Παλιά λικέρ με νέες χρήσεις

Αξιοποιώντας στο 100% το potential του σπιτικού μπαρ.

Το χτίσιμο ενός άκρως θελκτικού home bar δεν τελειώνει ποτέ αλλά αυτό φαντάζομαι είναι κάτι το οποίο έχεις ήδη κατά νου. Πριν βιαστείς να ψάξεις για εκείνα τα σπάνια μπουκάλια που θα δώσουν άλλη αίγλη σε αυτό, μήπως να εκμεταλλευτείς το true potential του; Τα λικέρ είναι μία καλή αρχή. Κι αυτό γιατί ενώ οι περισσότεροι ξέρουν τι να κάνουν με το Campari ή το Aperol, δεν δείχνουν την ίδια ζέση ως προς την αξιοποίηση άλλων επιλογών. Λίγη παραπάνω γνώση δεν ζημίωσε ποτέ κανέναν. 

Kahlúa

Τα λικέρ καφέ, όπως ακριβώς η Kahlúa, έχουν γνωρίσει ημέρες δόξας χάρη στο Espresso Martini. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ταιριάζουν αρκετά καλά με βότκα, κρέμα γάλακτος, Amaretto, σοκολάτα, καραμέλα και είναι έξοχα σε πουτίγκες. Τέλος, ένα κ.γ. Kahlúa ή άλλο λικέρ καφέ στο Negroni συνιστά μία νόστιμη και ενδιαφέρουσα αναβάθμιση. 

Cointreau

Μερικούς μήνες πριν, ο Heritage Manager της οικογένειας Cointreau, Alfred Cointreau, μου εξηγούσε πως υπάρχουν περισσότερες από 350 επιλογές σε cocktails με το γνωστό ομώνυμο λικέρ από αλκοόλ, ζάχαρη και γλυκόπικρες φλούδες πορτοκαλιού από την Ισπανία, την Αφρική και τη νότια Αμερική - δηλαδή μία πρόταση σχεδόν για κάθε ημέρα του χρόνου. Το Cointreau μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξαιρετικά ωστόσο και στο μαγείρεμα: Σε dressings για σαλάτες ή ακόμη και straight πάνω σε αυτές, να πλαισιώσει πιάτα όπως η πάπια με πορτοκάλι ή ακόμη και σε σουφλέ και κρέπες ενώ λειτουργεί άψογα ως συνοδευτικό για τη σοκολάτα. Αν πάλι έχεις ανάγκη οπωσδήποτε κάποιες συνταγές για cocktails πέρα από την αυθεντική Margarita, δοκίμασε το Sidecar.

Παλιά λικέρ με νέες χρήσεις

Baileys

Ποιος πίνει Baileys εν έτει 2020 θα αναρωτηθείς και σε μεγάλο βαθμό θα έχεις δίκιο. Αλλά η καραντίνα επανέφερε πολλά ξεχασμένα ποτά στο προσκήνιο. Όλοι οι δρόμοι λοιπόν οδηγούν στο Mudslide, την σαφώς πιο cool εναλλακτική του White Russian (και την οποία θα δεις πώς τη φτιάχνεις εδώ). Η επιλογή δε, να το συνδυάσεις με ένα ιρλανδικό ουίσκι και αρκετό πάγο, μπορεί να σου προσφέρει ένα ενδιαφέρον long drink. To λικέρ από την Ιρλανδία ταιριάζει με καφέ (από τον πιο κλασικό μέχρι cold brew) και ζεστή σοκολάτα, με παγωτό και μπύρα Guinness ή ακόμη και με τσάι Earl Grey και μία καλή anejo τεκίλα.

Aperol

Ναι, μαζί σου, κι εμένα μου αρέσει πάρα πολύ το Aperol Spritz. Τι θα έλεγες όμως να δοκιμάσεις το γνωστό πορτοκαλί λικέρ από τζεντιάνα, ραβέντι, κιγχόνη και εκχυλίσματα πορτοκαλιού (μεταξύ άλλων) σε ένα Paper Plane; Το τελευταίο θεωρείται το πιο πρόσφατο κλασικό cocktail και σε αυτό το Aperol συνδυάζεται με bourbon, amaro και χυμό λεμονιού (θα βρεις τη συνταγή εδώ). Γενικότερα έχε κατά νου πως το Aperol δίνει ωραία αποτελέσματα αν αναμιχθεί με σόδα γκρέιπφρουτ, prosecco, μπύρα, ginger beer ή Vanilla Coke - ειδικά στην περίπτωση που μπορείς να βρεις το τελευταίο, μπορείς να φτιάξεις ένα γλυκό και στιβαρό highball.

ΛΙΚΕΡ 2

Διάβασε ακόμη για τη σεζόν του Sbagliato, την αξιόλογη μπάρα του Artisanal, την ιστορία πίσω από το Old Fashioned του Ryan Gosling στο Crazy, Stupid, Love, τα καλύτερα gins για να πλαισιωθούν με τόνικ και τα whiskey stones που αναβαθμίζουν κάθε ποτό.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.