
Πίνουμε ποτά με λίγο ή καθόλου αλκοόλ
Με αφορμή το Stoptober- τι είναι πάλι τούτο;

Το Stoptober είναι μία σημαντική πρωτοβουλία της βρετανικής κυβέρνησης που ξεκίνησε ως μία καμπάνια για να μειωθεί ο αριθμός των καπνιστών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η βασική επιδίωξη αυτής ήταν να ενθαρρύνει τους καπνιστές να σταματήσουν το τσιγάρο για 28 ημέρες του Οκτωβρίου.
Ο όρος "υιοθετήθηκε" από μεγάλο μέρος του spirits industry, που προτρέπει τους καταναλωτές να ελαττώσουν το ποτό και να προτιμήσουν επιλογές με λιγότερο ή καθόλου αλκοόλ. Ευτυχώς για όλους, υπάρχουν κάποιες εξαιρετικές προτάσεις για να συμβεί αυτό, χωρίς να χαθεί η απόλαυση του πράγματος.
Doom Bar Zero
Η μπύρα της ζυθοποιίας Staple κυκλοφόρησε πριν λίγες εβδομάδες μία
alcohol-free εκδοχή, πάνω στην οποία δούλευε για σχεδόν δύο χρόνια προκειμένου να φτιάξει έναν πραγματικό game-changer στην εν λόγω κατηγορία. Είναι αρκετά ελαφριά, διατηρώντας όμως στο ακέραιο τη γεύση της, με νότες βρώμης, καρυδιών και ξηρών καρπών.
Jukes Cordialities
Ο παγκοσμίου φήμης wine taster και συγγραφέας Matthew Jukes μετρά μία πορεία που ξεπερνά τα 30 χρόνια στο χώρο του κρασιού. Χρησιμοποιώντας τη γνώση και την εμπειρία του, καθώς και κάποιες μυστικές συνταγές, δημιούργησε μία σειρά από blended ποτά, χωρίς καθόλου αλκοόλ. Είναι σχεδιασμένα για να "μιμούνται" τη γεύση, τις εντάσεις και τα χαρακτηριστικά του κρασιού, με την προσθήκη όμως κάποιων έξτρα συστατικών. Τα Jukes Cordialities κυκλοφορούν ανά εξάδες, με κάθε φιαλίδιο να έχει διαφορετικό χαρακτήρα.
Seedlip Nogroni
Το εμφιαλωμένο Negroni της Seedlip δίνει ένα θαυμάσιο μη-αλκοολικό twist σε ένα από τα κλασικότερα cocktails, με πολύπλοκο, πικρό και όξινο χαρακτήρα. Είναι ένα από τα δημοφιλέστερα ποτά της κατηγορίας και το συναντά κάποιος στα πιο δημοφιλή μπαρ του πλανήτη και σε πολύ εξειδικευμένες κάβες. Κάθε φιάλη περιέχει 2 servings.
Feragaia
Το πρώτο μη-αλκοολούχο σκωτσέζικο spirit είναι εμπνευσμένο από το ουίσκι και αποστάζεται, αναμιγνύεται και εμφιαλώνεται στα Lowlands. Σε αυτό συνδυάζονται 14 βοτανικά στοιχεία μεταξύ των οποίων φύκια, φύλλα δάφνης και χαμομήλι, τα οποία δίνουν ένα τελικό αποτέλεσμα με γήινες και πικάντικες νότες. Έχει κεχριμπαρένιο χρώμα και το όνομά του προκύπτει από τη λατινική λέξη Fera που σημαίνει άγρια και από την ελληνική γαία, δηλαδή την γη. Πίνεται είτε σκέτο με πάγο ή ελάχιστο tonic water, είτε σε κάποιο εναλλακτικό whiskey cocktail.
Amplify
Πρόκειται για ένα ξεχωριστό blend από βότανα και εσπεριδοειδή που παράγεται στο Harrogate του βόρειου Yorkshire της Αγγλίας. Το γευστικό του προφίλ είναι γλυκόπικρο, με αρκετά ενδιαφέροντα αρώματα -μεταξύ άλλων από λεμονόχορτο, ginseng και κόλιανδρο. Εκτός των άλλων ξεχωρίζει και για την καλαίσθητη ετικέτα της φιάλης του, που έχει δημιουργήσει η ζωγράφος Sophie Abbott. Προτείνεται με οποιοδήποτε Mediterranean Tonic και μία φλούδα πορτοκαλιού ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε cocktails.
Pentire Adrift
Ένα ακόμη alcohol-free βοτανικό spirit, που πρωτοκυκλοφόρησε περίπου πριν από έναν χρόνο. Ο πρώην επαγγελματίας surfer Alistair Frost ίδρυσε το συγκεκριμένο brand στην Κορνουάλη θέλοντας να αποτίσει έναν φόρο τιμής στο ύφος και τις γεύσεις της περιοχής. Έχοντας αρκετά συστατικά από τη θάλασσα, το Pentire Adrift διαθέτει ακόμη αρώματα φασκόμηλου και δεντρολίβανου.
Διάβασε ακόμη για τα ποτά της Αίτνας, τα mezcals του φθινοπώρου, παλιά λικέρ σε νέες χρήσεις, τους 100 σημαντικότερους ανθρώπους από τον κόσμο των μπαρ, για την ενδιαφέρουσα μπάρα του Artisanal, το ρούμι του James Bond, τη σεζόν του Sbagliato και το CTC της νέας εποχής.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, επιστρέφει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου
Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, στρέφει και φέτος τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος στη Σαντορίνη.
Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι
Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΤο Ideal είναι το πιο χοτ μπαρ της Αθήνας αυτή τη στιγμή
Οι λόγοι που καθιστούν το φρέσκο μπαρ των Εξαρχείων ό,τι πιο δημοφιλές παίζει τώρα στην αθηναϊκή σκηνή.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΌλα τα φώτα στο Bar Leone
Στο Χονγκ Κονγκ ίσως βρίσκεται το επόμενο μεγάλο μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου. Ο Lorenzo Antinori μας μιλά για αυτό.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΈνας rooftop προορισμός σε μαγνητίζει στην Αθηναϊκή Ριβιερα
Τα Asteria Rooftop ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας και θα γίνουν το αγαπημένο σου σημείο για θερινή ραστώνη στην πόλη.
Πώς θα καταλάβεις αν σου σέρβιραν την μπύρα σε βρώμικο ποτήρι
Οι φυσαλίδες, ο αφρός και το άρωμα της μπύρας μπορούν να σου πουν πολλά για το αν το ποτήρι σου είναι πραγματικά καθαρό. Ιδού τι να προσέξεις.
Γραφει Τιμος Σαλαμες