόμη θα τα βρεις στην Κάβα Ανθίδη.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Esquire BBQ Street Party: Ένα διαφορετικό βράδυ στον Κεραμεικό με πρωταγωνιστή το Jim Beam

Στο Esquire BBQ Street Party, το Jim Beam έδωσε τον δικό του χαρακτήρα στη βραδιά, συνδυάζοντας bourbon κουλτούρα, cocktails και αυθεντική εμπειρία γεύσης.

Σε αυτό το θρυλικό μπαρ σύχναζε ο Picasso - Πλήρωνε τα ποτά του με πίνακες

Στη Ζυρίχη υπάρχει ένα μπαρ όπου η τέχνη γράφτηκε μέσα στα ποτήρια του. Εκεί όπου ο Picasso, ο Miró και ο Chagall άφησαν τα έργα τους αντί για μετρητά.

Ο οπαδός της Ρόμα που τρέχει το καλύτερο μπαρ του πλανήτη

Μία κουβέντα με τον Lorenzo Antinori, με αφορμή τον θρίαμβο του Bar Leone στα The World's 50 Best Bars 2025.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

MONIN Barista Cup: Δημιουργικότητα, πάθος και έμπνευση στον πρώτο διαγωνισμό baristi της MONIN στην Ελλάδα

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος διαγωνισμός MONIN Barista Cup, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Οκτωβρίου, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των headquarters της Sky Spirits.

Τελικά, γινόμαστε πιο ειλικρινείς όταν πίνουμε;

Είναι γνωστό ότι το αλκοόλ προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλό μας, αλλά είναι άραγε ένα από τα αποτελέσματά του το να μας κάνει να λέμε την αλήθεια χωρίς έλεος; Ή μήπως πλά βρίσκουμε το θάρρος να το κάνουμε;

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Τα καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2025: Τρία αθηναϊκά και ένα από τα Τίρανα ανάμεσά τους

Ταξιδέψαμε μέχρι το Χονγκ Κονγκ για να μάθουμε ποια είναι τα καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2025 και ανάμεσά τους είναι και τρία μπαρ της Αθήνας. Για την ιστορία το καλύτερο όλων είναι το Bar Leone από το Χονγκ Κονγκ.

Γραφει Μπαμπης Δουκας