Οι HIIT προπονήσεις του 2022

Τα καλύτερα HIIT προγράμματα προπόνησης και τι να προσέξεις αν επιλέξεις να γυμναστείς μέσω ενός fitness app.

Esquire Team
Γράφει: Γιάννης Σπανός 16 Φεβρουαρίου 2022

Τα τελευταία χρόνια και ειδικά μετά την πανδημία το πάνω χέρι στα fitness trends το έχουν πάρει τα HIIT προγράμματα -δηλαδή όσα ακολουθούν το ρεύμα της υψηλής έντασης διαλειμματικής προπόνησης- και τα fitness apps. Τα πρώτα γιατί είναι σούπερ αποτελεσματικά και σου επιτρέπουν να χτίσεις σώμα στον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο και τα δεύτερα γιατί κατά κάποιον τρόπο αποτέλεσαν την εναλλακτική στα κλειστά γυμναστήρια.

Οι προπονήσεις HIIT αποτελούν έναν συνδυασμό κάποιου είδους αεροβικής άσκησης με την προπόνηση αντιστάσεων και περιλαμβάνουν εκρηκτικές φάσεις έντονης άσκησης στο πλαίσιο ενός κατά βάση χαμηλής έντασης προγράμματος. Είναι ο ιδανικός τρόπος προπόνησης για όσους θέλουν να γυμναστούν σκληρά χωρίς να χρειάζεται να περάσουν μία ολόκληρη ώρα σηκώνοντας βάρη ή τρέχοντας δίχως αύριο στον διάδρομο γυμναστικής. Τα fitness apps πάλι, εκτός των άλλων, μπορεί να γίνουν ο χρήσιμος σύμμαχός σου στο να ακολουθήσεις πιο σωστά και πιο πιστά μια HIIT προπόνηση.

Τα καλύτερα HIIT προγράμματα προπόνησης για το 2022

Κάνε κλικ σε κάθε έναν από τους συνδέσμους που ακολουθούν για να δεις αναλυτικά το πρόγραμμα προπόνησης HIIT που σε ενδιαφέρει.

- Για να γυμναστείς στο σπίτι μέσα σε ένα 20λεπτο

- Για να χάνεις ένα κιλό την εβδομάδα

- Για να κάψεις λίπος κολυμπώντας

- Για πελώρια δύναμη με προπόνηση 9 λεπτών

- Για να γυμνάσεις το πάνω μέρος του κορμιού σου

- Για να τελειώσεις με τους αλτήρες μέσα σε 20 λεπτά

Τι πρέπει να γνωρίζεις για τα προγράμματα HIIT

Τα προγράμματα προπόνησης HIIT δεν απευθύνονται, τουλάχιστον όχι όλα, σε αρχάριους. Αν, λοιπόν, είσαι τελείως νέος στη γυμναστική ή αν έχεις να γυμναστείς πολύ καιρό θα πρέπει να ξεκινήσεις με ένα σχετικά ελαφρύ πρόγραμμα και πάντα υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση ενός πτυχιούχου γυμναστή.

Ένα σπουδαίο αβαντάζ, βέβαια, των HIIT προγραμμάτων είναι η ευελιξία που προσφέρουν. Για παράδειγμα, αν θέλεις να γυμνάζεσαι στο σπίτι σου και να μην βγαίνεις έξω μπορείς να επιλέξεις ένα πρόγραμμα που δεν προαπαιτεί γυμναστηριακό εξοπλισμό, όπως αυτό που μπορείς να βρεις με ένα κλικ εδώ. Αν πάλι έχεις πρόβλημα με τα γόνατά σου και είναι καλύτερο για σένα να γυμνάζεσαι εντός του νερού, ένα πρόγραμμα HIIT κολύμβησης -όπως αυτό εδώ- αποτελεί μια τέλεια λύση. 

