Η διαμαρτυρία του Kyrie Irving ίσως αλλάξει για πάντα το ΝΒΑ

O σταρ των Brooklyn Nets θέλει να αποτρέψει το κοινό από το να δει μπάσκετ, για όλους τους σωστούς λόγους.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, το ΝΒΑ δημοσιοποίησε το σχέδιό του, προκειμένου η σεζόν 2019-2020 να ολοκληρωθεί σε ένα τουρνουά που θα ξεκινήσει στις 31 Ιουλίου στο Disney World του Ορλάντο. Πολλοί παίκτες, παράγοντες, προπονητές αλλά και το φίλαθλο κοινό υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό τα νέα. Δεν ήταν όμως λίγοι και εκείνοι που είχαν την ακριβώς αντίθετη άποψη. 

Ανάμεσα στους τελευταίους, ήταν και ο Kyrie Irving. Ο σταρ των Brooklyn Nets δεν εξέφρασε απλώς την αντίθεσή του αλλά ουσιαστικά δημιούργησε ένα τεράστιο κύμα εναντίον της απόφασης του Adam Silver και του σχεδίου που ετοίμασε μαζί με τους ιδιοκτήτες των ομάδων. 

Η διαμαρτυρία του Kyrie Irving ίσως αλλάξει για πάντα το ΝΒΑ

Αρχικά, και θέλοντας -δικαιολογημένα- να θίξει θέματα όπως ο ρατσισμός και η δολοφονία του George Floyd από αστυνομικό καθώς και να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τον κορονοϊό (η Φλόριντα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις Πολιτείες με τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων) αλλά και το ρίσκο για τους αθλητές, οργάνωσε ένα Zoom call στο οποίο συμμετείχαν περισσότεροι από 100 παίκτες του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ του κόσμου όπως οι Chris Paul, Carmelo Anthony, Dwight Howard και Kevin Durant.

Στη συγκεκριμένη επικοινωνία, που διήρκησε 1,5 ώρα, ο 28χρονος γκαρντ εξέφρασε με έντονο τρόπο όλες τις ανησυχίες του. "Δεν υποστηρίζω την επιστροφή του πρωταθλήματος στο Ορλάντο. Δεν είμαι με τον συστηματικό ρατσισμό και όλες αυτές τις αηδίες. Κάτι βρωμάει εδώ και το ξέρουμε όλοι. Είμαι έτοιμος να θυσιάσω τα πάντα για να έχουμε κοινωνική αναγέννηση" φέρεται να είπε μεταξύ άλλων ο Irving. 

Το αποτέλεσμα του προαναφερθέντος Zoom call ήταν, μερικές ημέρες αργότερα, η αποστολή μίας επιστολής προς το ESPN, με ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Σε αυτή μάλιστα υπήρχαν και οι υπογραφές ανθρώπων από άλλα σπορ και βιομηχανίες του θεάματος. "Δεν θα το βουλώσουμε. Είμαστε μια ομάδα αντρών και γυναικών από διαφορετικές ομάδες που μπορεί να είναι αντίπαλοι, ωστόσο κάναμε πέρα το εγώ μας και τις διαφορές μας, για να σιγουρέψουμε πως θα παραμείνουμε ενωμένοι. Απαιτούμε ειλικρίνεια κατά τη διάρκεια αυτής της αβέβαιης εποχής. Όλο αυτό δεν γίνεται για τους παίκτες, τους αθλητές ή τους διασκεδαστές. Πρόκειται για ένα γκρουπ ανδρών και γυναικών που είναι ενωμένοι για την αλλαγή. Ο καθένας στον τομέα του δεν πρόκειται απλώς να το βουλώσει και να παίξει, προκειμένου να αποσπαστεί από αυτό που είναι στα αλήθεια το σύστημα: Χρησιμοποίηση και κακοποίηση. Ποια είναι η μεγάλη εικόνα; Είμαστε εδώ για την ενότητα και την αλλαγή" αναφερόταν μεταξύ άλλων στην επιστολή. 

NBA ΚΑΙΡΙ ΙΡΒΙΝΓΚ 4

Η κίνηση, όπως ήταν λογικό, προκάλεσε τεράστια ανησυχία στη λίγκα, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολο το πλάνο της επιστροφής στα παρκέ, σε μία περίοδο τρομερά μεγάλης Κρίσης για την αμερικανική κοινωνία. Ο Irving διαθέτει ένα εξαιρετικά βεβαρυμένο παρελθόν όσον αφορά τις εξωγηπεδικές του απόψεις: Κατά καιρούς αυτοαποκαλείται "smart-ass individual”, έχει αμφισβητήσει ανοιχτά το σφαιρικό σχήμα της Γης αλλά και γεγονότα όπως το εάν ο άνθρωπος έχει πατήσει ποτέ στη Σελήνη, την ύπαρξη των δεινοσαύρων και τη δολοφονία του JFK.

