
Αperitivo με τέλεια σάντουιτς
Αυτά που χρειάζονται τα Negroni και Aperol Spritz.

Η δημιουργία του βερμούτ στην Ιταλία -στα μέσα του 18ου αιώνα- εκτός από μία επανάσταση για τον τότε κόσμο του ποτού, "γέννησε" και κάτι άλλο: Τη συνήθεια που σήμερα γνωρίζεις ως aperitivo. Τα πρώτα βήματα της σύγχρονης εκδοχής του ωστόσο έγιναν μόλις στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, με την εισαγωγή των ανθρακούχων αναψυκτικών στη γείτονα χώρα και την ανάμειξή τους με τα κλασικά πια ποτά. Φυσικά, τα αλκοολούχα έπρεπε να πλαισιώνονται και με τα αντίστοιχα εδέσματα που θα συμπλήρωναν την όλη εμπειρία. Και τι καλύτερο σνακ για το απογευματινό drink σου από ένα εξόχως φτιαγμένο σάντουιτς;
Το ψωμί
Κάποιες κλασικές επιλογές όπως το brioche ή η τσιαπάτα θα δώσουν ένα μάλλον βαρύ αποτέλεσμα. Η ιδανικότερη προσέγγιση είναι να χρησιμοποιήσεις ψωμί του τοστ, αφαιρώντας μάλιστα την κόρα. Αυτό, πέραν του ότι θα "ελαφρύνει" αρκετά το κάθε σάντουιτς, επηρεάζει θετικά και τη γεύση του.
Η μαγιονέζα
Η χρήση μαγιονέζας είναι σχεδόν απαραίτητη, καθώς πέρα από τη γεύση προσφέρει και τα απαραίτητα λιπαρά που αντισταθμίζουν τη δράση του αλκοόλ. Επιπλέον, προσθέτει το υγρό στοιχείο στο σάντουιτς και δεν διαφεύγει από κάθε πλευρά, όπως τείνουν να κάνουν άλλες παρεμφερείς σάλτσες. Αν φτιάξεις δε, τη σπιτική εκδοχή της και την αλείψεις στη βάση και των δύο φετών του ψωμιού, τότε θα αποζημιωθείς πλήρως για την επιλογή σου.
Η γέμιση
Ο δημοφιλής μύθος λέει ότι οι Άγγλοι συνήθιζαν να γεμίζουν τα σάντουιτς τους με αγγούρι. Η ιταλική απάντηση σε αυτό ήταν ο τόνος. Ανεξαρτήτως προϊστορίας ωστόσο, μπορείς να επιλέξεις τη γέμιση της αρεσκείας σου: Από τόνο και βραστό αυγό μέχρι αγκινάρες και αλλαντικά και από γαρίδες έως mix τυριών. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας περιορισμός. Μία έξυπνη κίνηση είναι το combo ντομάτας-μοτσαρέλας που εγγυάται γνώριμη γεύση και στιβαρότητα ή ομελέτα μαζί με σολομό, συν μερικές σταγόνες Tabasco.

Το σερβίρισμα και η συντήρηση
Αν έχεις φτιάξει αρκετά σάντουιτς, μοιραία θα πρέπει να τα σερβίρεις με τον κατάλληλο τρόπο ώστε αυτά να διατηρηθούν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση πριν καταναλωθούν. Ένα πολύ απλό τρικ είναι να απλώσεις στο δίσκο ή την επιφάνεια που θα χρησιμοποιήσεις ένα ελαφρώς νωπό (με κρύο νερό) πανί από βαμβάκι ή λινό -ιδανικά ένα συνδυασμό αυτών- που θα διατηρήσει την υγρασία αλλά δεν θα "ποτίσει" το ψωμί. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τα σάντουιτς να διατηρηθούν μαλακά. Μάλιστα, αν μείνει μεγάλη ποσότητα, μπορείς να τυλίξεις με το πανί και να αποθηκεύσεις απευθείας στο ψυγείο.
Το ζέσταμα
Ενδεχομένως να πιστεύεις ότι η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε. Έχεις δίκιο. Γιατί όμως να μην το προχωρήσεις ένα βήμα πιο μακριά; Το ζεστό σάντουιτς προσφέρει διαφορετική αίσθηση, αναβαθμισμένη γεύση και τραγανότητα. Υπάρχει βέβαια ο κίνδυνος να καταλήξεις σε... τοστ. Και αυτό δεν είναι κάτι που θέλεις. Προτίμησε λοιπόν ένα γρήγορο πέρασμα από τον φούρνο, ειδικά αν υπάρχουν στη γέμιση υλικά που μπορούν να λιώσουν όπως η gorgonzola ή που αναδεικνύουν τα αρώματά τους περισσότερο μετά από επαφή με τη φωτιά, όπως το speck.
Διάβασε ακόμη πώς θα φτιάξεις το απόλυτο κοκκινιστό μοσχάρι, τα άψογα arancini, το νοστιμότερο cheesecake και τα αυθεντικά αμερικανικά BBQ ribs.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα
Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΌλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς
Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΑυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο
Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;
Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΑυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα
Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.
Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις
"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.
Γραφει Νικη Κοντομηνα