Ένας πλήρης οδηγός για τη Διεθνή Ημέρα Gin and Tonic

Το gin tonic και όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις γι' αυτό με αφορμή τη σημερινή International Gin and Tonic Day.

Το gin tonic έχει κάνει δυναμική επιστροφή στον κόσμο των spirits -αν έφυγε ποτέ δηλαδή- και όλοι πλέον το απολαμβάνουν με το σωστό τρόπο, αποτινάσσοντας μύθους του παρελθόντος (ξέρεις ποιοι είναι αυτοί, ας μην επεκταθούμε). Από το 2010, η 19η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Gin and Tonic (International Gin and Tonic Day) -χωρίς κάποιο συγκεκριμένο λόγο- και είναι σίγουρα μία καλή αφορμή για να δοκιμάσεις την αγαπημένη σου εκδοχή. Ακολουθεί το guide του Esquire για τέλειο G&T.

Η ιστορία

Το πρώτο gin tonic της ιστορίας δημιουργήθηκε κάπου στις αρχές του 19ου αιώνα, από Βρετανούς στρατιώτες στην Ινδία. Μεταξύ άλλων είχαν να αντιμετωπίσουν και την ελονοσία, κατά της οποίας ήταν απαραίτητη η λήψη κινίνης. Η τελευταία ήταν δύσκολο έως αδύνατο να καταναλωθεί μόνη της, εξαιτίας της πολύ πικρής της γεύσης. Αρχικά προσέθεταν νερό αλλά στην Ινδία η ποιότητά του ήταν αμφιλεγόμενη (βασικά ήταν υπεύθυνο και για αρκετά κρούσματα χολέρας). Οπότε οι Βρετανοί προτίμησαν τη σίγουρη λύση του gin. Τότε βέβαια, προέκυψε άλλο πρόβλημα καθώς πολλοί εθίστηκαν στο αλκοόλ. 

Λέξη κλειδί για όλα τα tonic waters ​​​​​​είναι η κινίνη. Το φυσικό κρυσταλλικό αλκαλοειδές που προέρχεται από τους φλοιούς δέντρων, είναι ένα από τα βασικά συστατικά, μαζί με ανθρακούχο νερό και ζάχαρη. Αυτή που χρησιμοποιείται για το εν λόγω αναψυκτικό προέρχεται συνήθως από τη νότια Αμερική ή από την Ασία (κυρίως από περιοχές της Ινδίας). Έχει πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες -συμπεριλαμβανομένης της αναλγητικής και αντιφλεγμονώδους δράσης- γι' αυτό και παλαιότερα χρησιμοποιούνταν και ως φάρμακο κατά της ελονοσίας. Στα tonics του εμπορίου σήμερα, η κινίνη έχει μειωθεί αισθητά, ενώ έχει αυξηθεί η ποσότητα της ζάχαρης.

Τα gins

Beefeater 24

Μία από τις πιο πρόσφατες προσθήκες στη σειρά του Beefeater. Ο master distiller Desmond Payne έχει χρησιμοποιήσει μία σειρά από ασυνήθιστα βότανα, μεταξύ των οποίων τσάι από την Ιαπωνία και την Κίνα, γλυκόριζα αλλά και άλλα υλικά όπως φλούδες από πορτοκάλια Σεβίλης. Ονομάστηκε Beefeater 24, καθώς τα πρόσθετα συστατικά αναμειγνύονται με το gin και τις 24 ώρες της ημέρας. Αποτέλεσμα αυτών, ένα άκρως αρωματικό ποτό με αισθητή γλυκύτητα. 

Aviation

To Aviation παράγεται στο αποστακτήριο House Spirits στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, στις ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ισορροπημένο βοτανικό gin με έντονο σώμα, στο οποίο κυριαρχούν νότες από κάρδαμο, κόλιανδρο, γλυκάνισο, λεβάντας και εσπεριδοειδή. Πριν από περίπου τρία το εν λόγω brand γνώρισε πρωτόγνωρα επίπεδα δημοφιλίας, καθώς ο Ryan Reynolds αγόρασε σημαντικό μερίδιο των μετοχών του. Προηγουμένως ήταν απλά φανατικός πότης του, ενώ πρόσφατα το πούλησε στην Diageo.

