
Η ιστορία και η συνταγή του Vesper, του ποτού του 007
O James Bond είναι άσος σε πολλά πράγματα. Το ποτό του πάντως παραμένει αμφιλεγόμενο.
Ο James Bond -η 25η ταινία του οποίου, No Time To Die, κάνει πρεμιέρα- διαπρέπει σε πολλούς κλάδους που σχετίζονται -άμεσα ή έμμεσα- με το επαγγελματικό του status: Οδηγά εξαιρετικά gadgetαρισμένες Aston Martins, ξέρει να φορά κοστούμι και σμόκιν, είναι άσος στις πολεμικές τέχνες, κάθε είδους μάχης και στο φλερτ. Ο 007 είναι επίσης ο άνθρωπος που έκανε γνωστό το Vesper, που ο μύθος του έχει χτιστεί από τα βιβλία του Ian Fleming και ασφαλώς από τις κινηματογραφικές τους μεταφορές. Το Vespr δεν θα το χαρακτήριζε κάποιος ως το τέλειο Martini: Οι αναλογίες βότκας, gin και Lillet (ένα γαλλικό απεριτίφ που παίζει συχνά το ρόλο του υποκατάστατου του βερμούτ) είναι τουλάχιστον αμφισβητήσιμες. Ας είναι. Και να θυμάσαι, πάντοτε stirred, not shaken.
H ιστορία
"Γεννήθηκα ένα βράδυ, ένα βράδυ γεμάτο καταιγίδες" θα πει η Vesper Lind για να εισάγει ιδανικά τον εαυτό της στις σελίδες του Casino Royale (1953). Η εμβληματική femme fatale υπήρξε η μοναδική γυναίκα που κατάφερε να κάνει τον πράκτορα 007 να την ερωτευτεί στα εξήντα χρόνια της ιστορίας του. Δυστυχώς όμως η σχέση δεν κράτησε πολύ, μιας και η Lind -όπως βλέπουμε στη μεταφορά του βιβλίου στη μεγάλη οθόνη- αφού πρώτα τον πρόδωσε, πέθανε πρόωρα αφήνοντας ένα ανεπούλωτο τραύμα στην καρδιά του Bond. Στο ίδιο βιβλίο καταγράφεται και για πρώτη φορά η συνταγή του cocktail που "βαπτίστηκε" από την Vesper Lind: "Τρεις μεζούρες Gordon's, μία βότκα και μισή από Kina Lillet".

Το ποτό αμέσως μετά την πρώτη του λογοτεχνική παρασκευή πήρε το όνομα Vesper. Παρότι στο βιβλίο χρησιμοποιείται σέικερ, στις ταινίες προτιμήθηκε η ανάδευση σε mixing glass. Πολλά έχουν αλλάξει από το 1953 και 6 διαφορετικοί ηθοποιοί έχουν υποδυθεί τον 007. Το ποτό του πάντως -όσο κι αν προσπάθησε ο Daniel Craig και το δίκτυο marketing που στήθηκε γύρω από αυτόν- παραμένει το ίδιο. Ακολουθεί η συνταγή που πλησιάζει πιο πολύ από όλες τις άλλες την αρχική.
Η συνταγή
Υλικά
- 3 μεζούρες London dry gin
- 1 μεζούρα βότκα
- 1/2 μεζούρα Lillet blanc
Εκτέλεση
Όλα τα υλικά ανακατεύονται σε mixing glass μαζί με πάγο.

Σουρώνεις σε παγωμένο ποτήρι Martini και γαρνίρεις με φλούδα λεμονιού.

Διάβασε ακόμη για την ιστορία και τη συνταγή του Painkiller, τη βραδιά που θα ανοίξουν και πάλι τα μπαρ, το επόμενο στάδιο της τεκίλα και το πρώτο ελληνικό βιβλίο για το ουίσκι.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ
Τα καλύτερα και τα χειρότερα ροφήματα και ποτά σύμφωνα με το Harvard
Με τόσες πολλές διαθέσιμες επιλογές -καφές, τσάι, energy drinks, αλκοόλ κλπ- λογικό το να μην ξέρεις το τι σου κάνει καλό και τι σε βλάπτει.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΓιορτάζοντας τα 320 χρόνια του Mount Gay Rum
Ένα ρούμι με μεγάλη ιστορία & ένα πάρτι με δροσερά cocktail και ατμόσφαιρα Kαραϊβικής.
H Elisabetta Nonino και η απόσταξη παράδοσης
Μία από τις πιο δυναμικές γυναίκες του spirits industry μιλά για την γκράπα, την οικογένεια-θρύλο στην Ιταλία και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος του ποτού.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΈνα ουίσκι με την υπογραφή του Steph Curry
Το Gentleman's Cut Kentucky Straight Bourbon Whiskey θα είναι σύντομα διαθέσιμο στο ευρύ κοινό και ο Curry μοιάζει ενθουσιασμένος.
Γραφει Γιαννης ΣπανοςΤο Athens Cocktail Festival & Week επιστρέφει
Η γιορτή του cocktail επανέρχεται στην πόλη, για να μας υπενθυμίσει πόσο πολύ η Αθήνα αγαπά τα μπαρ αλλά και τα φεστιβάλ.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςHendrick's Flora Adora gin, μία ασυνήθιστα λουλουδένια έκρηξη απόλαυσης
Ένα μπουκέτο ανθισμένων λουλουδιών στο ποτήρι σου.