
Η ιστορία και η συνταγή του Alabama Slammer
Κάποια πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το ιδιαίτερο cocktail από τον αμερικανικό Νότο.

Ίσως να μην έχεις ακούσει ποτέ πριν στο παρελθόν γι' αυτό ή -αν ανήκεις στην κατηγορία των drinkers που εμβαθύνουν λίγο περισσότερο- να το γνωρίζεις σαν σφηνάκι. Το Alabama Slammer ωστόσο μπορεί να σταθεί επάξια σε κάθε μπάρα ως cocktail, παρότι με μία πρώτη ματιά τα συστατικά του μπορεί να μοιάζουν φαινομενικά αταίριαστα μεταξύ τους. Επίσης, είναι ένα ποτό που δύσκολα θα βρεις σε αθηναϊκά μπαρ, οπότε είναι προτιμότερο να το τιμήσεις στο σπίτι, φτιάχνοντάς το μόνος σου, ίσως και μιμούμενος τον Tom Cruise στο Cocktail, με την χαρακτηριστική κραυγή "Alabama Slamma!".
Η ιστορία
To Alabama Slammer είναι από εκείνα τα φρουτώδη και έντονα cocktails της δεκαετίας του 1970, χρονολογική περίοδο κατά την οποία πρωτοφτιάχτηκε από φοιτητές στο κολέγιο της Αλαμπάμα, κυρίως για να σερβίρεται όμως ως σφηνάκι που θα έχει έντονη προσωπικότητα και θα το καταλαβαίνεις αμέσως. Το Southern Comfort βρισκόταν άλλωστε σε αφθονία στην εν λόγω πολιτεία των ΗΠΑ. Κάποιοι λοιπόν αποφάσισαν να το αναμείξουν με sloe gin (βρετανικό λικέρ με gin και χυμό από μούρα) και Amaretto, προσθέτοντας επίσης και χυμό πορτοκαλιού. Η δημοφιλία του ωστόσο οφείλεται περισσότερο στη γνωστή αλυσίδα Friday's, που το καθιέρωσε ως official pitcher cocktail, στα τέλεη των 80s.
Η συνταγή
Υλικά
- 1 μεζούρα sloe gin
- 1 μεζούρα Southern Comfort
- 1 μεζούρα Amaretto
- 2 μεζούρες χυμό πορτοκάλι
Εκτέλεση
Βάζεις όλα τα υλικά σε σέικερ μαζί με πάγο και ανακινείς.

Σουρώνεις σε highball ποτήρι με πάγο.

Γαρνίρεις με σφήνα πορτοκαλιού.

Δες ακόμη τις συνταγές για τα Rum Runner, Nuestra Mule, Smoky Margarita, Rambler's Ruby και Tom Collins.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, επιστρέφει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου
Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, στρέφει και φέτος τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος στη Σαντορίνη.
Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι
Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΤο Ideal είναι το πιο χοτ μπαρ της Αθήνας αυτή τη στιγμή
Οι λόγοι που καθιστούν το φρέσκο μπαρ των Εξαρχείων ό,τι πιο δημοφιλές παίζει τώρα στην αθηναϊκή σκηνή.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΌλα τα φώτα στο Bar Leone
Στο Χονγκ Κονγκ ίσως βρίσκεται το επόμενο μεγάλο μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου. Ο Lorenzo Antinori μας μιλά για αυτό.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΈνας rooftop προορισμός σε μαγνητίζει στην Αθηναϊκή Ριβιερα
Τα Asteria Rooftop ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας και θα γίνουν το αγαπημένο σου σημείο για θερινή ραστώνη στην πόλη.
Πώς θα καταλάβεις αν σου σέρβιραν την μπύρα σε βρώμικο ποτήρι
Οι φυσαλίδες, ο αφρός και το άρωμα της μπύρας μπορούν να σου πουν πολλά για το αν το ποτήρι σου είναι πραγματικά καθαρό. Ιδού τι να προσέξεις.
Γραφει Τιμος Σαλαμες