Η Αίτνα στο ποτήρι

Ένα σισιλιάνικο απεριτίφ και ένα εξαιρετικό ηφαιστειακό gin είναι οι εκρηκτικές γεύσεις που έχει να προσφέρει η Αίτνα στον κόσμο του ποτού.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 30 Σεπτεμβρίου 2020

Αίτνα. Το όνομά της προέρχεται, σύμφωνα με τη δημοφιλέστερη εκδοχή, από την αρχαία ελληνική λέξη αίθω, που μεταφράζεται ως "καίγομαι". Οι Άραβες συνήθιζαν να την αποκαλούν Gibel Utlamat, δηλαδή το βουνό της φωτιάς. Στην ελληνική μυθολογία, ο Αίολος φέρεται να είχε φυλακίσει τους ανέμους στις σπηλιές κάτω από την Αίτνα. Ο Γίγαντας Εγκέλαδος καταπλακώθηκε από το όρος Αίτνα, σύμφωνα με τον Αισχύλο, και αυτή ήταν η αιτία των ηφαιστειακών εκρήξεων. Κατά τη Ρωμαϊκή μυθολογία, ο Βούλκαν, θεός της φωτιάς, είχε το εργαστήριό του κάτω από την Αίτνα. Όλα τα παραπάνω ισορροπούν μεταξύ μύθου και πραγματικότητας, ωστόσο είναι κάτι παραπάνω από προφανές πως η Αίτνα, το μεγαλύτερο και ψηλότερο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης, στις ανατολικές ακτές της Σικελίας, έχει αν μη τι άλλο εκρηκτικό χαρακτήρα.

Η Αίτνα στο ποτήρι

Αυτά φαίνεται πως έλαβαν υπόψιν οι άνθρωποι των τοπικών ποτοποιείων στην ευρύτερη περιοχή της Κατάνια και παρουσιάζουν στο ευρύ κοινό δύο εντυπωσιακά αλκοολικά προϊόντα.

Το Etnabitter

Πρόκειται για ένα κλασικό amaro που υπόσχεται να φέρει τη γεύση της Σικελίας στο ποτήρι. Φτιάχνεται με τοπικά υλικά, που εγγυώνται την αυθεντικότητα και την ποιότητά του. Το βαθυκόκκινο χρώμα του παραπέμπει στη λάβα της Αίτνας, με το άρωμά του να είναι πικάντικο και ταυτόχρονα ανθικό, με μπόλικες νότες εσπεριδοειδών. Η γεύση του έχει αρκετά στοιχεία βαλσάμικου ενώ αφήνει μία μακρά πικρή επίγευση. Το αλκοολικό μέρος του είναι καλά ισορροπημένο ώστε να μην καπελώνει όλα τα παραπάνω. Είναι ιδανικό για παραλλαγές του Negroni και του Americano. Πίνεται επίσης και με σόδα, πάγο και μία φέτα πορτοκαλιού. 

ΠΟΤΑ ΑΙΤΝΑ 2

Το Etneum Volcanic Premium Gin

Με διάφανο, κρυσταλλικό χρώμα και έντονο χαρακτήρα, το Etneum φροντίζει να υποστηρίξει τον χαρακτηρισμό του ηφαιστειακού premium gin με το κομψό και αρωματικό προφίλ του. Το τελευταίο επιβεβαιώνεται από το ενδιαφέρον mix περγαμόντου Σικελίας, λεμονιού bianchetto, άγριας βιολέτας, τριαντάφυλλου, ανθέων πορτοκαλιού, μούρων, ευκαλύπτου και κόλιανδρου, τα οποία συναντούν τον άρκευθο και τα δημητριακά. Είναι ένα εξαιρετικά versatile ποτό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν για κάθε cocktail με gin, αφήνοντας το στίγμα του.

ΠΟΤΑ ΑΙΤΝΑ 1

Διάβασε ακόμη για το Λοκάλι που ανέβηκε στην ταράτσα, την έξοχη μπάρα του Artisanal, τους 100 σημαντικότερους ανθρώπους των μπαρ για το 2020, την ιστορία πίσω από το Old Fashioned του Ryan Gosling στο Crazy, Stupid, Love, τα πιο δημοφιλή cocktails του 2020 και πώς θα τα φτιάξεις και το εναλλακτικό Mojito του Ernest Hemingway.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Bars

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα ρούμι από τις Φιλιππίνες κάνει τη διαφορά στον κόσμο της γεύσης

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το δώρο του νησιού Negros στο spirits industry.

3 συνταγές για την Παγκόσμια Ημέρα Καφέ

Καφές, όπως δεν τον ήπιες ποτέ πριν.