Αρκετοί χρήστες του Twitter, κυρίως οπαδοί του Donald Trump και ελαφρώς ρατσιστές, έσπευσαν αμέσως να τον ειρωνευτούν. Στην προκειμένη περίπτωση ωστόσο, ο Uncle Drew έχει δίκιο και οι απόψεις του πατούν γερά πάνω στην πραγματικότητα και τη λογική. 

NBA ΚΑΙΡΙ ΙΡΒΙΝΓΚ 3

Πέρα από τα κοινωνικά ζητήματα, οι παίκτες ανησυχούν επίσης για το ό,τι θα πρέπει να περιοριστούν επ' αόριστον σε ξενοδοχεία, μακριά από τις οικογένειές τους. Επίσης, για την πιθανότητα σοβαρών τραυματισμών έπειτα από ένα τόσο μεγάλο διάστημα αποχής. Αυτό που φοβίζει περισσότερο τους ιθύνοντες του ίδιου του ΝΒΑ δεν είναι κάποιου είδους "κοινωνική εξέγερση" από τους παίκτες. Εν αντιθέσει με όσα συμβαίνουν στο NFL -με αποδεδειγμένες τις σχέσεις των ιδιοκτητών των ομάδων με τον Trump και ότι αυτό συνεπάγεται- το ΝΒΑ διαθέτει αρκετά πιο ανοιχτόμυαλους ανθρώπους, οι οποίοι είναι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία τουλάχιστον, υπέρμαχοι της ισότητας και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Το πρόβλημά τους είναι καθαρά οικονομικό. Υπολογίζεται, πως αν οι αγώνες δεν συνεχιστούν, η λίγκα και οι εμπλεκόμενοι σε αυτήν θα χάσουν περίπου 1,5 δισ. δολάρια, συν το 50% των εσόδων από την επόμενη σεζόν. Σε αυτά, θα πρέπει να υπολογιστεί η πιθανότητα των κενών κερκίδων για τους αγώνες της περιόδου 2020-2021, κάτι που θα επεκτείνει ακόμη περισσότερο την τρύπα. H εταιρική αφύπνιση του ΝΒΑ, με τα 30 franchises να έχουν πάρει θέση μέσω ανακοινώσεων υπέρ του κινήματος Black Lives Matter, μπορεί να αποδειχθεί εντελώς επιφανειακή αν ακολουθήσουν τη ρητορική του shut-up-and-dribble. Καθόλου επιφανειακή όμως δεν θα είναι η οικονομική ζημιά, γι' αυτό και άπαντες αναζητούν τη χρυσή τομή.

NBA ΚΑΙΡΙ ΙΡΒΙΝΓΚ 2

Επιπροσθέτως, δεν είναι καθόλου τυχαία η προοπτική με την οποία παρουσίασε τα πιο πάνω γεγονότα ο κορυφαίος reporter του ΝΒΑ, Adrian Wojnarowski. Με δύο λέξεις η δική του εκδοχή για τα πράγματα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί καθόλου αντικειμενική. "Η στάση του Irving τον θέτει εναντίον των αρχών του πρωταθλήματος. Για ακόμη μία φορά, μαζί με τον LeBron James, φαίνονται να απολαμβάνουν τη σύγκρουση, παρότι φαίνεται ότι υπάρχει σημαντικά υποστηρικτικό κλίμα για την επανέναρξη των αγώνων" φημολογείται πως είπε μεταξύ άλλων ο Woj. Και εκεί είναι που κάποιος αντιλαμβάνεται πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα. 

Ο Kyrie Irving δημιούργησε μία αλληλουχία γεγονότων που απειλούν κάποιες παγιωμένες πεποιθήσεις στον κόσμο του θεάματος. Ο ίδιος, οι συμπαίκτες και οι αντίπαλοί του στα παρκέ μοιάζουν να κρατούν στα χέρια τους δισεκατομμύρια δολάρια, πολλά περισσότερα από εκείνα που ήδη υπάρχουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, αλλά και μία πρωτόγνωρη δύναμη με κοινωνικές προεκτάσεις. Οι συμβάσεις και οι δομές εξουσίας που υπόκεινται στο ΝΒΑ είναι ξαφνικά ευμετάβλητες. Και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα διαφορετικό, ίσως καλύτερο μέλλον. Αρκεί να παρθούν οι ιδανικότερες για την περίσταση αποφάσεις. Διαφορετικά, δεν θα πρέπει να προκαλέσει εντύπωση ένα νέο, ισχυρότερο από ποτέ, lockout.


Διάβασε ακόμη για το πώς οι Chicago Bulls καταστράφηκαν μετά τον Michael Jordan, το χρυσό άγγιγμα του Tony Parker, τον Mr. NBA Jerry West, τον Steve Kerr και την αρχή της τελευταίας αυτοκρατορίας του ΝΒΑ καθώς για την τρελή ιστορία του Dennis Rodman.


φωτογραφίες ©Getty Images

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος