5 στρατηγικές για να ξαναβρείς τη φόρμα σου και να χάσεις γρήγορα βάρος

Οι πιο αποδοτικές συμβουλές για να γίνεις fit μέχρι τα τέλη Απριλίου, από έναν εμπειρογνώμονα του είδους.

Ακριβώς τέτοια εποχή κάθε χρόνο η ανάγκη σου για να χάσεις περιττά κιλά, να σφίξεις τους μυς και φτιάξεις μια επίπεδη κοιλιά γίνεται επιτακτική. Η επιθυμία σου να επιστρέψεις σε σωματική δραστηριότητα έχει να κάνει και με κάτι ακόμη, που πιθανώς δεν το έχεις ποτέ σκεφτεί: ξεκινώντας πάλι να τρέχεις, να κολυμπάς, να παίζεις ποδόσφαιρο, μπάσκετ ή τένις, έχει να κάνει με την επανεκκίνηση όλων των λειτουργιών του εγκεφάλου, σηματοδοτώντας μια κατακόρυφη αύξηση της διάθεσης, της εσωτερικής ενέργειας και της σεξουαλικής σου ορμής.  

5 στρατηγικές για να ξαναβρείς τη φόρμα σου και να χάσεις γρήγορα βάρος

Το κορυφαίο στρατηγικό πλάνο για να πετύχεις όλα τα παραπάνω μέσα σε δυο μήνες έρχεται από τον Matt Roberts, έναν από τους πιο έμπειρους personal trainers στο Λονδίνο και συγγραφέα του Younger, Fitter, Stronger: The Revolutionary 8-week Fitness Plan for Men (Πιο Νέος, Πιο Fit, Πιο Δυνατός: Το Επαναστατικό Πλάνο Προπόνησης 8 Εβδομάδων για Άντρες).


Ξεκίνησε την σωματική σου κινητοποίηση σταδιακά

"Το πρώτο ερώτημα που πρέπει να θέσεις στον εαυτό σου είναι του εξής: τι μπορώ να κάνω σήμερα, τώρα, για να μεταμορφώσω το σώμα μου και να επιστρέψω δυναμικά στη δράση; Το χειρότερο που θα κάνεις είναι να μπεις με φούρια στο "παιχνίδι”. Ακόμη και αν έχεις ασχοληθεί στο παρελθόν με προπονήσεις και σπορ, να έχεις κατά νου ότι οι μύες και οι αρθρώσεις σου απαιτούν ένα διάστημα ήπιας προσαρμογής, ομοίως και η καρδιοαναπνευστική σου ικανότητα. Πριν, λοιπόν, ξεκινήσεις τις προπονήσεις κάνε ένα γενικό check-up σε κάποιο εξειδικευμένο αθλητιατρικό κέντρο, για να σιγουρέψεις τις επιδόσεις σου και να διασφαλίσεις την υγεία σου", συμβουλεύει ο Roberts.   

Προπονήσου -αρχικά- δύο φορές την εβδομάδα

"Μπαίνοντας σε μια ρουτίνα προετοιμασίας με δυο ήπιες συνεδρίες με αντιστάσεις ανά εβδομάδα για  τις δυο πρώτες εβδομάδες, θα δεις τα πρώτα θετικά και ασφαλή αποτελέσματα. Από την τρίτη εβδομάδα και μετά, μπορείς σταδιακά να αυξάνεις τις μέρες προπονήσεις και την ένταση, μεγιστοποιώντας τα οφέλη".  

ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

Τρέξιμο; Καθημερινά

"Από την πρώτη κιόλας μέρα -σήμερα δηλαδή- μπορείς να ξεκινήσεις την προπόνηση στο δρόμο, με γνώμονα τις προσωπικές αντοχές σου. Ασφαλέστερο όλων είναι να αρχίσεις με γρήγορο περπάτημα εναλλάσσοντας κάθε 2 έως 4 λεπτά το τέμπο -χωρίς ποτέ να φτάσεις στα όρια του σπριντ-, ώστε να αφυπνίσεις προοδευτικά το καρδιοαναπνευστικό σύστημα και να αφουγκραστείς καλύτερα τις σωματικές αντοχές σου. Μέρα με τη μέρα, προσπάθησε να αυξάνεις την ένταση του τρεξίματος όσο και την απόσταση που διανύεις, χωρίς όμως να υπερβαίνεις τα 40 με 45 λεπτά καθημερινά", προτείνει ο Roberts.

