Η ιστορία και η συνταγή του Vesper, του ποτού του 007

O James Bond είναι άσος σε πολλά πράγματα. Το ποτό του πάντως παραμένει αμφιλεγόμενο.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 29 Σεπτεμβρίου 2021

Ο James Bond -η 25η ταινία του οποίου, No Time To Die, κάνει πρεμιέρα- διαπρέπει σε πολλούς κλάδους που σχετίζονται -άμεσα ή έμμεσα- με το επαγγελματικό του status: Οδηγά εξαιρετικά gadgetαρισμένες Aston Martins, ξέρει να φορά κοστούμι και σμόκιν, είναι άσος στις πολεμικές τέχνες, κάθε είδους μάχης και στο φλερτ. Ο 007 είναι επίσης ο άνθρωπος που έκανε γνωστό το Vesper, που ο μύθος του έχει χτιστεί από τα βιβλία του Ian Fleming και ασφαλώς από τις κινηματογραφικές τους μεταφορές. Το Vespr δεν θα το χαρακτήριζε κάποιος ως το τέλειο Martini: Οι αναλογίες βότκας, gin και Lillet (ένα γαλλικό απεριτίφ που παίζει συχνά το ρόλο του υποκατάστατου του βερμούτ) είναι τουλάχιστον αμφισβητήσιμες. Ας είναι. Και να θυμάσαι, πάντοτε stirred, not shaken. 

H ιστορία

"Γεννήθηκα ένα βράδυ, ένα βράδυ γεμάτο καταιγίδες" θα πει η Vesper Lind για να εισάγει ιδανικά τον εαυτό της στις σελίδες του Casino Royale (1953). Η εμβληματική femme fatale υπήρξε η μοναδική γυναίκα που κατάφερε να κάνει τον πράκτορα 007 να την ερωτευτεί στα εξήντα χρόνια της ιστορίας του. Δυστυχώς όμως η σχέση δεν κράτησε πολύ, μιας και η Lind -όπως βλέπουμε στη μεταφορά του βιβλίου στη μεγάλη οθόνη- αφού πρώτα τον πρόδωσε, πέθανε πρόωρα αφήνοντας ένα ανεπούλωτο τραύμα στην καρδιά του Bond. Στο ίδιο βιβλίο καταγράφεται και για πρώτη φορά η συνταγή του cocktail που "βαπτίστηκε" από την Vesper Lind: "Τρεις μεζούρες Gordon's, μία βότκα και μισή από Kina Lillet".

Η ιστορία και η συνταγή του Vesper, του ποτού του 007

Το ποτό αμέσως μετά την πρώτη του λογοτεχνική παρασκευή πήρε το όνομα Vesper. Παρότι στο βιβλίο χρησιμοποιείται σέικερ, στις ταινίες προτιμήθηκε η ανάδευση σε mixing glass. Πολλά έχουν αλλάξει από το 1953 και 6 διαφορετικοί ηθοποιοί έχουν υποδυθεί τον 007. Το ποτό του πάντως -όσο κι αν προσπάθησε ο Daniel Craig και το δίκτυο marketing που στήθηκε γύρω από αυτόν- παραμένει το ίδιο. Ακολουθεί η συνταγή που πλησιάζει πιο πολύ από όλες τις άλλες την αρχική. 

Η συνταγή

Υλικά

  • 3 μεζούρες London dry gin
  • 1 μεζούρα βότκα
  • 1/2 μεζούρα Lillet blanc

Εκτέλεση

Όλα τα υλικά ανακατεύονται σε mixing glass μαζί με πάγο.

ΣΥΝΤΑΓΗ VESPER MARTINI 1

Σουρώνεις σε παγωμένο ποτήρι Martini και γαρνίρεις με φλούδα λεμονιού.

ΣΥΝΤΑΓΗ VESPER MARTINI 2

Διάβασε ακόμη για την ιστορία και τη συνταγή του Painkiller, τη βραδιά που θα ανοίξουν και πάλι τα μπαρ, το επόμενο στάδιο της τεκίλα και το πρώτο ελληνικό βιβλίο για το ουίσκι

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μία νέα διεθνής διάκριση για το Ούζο Πλωμαρίου Ισιδώρου Αρβανίτου

To αρωματικό και φίνο Ούζο Πλωμαρίου ταξίδεψε μέχρι τη Βερόνα όπου διακρίθηκε με Silver Award στον φετινό διαγωνισμό International Wine & Spirits Competition (IWSC) 2022.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Η Paloma των Αθηνών

Φτιάξαμε ένα χάρτη του "νέου Gin tonic" για να γιορτάσεις κατάλληλα την World Paloma Day.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το Negroni των whiskey drinkers

Η ιστορία και η συνταγή του Boulevardier.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Οι cool τύποι της TV που δε θα πίναμε ποτό μαζί τους

Τελικά ένα old fashioned με τον Don Draper δεν είναι και τόσο καλή ιδέα.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα pairings του ούζου

Όχι, δε μιλάμε απλά για "ένα ούζο με μεζέ" αλλά για μία ολόκληρη ιεροτελεστία.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Ποτά και Μπαρ για τη σημερινή World Cocktail Day

Η 13η ημέρα του Μαΐου είναι πάντοτε μία καλή αφορμή για να πιούμε.

Γραφει Μπαμπης Δουκας