Γιατί δεν υπάρχει ευρεία εξάπλωση του κορονοϊού στην Αφρική

Οι περιπτώσεις είναι πολύ λίγες αλλά η κατάσταση πρέπει να παρακολουθείται διαρκώς.

Τις τελευταίες ημέρες οι περιπτώσεις κρουσμάτων κορονοϊού στην Αφρική έχουν αυξηθεί, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν έχει παρατηρηθεί ευρεία διασπορά του COVID-19 στη Μαύρη Ήπειρο. Τα κρούσματα είναι, μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, λιγότερα από 400, με σχεδόν το 50% αυτών να παρατηρούνται στη Νότια Αφρική και στις χώρες που βρίσκονται στα βόρεια της ηπείρου (Μαρόκο, Αλγερία, Αίγυπτος). Οι νοσούντες είναι περίπου ίδιοι με εκείνους της Ωκεανίας, η οποία όμως μετρά περίπου 40.000.000 κατοίκους απέναντι στους 1.300.000.000 της Αφρικής. 

Φαίνεται πως ο κορονοϊός δεν έχει μεγάλη διασπορά στις χώρες της Αφρικής και αυτά είναι μάλλον καλά νέα, δεδομένου των αμφιβολιών ακόμη και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας όσον αφορά το κατά πόσον είναι έτοιμη η εν λόγω ήπειρος να αντικρούσει χιλιάδες κρούσματα. Τα περισσότερα συστήματα υγείας σε αυτήν είναι εξαιρετικά εύθραυστα και υποστελεχωμένα, χτυπημένα επίσης από άλλες νόσους όπως η ελονοσία, η φυματίωση και ο HIV.

Γιατί δεν υπάρχει ευρεία εξάπλωση του κορονοϊού στην Αφρική

Πώς είναι λοιπόν δυνατόν η Αφρική, που διατηρεί πολύ στενούς εμπορικούς δεσμούς με την Κίνα, να έχει επηρεαστεί λιγότερο από κάθε άλλη ήπειρο από τον κορονοϊό; Οι λόγοι είναι ασαφείς. Μία πρώτη και εύκολη ανάγνωση είναι πως η ανίχνευση του COVID-19 είναι ελαττωματική. Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου μόνο η Σενεγάλη και η Νότια Αφρική είχαν πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια που διέθεταν το περιβόητο τεστ αλλά χάριν στην έγκαιρη επέμβαση του ΠΟΥ στελεχώθηκαν καταλλήλως ακόμη 37 κράτη, ώστε να γίνει μία ευρύτερη καταγραφή της κατάστασης. 

Η καθηγήτρια του πανεπιστημίου της Σορβόνης και υπεύθυνη για τα ερευνητικά του προγράμματα Vittoria Colizza εξηγεί στο New Scientist πως οι σχετικά μικροί προς το παρόν αριθμοί μπορεί και να οφείλονται στην περιορισμένη δυνατότητα των αφρικανικών συστημάτων υγείας να καταγράφουν και να εποπτεύουν τις λοιμώξεις, σημειώνοντας παράλληλα ότι ακόμη και σε χώρες όπως η Ιταλία και η Κίνα έχει υπολογιστεί κατά προσέγγιση το 75% των συνολικών περιπτώσεων. 

Τα τεστ για τον κορονοϊό στα αφρικανικά έθνη που τα διαθέτουν είναι πολύ λίγα - μιλάμε για περίπου 200/κράτος και προφανώς χρησιμοποιούνται με φειδώ, κυρίως στις πιο προφανείς περιπτώσεις. Μέχρι την περασμένη εβδομάδα μόλις 400 άτομα σε όλη την Αφρική είχαν κάνει το τεστ. Ένας πολύ μικρός αριθμός συγκριτικά με χώρες όπως η Ιταλία, όπου το έχουν κάνει περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι. Αλλά όπως τονίζει η γιατρός του ΠΟΥ Mary Stephen που εργάζεται αυτή τη στιγμή στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, "δεν υποτιμάμε καμία περίπτωση. Είναι γεγονός πως τα συμπτώματα της νόσου έχουν εμφανιστεί σε ελάχιστα άτομα".