Bombay Sapphire

Το Bombay Sapphire βασίζεται σε μία αυθεντική συνταγή που εμπνεύστηκε ο Thomas Dakin το 1761 και η οποία αποτελεί το DNA όλων των gin του brand μέχρι σήμερα. Η σύνθεση του Bombay Sapphire είναι πραγματικά μοναδική, με τη συνταγή να περιλαμβάνει 10 αρωματικά και βότανα, που βράζουν μέσα στο απόσταγμα προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό άρωμα. Ο ιδιαίτερος αυτός τρόπος παρασκευής έχει ως αποτέλεσμα ένα ελαφρύτερο και πιο ανθικό ποτό από αυτά που αποστάζονται από χάλκινους άμβυκες.

Bulldog

Ένα από τα gin που έχουν κερδίσει τους cocktails lovers παγκοσμίως. Είναι εμπλουτισμένο με 12 βότανα από όλο τον κόσμο (μεταξύ των οποίων λευκή παπαρούνα, φύλλα λωτού και λεβάντα), με βελούδινη γεύση και ιδανική ισορροπία. Η μοντέρνα εμφάνιση και το μαύρο χρώμα της φιάλης του δε, του έχει δώσει μία θέση στις μπροστινές προθήκες των μπαρ.

Hendrick's

Η πιο πειστική απόδειξη ότι η Σκωτία δε βγάζει μόνο εξαιρετικά ουίσκι αλλά και ανάλογης ποιότητας gin. To Hendrick's εκτός από τα κλασικά αρώματα αρκεύθου, βγάζει έντονα εκείνα των ροδοπετάλων και του αγγουριού. Η ασυνήθιστη διαδικασία απόσταξης (σε συνδυασμό με ένα παράδοξα εύγευστο σύνολο από εκχυλίσματα) έχει ως αποτέλεσμα ένα μοναδικό στο είδος του spirit. Περίπλοκα γευστικό, αποθηκεύεται σε ένα μπουκάλι-ρέπλικα, όπως τα φιαλίδια που χρησιμοποιούσαν κάποτε οι φαρμακοποιοί για να προστατεύσουν τις λεπτές θεραπευτικές ιδιότητες των φίλτρων τους.

Tanqueray No. 10

Πιο αρωματικό από το κλασικό Τanqueray -για την ακρίβεια μία πολύ πιο πλούσια εκδοχή του- με έμφαση σε όξινα αρώματα και βαθύ σώμα. Ένα super-premium gin, που εκτός των άλλων λατρεύουν και οι φίλοι του Martini. Από το 2000 όταν και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά, έχει κερδίσει μεταξύ άλλων το βραβείο του Καλύτερου Λευκού Οινοπνευματώδους Ποτού στον κόσμο, στον Διεθνή Διαγωνισμό Οινοπνευματωδών Ποτών του Σαν Φρανσίσκο για τρεις συνεχόμενες φορές, κάτι που δεν έχει πετύχει ποτέ στο παρελθόν κανένα άλλο αντίστοιχο spirit.

Τα τόνικ

Fentimans 19:05

Πρόκειται για το πιο επιτυχημένο προϊόν της σειράς tonic Fentimans (που παράγονται και εμφιαλώνονται στην Αγγλία), με το ανοιχτό πορτοκαλί χρώμα και την ελαφρώς γλυκιά γεύση, που προέρχεται από την έγχυση ανθικών στοιχείων, μούρων και lime, που ισορροπούν με τη ζάχαρη. Ιδανικό για όσους θέλουν έντονες νότες στο ποτό τους.

