Ο Phil Foden είναι ο νέος Iniesta του Pep Guardiola

Όλα όσα κάνουν πολύτιμο τον 20χρονο μέσο της Μάντσεστερ Σίτι, που λατρεύει ο Pep Guardiola.

"O Phil Foden είναι το μεγαλύτερο ταλέντο που έχω δει στη ζωή μου, τόσο σαν παίκτης όσο και σαν προπονητής". Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον Pep Guardiola. Ναι, τον ίδιο άνθρωπο που υπήρξε συμπαίκτης με τον Romario, τον Luis Figo, τον Ronaldo, τον Hristo Stoichkov και τον Michael Laudrup. Ναι, τον ίδιο άνθρωπο που σαν προπονητής είχε υπό τις οδηγίες του τους Messi, Xavi, Iniesta, Robben, Ribery και Aguero. Τι κάνει λοιπόν τόσο ξεχωριστό, σύμφωνα πάντοτε με τον Καταλανό τεχνικό αλλά όχι μόνον αυτόν, τον 20χρονο Άγγλο μέσο της Μάντσεστερ Σίτι;

Το προφίλ

Ο Philip Walter Foden γεννήθηκε στις 28 Μαΐου 2000 στο Στόκπορτ και από πολύ μικρός ήταν σίγουρος για δύο πράγματα: Το ένα πως λατρεύει το ποδόσφαιρο και το άλλο πως λατρεύει την Μάντσεστερ Σίτι (οι γονείς του ωστόσο ήταν οπαδοί της Γιουνάιτεντ). Ευτυχώς για τον ίδιο μπόρεσε να τα συνδυάσει, καθώς από τα 9 του χρόνια βρέθηκε στα τμήματα υποδομής της ομάδας, με πλήρη υποτροφία και άψογη εκπαίδευση σε όλους τους τομείς, φοιτώντας μάλιστα στο περίφημο St Bede's College του Μάντσεστερ. 

Το 2017 κέρδισε το Χρυσό Παπούτσι στο Παγκόσμιο Κύπελλο U-17 με την εθνική Αγγλίας και το ίδιο έτος βραβεύτηκε ως Νεαρή Προσωπικότητα της χρονιάς για τον αθλητισμό από το BBC. Μέχρι σήμερα, μετρά παραπάνω από 100 εμφανίσεις με το σύλλογο, κερδίζοντας 10 τρόπαια, ενώ έγινε και ο νεαρότερος παίκτης που έχει κερδίσει τη Premier League. Το 2019 πήρε το δεύτερό του πρωτάθλημα και έγινε ο νεαρότερος σκόρερ του συλλόγου στο Champions Lague και έγινε ο νεαρότερος Άγγλος παίκτης που ήταν βασικός και σκόραρε στη νοκ-άουτ φάση της διοργάνωσης μεγαλύτερης διασυλλογικής διοργάνωσης.

Ο Phil Foden είναι ο νέος Iniesta του Pep GuardiolaManchester City
ΦΙΛ ΦΟΝΤΕΝ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ 1Getty Images

Περιττό να αναφέρουμε πως υπήρξε διεθνής με όλες τις μικρές εθνικές ομάδες, όντας πια μέλος της αντρικής, με τον Gareth Southgate να τον υπολογίζει αρκετά για το επερχόμενο Euro.

Παρότι είναι μόλις 20 ετών, έχει ήδη γίνει πατέρας, καθώς η σύντροφός του Rebecca Cooke, έφερε στον κόσμο τον γιο τους, τον Ιανουάριο του 2019.

Ο Pep Guardiola από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στο Μάντσεστερ -την 1 Φεβρουαρίου του 2016- είχε τα μάτια του καρφωμένα επάνω του. Υπήρξαν κάποια πολύ συγκεκριμένα στοιχεία που έκαναν τον ίσως κορυφαίο προπονητή όλων των εποχών να ερωτευθεί παράφορα το ταλέντο που ακούει στο όνομα Phil Foden.

Φαινόμενο της γενιάς του

Πίσω στο 2017, η Louise Taylor έγραφε γι' αυτόν στην Guardian πως πρόκειται για "ένα παιδί με τρομακτική πρόοδο και εξέλιξη που παρακολουθείται στενά από τον Pep Guardiola. Έχει άψογη τακτική παιδεία, σπάνιο χάρισμα με την μπάλα στα πόδια και την ικανότητα να περάσει τον οποιονδήποτε". Την ίδια περίοδο, ο Guardiola σημείωνε ότι "είναι επικίνδυνο να λέμε τόσα καλά πράγματα για έναν νεαρό παίκτη αλλά είμαι σίγουρος πως έχει την ωριμότητα και την αυτοπεποίθηση να τα χειριστεί καταλλήλως. Τον πιστεύουμε πάρα πολύ".

ΦΙΛ ΦΟΝΤΕΝ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ 3Manchester City
ΦΙΛ ΦΟΝΤΕΝ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ 2Getty Images

Ο Foden μοιάζει να ανήκει στο πολύ μικρό γκρουπ νέων παικτών που θα αφήσουν το στίγμα τους τα επόμενα χρόνια. Αν οι Haaland και Mbappé θεωρούνται οι διάδοχοι των Lionel Messi και Cristiano Ronaldo, τότε ο αριστεροπόδαρος μέσος της Σίτι ίσως και να έπρεπε να λογίζεται εκείνος του Andres Iniesta. Τόσο για την αστείρευτη ποδοσφαιρική ποιότητα, όσο και για την ικανότητα -γιατί περί τέτοιας πρόκειται- να προσφέρει χωρίς να απαιτεί το ρόλο της φίρμας και να είναι καταλυτικός σε πολύ σημαντικές περιστάσεις.

Παράλληλα, υπάρχει και ένα οξύμωρο στην περίπτωσή του: Η Μάντσεστερ Σίτι των σεΐχηδων έχει ξοδέψει εκατοντάδες εκατομμύρια όλα αυτά τα χρόνια για ποδοσφαιριστές, όμως φαίνεται πως το πιο πολύτιμο διαμάντι, το είχε ήδη στα χέρια της. Και απλά έπρεπε να ψάξει λίγο καλύτερα στο σπίτι της. Ευτυχώς για τους Γαλάζιους του Μάντσεστερ, ο Pep Guardiola αποδεικνύεται εξαιρετικός νοικοκύρης.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.