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Λοιμωδών Νόσων από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου Mark Woolhouse αναφέρει ότι "υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα να μας έχουν ξεφύγει κάποια κρούσματα. Είναι όμως πολύ μικρή η συσχέτιση ασθενών-θανάτων, που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν μπορεί ακόμη η κατάσταση να χαρακτηριστεί ως επιδημία στην Αφρική. Συγκριτικά με την Ιταλία ή το Ιράν, η κατάσταση είναι πολύ πιο ήπια, τουλάχιστον μέχρι τώρα". 

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΑΦΡΙΚΗ 1

Τα παραπάνω δεν μεταφράζονται στο ότι το ενδεχόμενο της επιδημίας έχει απομακρυνθεί για την Αφρική. Αρκετοί ωστόσο υποστηρίζουν πως ένας από τους "φιλικούς" παράγοντες προς την συγκράτηση του κορονοϊού είναι και το θερμό κλίμα, παρότι κάτι τέτοιο δεν έχει τεκμηριωθεί με επιστημονικά κριτήρια. Ο Dr. Jonas Nilsen, εμπειρογνώμονας εμβολιασμών του Practio, λαμβάνει υπόψιν αυτή την άποψη αλλά πιστεύει πως "δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία που μας κάνουν να είμαστε απολύτως σίγουροι για την κλιματική επίδραση πάνω στον COVID-19". Άλλοι πάλι, όπως ο Jimmy Whitworth του London School of Hygiene and Tropical Medicine, εντοπίζουν τους λόγους της συγκρατημένης εξάπλωσης στα έγκαιρα μέτρα απομόνωσης που έλαβαν κάποιες χώρες για τους επισκέπτες από περιοχές του πλανήτη που πλήττονται περισσότερο: Σε πολλά αεροδρόμια έγιναν έλεγχοι και όσα άτομα θεωρήθηκαν "ύποπτα" μπήκαν αστραπιαία σε καραντίνα.

Τέλος, ένας ακόμη παράγοντας που πιθανότατα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο είναι ο πολύ χαμηλός μέσος όρος ηλικίας για τους κατοίκους της Μαύρης Ηπείρου. Για παράδειγμα, στην Ιταλία είναι τα 45 έτη και στην Κίνα τα 37. Στη Νιγηρία όμως -ένα από τα πιο πολυπληθή αφρικανικά κράτη- είναι 17,9 έτη. Και ως γνωστόν, ο κορονοϊός έχει βαρύτερες επιπτώσεις στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθιστώντας αμέσως ορατά τα συμπτώματά του. 

Συνεπώς, βρίσκεται η Αφρική εκτός κινδύνου; Προφανώς και όχι. Πρώτα απ' όλα επειδή η κατάσταση μπορεί να αλλάξει από την μία ημέρα στην άλλη και γιατί ελοχεύει πάντοτε ο κίνδυνος τα συστήματά υγείας να καταρρεύσουν, κάτι που συνεπάγεται μοιραία και και την ευρύτερη εξάπλωση του ιού. Το τελευταίο θα είναι σχεδόν καταδικαστικό για εκείνους που υποφέρουν από άλλες ασθένειες. Προς το παρόν πάντως, φαίνεται πως όλα είναι υπό έλεγχο.

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Οι πρωτιές στις δημοσκοπήσεις των Ευρωεκλογών

Όσα παρουσιάζει η δημοσκόπηση της Opinion Poll.

'Ξέρουμε πότε θα έρθει η επόμενη πανδημία', λένε οι επιστήμονες

Σημαντική πλειοψηφία εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασθενειών προβλέπει την επόμενη πανδημία.

Γραφει Παυλος Κρουστης