Naturally Light Fever-Tree

Η Fever-Tree αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες στο κομμάτι των tonics παγκοσμίως, με μία ευρεία γκάμα προϊόντων που χαρακτηρίζονται από φρέσκες συνταγές. Η light εκδοχή του (με 46% λιγότερες θερμίδες) προσδίδει εκλεπτυσμένο χαρακτήρα στο gin, με αμυδρές νότες φρέσκων φρούτων και δροσερή επίγευση. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#fevertreetonic #fevertree #fevertreegreece #ginandtonic #elderflowers

A post shared by FeverTreeGreece (@fevertreegreece) on

Pure Tonic Cortese

Πρόκειται για ένα πολύ κλασικό tonic που περιέχει μόνο τα απαραίτητα: Νερό, μεταλλικά άλατα, ζάχαρη και κινίνη. Ένα ουδέτερο και ισορροπημένο αναψυκτικό με μία ευχάριστη υπόνοια λεμονιού και ελαφρώς πικρή επίγευση. Προτείνεται για την κλασσικότερη εκδοχή του gin tonic, ενώ δένει πάρα πολύ καλά και με την βότκα. Πολλοί bartenders το προτιμούν και σε cocktails. 

1724 Tonic Water

Ένα premium προϊόν της κατηγορίας, που έχει δημιουργηθεί για να αναμιγνύεται με υψηλής ποιότητας gins. Το όνομά του προέρχεται από το υψόμετρο της περιοχής (στο κεντρικό Περού) στο οποίο συγκεντρώνεται η κινίνη. Αξίζει να αναφερθεί ότι η λατινοαμερικάνικη κινίνη δεν είναι τόσο πικρή όσο η ασιατική (που χρησιμοποιείται και ευρύτερα), γεγονός που έχει τον δικό του αντίκτυπο στο γενικότερο χαρακτήρα του ποτού. Το 1724 ωστόσο δεν είναι πολύ γλυκό, έχει ευχάριστες νότες εσπεριδοειδών και έντονες μπουρμπουλήθρες. 

Aegean Tonic Three Cents

Ένα από τα πιο δυναμικά ανερχόμενα προϊόντα της κατηγορίας σε διεθνές επίπεδο έχει ελληνική καταγωγή και προέρχεται από την Three Cents. Ένα ιδιαίτερο tonic, ελαφρύ και αναζωογονητικό, που φτιάχτηκε από bartenders, σχεδόν αποκλειστικά για να συνοδεύει το gin. Περιέχει μεταξύ άλλων μυρωδικά όπως βασιλικό και δυόσμο, αγγούρι και εσπεριδοειδή.

Τα tips

Τα αρωματικά έχουν πολύ σημαντικό ρόλο στα ποτά γενικότερα. Στην περίπτωση όμως ενός απλού και δροσιστικού drink όπως είναι το G&T, έχουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Δενδρολίβανο, ροζ πιπέρι, φλούδα γκρέιπφρουτ, αγγούρι, κόλιανδρος και μέντα είναι κάποια garnishes που μπορεί να κάνουν τη διαφορά, πέρα από τα συνηθισμένα. Μία ακόμη λεπτομέρεια που μπορεί να κάνει τη διαφορά είναι ο πάγος. Υπάρχει μία δημοφιλής ρήση που υποστηρίζει ότι ο πάγος είναι για τον bartender, ότι η φωτιά για τον σεφ. Το κακής ποιότητας παγάκι είναι ένας από τους λόγους που μπορεί να καταστραφεί ένα ποτό.

Ένας καλός πάγος δεν κρατά απλά στη σωστή θερμοκρασία αυτό που πίνεις αλλά παράλληλα βοηθά στην ομαλή και ορθή ομογενοποίηση των υλικών και δεν περιέχει παράγοντες που το σαμποτάρουν όπως άλατα, ρύπους ή μεταλλικά στοιχεία. Ποιοτικός πάγος υπάρχει στην αγορά - τέτοιος για παράδειγμα είναι ο Ice Up, που μάλιστα κυκλοφορεί και σε ενιαία κολόνα, ή ο Hoshizaki.

 

 


Διάβασε ακόμη για τα ποτά της Αίτνας, τα mezcals του φθινοπώρουπαλιά λικέρ σε νέες χρήσεις, το ρούμι του James Bond, τη σεζόν του Sbagliato και κάποια low-alcohol ποτά.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.