Η κολύμβηση είναι η πλέον ιδανική επιλογή

"Η προπόνηση στην πισίνα θεωρείται ως η πλέον κατάλληλη και ασφαλής μέθοδος αδυνατίσματος και σύσφιξης των μυών για άτομα κάθε ηλικίας, φύλου ή φυσικής κατάστασης, επειδή επιτρέπει την μέγιστη μυϊκή κινητοποίηση χωρίς το ρίσκο τραυματισμού των αρθρώσεων", λέει ο προπονητής και συνεχίζει: "Μην κοιτάς τους διπλανούς, που πιθανώς να διασχίζουν την πισίνα σαν τορπίλες. Προσπάθησε να εκτελείς τα στυλ που γνωρίζεις σωστά με το ρυθμό που επιβάλλει η προσωπική σου ικανότητα, και επέμεινε στο πλήρες τέντωμα των μυών σε πόδια και χέρια. 20 λεπτά συνεχούς κολύμβησης, με 1 λεπτό ξεκούρασης ανά 5λεπτο είναι το αρχικό πλάνο της ρουτίνας σου στην πισίνα".

ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

Το πρόγραμμα που πρέπει να επιλέξεις στο γυμναστήριο

"Πριν απ’ όλα, προγραμμάτισε μερικά μαθήματα με έναν personal trainer, ο οποίος θα σου υποδείξει το πιο ενδεδειγμένο ασκησιολόγιο με βάση τον σωματότυπο και την τωρινή φυσική σου κατάσταση. Η πιο αποτελεσματική, η πιο γρήγορη και, ταυτόχρονα ασφαλής μέθοδος καύσης λίπους και τόνωσης των μυών είναι η κυκλική προπόνηση", λέει ο Roberts και εξηγεί: "Η κυκλική προπόνηση είναι ένα από τα πιο γνωστά πρωτόκολλα εκγύμνασης για ανάπτυξη της μυϊκής αντοχής με ταυτόχρονη απώλεια λίπους, κατά το οποίο με την ολοκλήρωση της μιας άσκησης ακολουθεί η επόμενη χωρίς διάλειμμα, με έμφαση στην εναλλαγή αερόβιας και αναερόβιας αντοχής. Τις πρώτες δυο εβδομάδες δούλεψε την κυκλική προπόνηση στο 60% της προσωπικής σου ικανότητας χωρίς να ξεπερνάς τις δυο συνεδρίες ανά βδομάδα. Τις επόμενες δυο εβδομάδες, ανέβα στο 70% και πρόσθεσε μια ακόμη συνεδρία μέσα στη βδομάδα. Από τον επόμενο μήνα και μετά, ο ουρανός είναι το όριο".

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μόλις είδαμε την καλύτερη διαφήμιση για τα robotaxi

Ή αλλιώς, όταν δύο παππούδες μπαίνουν σε αυτόνομο ταξί και δεν πιστεύουν αυτό που ζουν.

Γραφει TopGear

Η ανησυχία του Elon Musk για την Ελλάδα

"Η Ελλάδα είναι μια από τις δεκάδες χώρες που αντιμετωπίζει δημογραφικό πρόβλημα...".

Συμβουλές για να διατηρήσεις το σώμα σου εκεί κοντά στα 40

Ξέρουμε όλα όσα πρέπει να κάνεις και τα μοιραζόμαστε μαζί σου.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα Huawei FreeClip είναι τα πιο ξεχωριστά ακουστικά στην κατηγορία τους

Δοκιμάσαμε τα νέα ασύρματα ακουστικά της Huawei και σου μεταφέρουμε την εμπειρία μας.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έρχοναι μαζικές απολύσεις στην Tesla για 'περισσότερη παραγωγικότητα' λέει ο Elon Musk

Αναμένεται να ξεπεράσουν του 10% του εργατικού δυναμικού της.