Η διαστημική προπόνηση ενός αστροναύτη

Το να γίνεις ένας από τους πιο fit άντρες του Σύμπαντος απαιτεί θυσίες και πολλές, λειτουργικές ασκήσεις.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 02 Δεκεμβρίου 2021

Μια τυπική προπόνηση στο γυμναστήριο γίνεται απείρως πιο συναρπαστική όταν ανακαλύπτεις ότι η ταπεινή σανίδα, που κάνει όλο το μυϊκό σου σύστημα να σπαρταρά, είναι η ίδια ακριβώς άσκηση που χρησιμοποιούν οι αστροναύτες για να προετοιμάσουν το σώμα τους ώστε να αντεπεξέλθει στο αφιλόξενο περιβάλλον μικροβαρύτητας που αποδυναμώνει τη σπονδυλική στήλη μέσα στο θάλαμο του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού σε τροχιά 400 χλμ. πάνω από τη Γη.

Το ίδιο επικό συναίσθημα θα νιώσεις εκτελώντας αιωρήσεις με kettlebell, την άσκηση που επίσης χρησιμοποιούν οι αστροναύτες για να αντέξουν την τεράστια πίεση που ασκεί στους μυς η ταχύτητα του πύραυλου Σογιούζ κατά την απογείωση -πάνω από 25 Mach.

Να, γιατί οι αστροναύτες είναι οι πιο καλογυμνασμένοι άντρες του σύμπαντος

Στο εκπαιδευτικό και ιατρικό κέντρο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος στην Κολωνία της Γερμανίας, η προετοιμασία και οι προπονήσεις των αστροναυτών δεν στοχεύουν στην αισθητική εμφάνιση, αλλά στη λειτουργικότητα και την ευλυγισία όπως και στη θωράκιση μυών και οστών από την έλλειψη βαρύτητας.

Η Nora Petersen, επικεφαλής προπονήτρια στο Κέντρο Αστροναυτών λέει: "Κάθε αστροναύτης περνά 18 μήνες εκτελώντας ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα προπόνησης. Είναι μια περίοδος αληθινά σκληρής σωματικής δοκιμασίας, κάτι, που εντέλει, τον καθιστά super-fit άντρα".

> Διάβασε ακόμη: Οι τρόποι για να εξουσιάσεις το σώμα σου

Και συνεχίζει η Petersen: "Εκτός από το τρέξιμο και το ποδήλατο για την καρδιαγγειακή υγεία, οι αστροναύτες επικεντρώνονται σε ασκήσεις που αναπτύσσουν μιας άκρως λειτουργικής μορφής δύναμη: καλλισθενική προπόνηση με το ίδιο το σωματικό τους βάρος, σανίδες, αιωρήσεις kettlebell, προβολές ποδιών, αναπηδήσεις σε κουτιά, ασκήσεις με σάκους γεμάτους άμμο, κινήσεις πάνω σε ιατρικές μπάλες ή μπάλες Bosu, στάσεις γιόγκα και pilates, με πρωτεύοντα στόχο την ολική ενδυνάμωση και ευλυγισία του πυρήνα".

> Διάβασε ακόμη: Η τυπική εβδομαδιαία προπόνηση του Jason Statham

Οι δυναμικές έλξεις στο μονόζυγο όπως και οι τοίχοι αναρρίχησης είναι επίσης ένας καλός τρόπος προετοιμασίας των αστροναυτών, επειδή αναπτύσσουν τον ταυτόχρονο συντονισμό κορμού, πλάτης, χεριών και δακτύλων, προσθέτει η Petersen, ενώ δεν λείπουν και οι κλασικές κινήσεις ολικής δύναμης:

  1. Πιέσεις στον πάγκο
  2. Ημικαθίσματα με μπάρα
  3. Όρθια κωπηλατική με μπάρα
  4. Μονές πιέσεις ώμων με αλτήρα ή kettlebell

Η συνέχεια στο gr.AskMen.com

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.