Οι HIIT προπονήσεις του 2022iStock

Τα fitness apps με online HIIT προγράμματα προπόνησης

Στο app store του έξυπνου τηλεφώνου σου θα βρεις εξειδικευμένα apps που παρέχουν είτε μέσω livestream είτε on-demand μια τεράστια ποικιλία σε HIIT προγράμματα προπόνησης. Έτσι, μπορείς να επιλέξεις αυτό που να ταιριάζει καλύτερα π.χ. στη φυσική σου κατάσταση, ανάλογα με το αν είσαι αρχάριος, μέσος ή προχωρημένος.

Κάποια από τα πιο γνωστά είναι το Peloton, το Obé Fitness, το Seven και το Nike Training Club. Μην περιμένεις, βέβαια, εξυπηρέτηση στα ελληνικά. Αν διαθέτεις όμως ένα βασικό επίπεδο κατοχής της αγγλικής, δεν πρόκειται να αντιμετωπίσεις πρόβλημα.

Ποιος μπορεί να γυμναστεί online

Είτε είσαι τελείως καινούργιος στα HIIT προγράμματα είτε έχεις προλάβει να κάνεις σχετική 'διατριβή', δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρεις το ατομικό session που να σου ταιριάζει ή μια τάξη με το επίπεδο της οποίας να μπορείς να ταυτιστείς. Κι αυτό γιατί στα apps υπάρχει ποικιλία προγραμμάτων, από απλό body conditioning μέχρι πολύ εξειδικευμένα, που θα σε βοηθήσουν να επιτύχεις τους στόχους σου.

Πόσο κοστίζουν οι online HIIT προπονήσεις 

Κάποια apps είναι τελείως free για πάντα και κάποια για μια δοκιμαστική περίοδο και μόνο. Βέβαια, κατά κανόνα οι live και on-demand τάξεις, όπως και οι λειτουργίες των apps που σου επιτρέπουν να καταγράφεις αναλυτικά την πρόοδό σου για να ακολουθείς ένα όσο γίνεται πιο εξειδικευμένο στις ανάγκες σου πρόγραμμα, απαιτούν συνδρομή.

Το κόστος της συνδρομής συνήθως κυμαίνεται από 10 έως 100 Ευρώ τον μήνα ενώ, όπως στα γυμναστήρια, αν επιλέξεις ένα ετήσιο πρόγραμμα η έκπτωση που θα σου γίνει μπορεί να είναι εξαιρετικά σημαντική.

Πώς να επιλέξεις την καλύτερη online HIIT τάξη για σένα

Οι παράγοντες που θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου έτσι ώστε να επιλέξεις το καλύτερο για εσένα online HIIT πρόγραμμα προπόνησης έχουν να κάνουν με το budget που σκοπεύεις να διαθέσεις, το επίπεδο της φυσικής σου κατάστασης και γενικότερα την εμπειρία σου με διάφορα είδη γυμναστικής.

Το αβαντάζ των apps σε σχέση με το  να ακολουθήσεις μόνος σου ένα HIIT πρόγραμμα προπόνησης είναι η επίβλεψη από έναν επαγγελματία γυμναστή, ο οποίος θα σε παρακινεί να ξεπεράσεις τα όριά σου με ασφαλή τρόπο. 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

5 πράγματα που θα αυξήσουν το πάθος στη σχέση σου

Μην αγχώνεσαι για τίποτα. Σου έχουμε τη λύση ακόμα και αν νομίζεις πως το παιχνίδι έχει τελειώσει.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Ο Novak Djokovic αφήνει σιγά σιγά τη ρακέτα και πιάνει το κρασί

Μία νέα καριέρα περιμένει τον Nole όταν και αν αποφασίσει να αποσυρθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Λίγη ακόμη Sydney Sweeney στη Χαβάη δεν έβλαψε κανέναν

Την είδαμε να κρέμεται ανάποδα από την οροφή αυτοκινήτου. Δεν περιγράφουμε άλλο.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Κι αν ο Elon Musk εγκαταλείψει την Tesla;

Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις που θα συζητηθούν.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Τι σχέση έχει η Julia Roberts με τον Martin Luther King;

Με αφορμή την συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της, η Julia Roberts μοιράστηκε με τους εκατομμύρια θαυμαστές της μια άγνωστη πτυχή της προσωπικής της ζωής.