Ο γλυκόπικρος οδηγός του Negroni

Ήταν, είναι και θα είναι πάντοτε ένα από τα πιο κομψά cocktails.

Δροσερό, αναζωογονητικό και όσο πικρό χρειάζεται, το Negroni αποτελεί ένα εκλεπτυσμένο ποτό για ανθρώπους με γούστο. Gin, γλυκό βερμούτ και Campari αποτελούν τα μόλις τρία συστατικά του και η απλή δομή του ίσως και να είναι το μυστικό της επιτυχίας, στα 102 χρόνια της αλκοολικής του πορείας.

H ιστορία

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα κλασικά cocktails, έτσι και την πατρότητα του Negroni τη διεκδικούν πολλοί. Η ιστορία του ξεκινά -σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή- ακριβώς έναν αιώνα και ένα έτος πριν και πιο συγκεκριμένα ένα μεσημέρι του 1919, όταν ο δον Camillo Negroni, που σύχναζε στο Caffè Casoni στη Φλωρεντία (που αργότερα έγινε ευρύτερα γνωστό ως Caffè Giacosa), ζήτησε από τον μπάρμαν να του αντικαταστήσει τη σόδα από το Americano του (Campari, γλυκό βερμούτ, σόδα) με gin.

> Διάβασε ακόμη: Έτσι πίνεται η βότκα σύμφωνα με τους Ρώσους

Αυτός του το έφτιαξε, και μάλιστα για να τονίσει τη διαφοροποίησή του από το Americano, το στόλισε με μια φλούδα πορτοκάλι αντί για λεμόνι. Ο δον Camillo Negroni ενθουσιάστηκε τόσο πολύ, που όχι μόνο του έδωσε το όνομά του, αλλά αργότερα ίδρυσε και μια ποτοποιία που παρασκεύαζε και εμφιάλωνε έτοιμο το cocktail. Μία φήμη θέλει τους πελάτες του Caffè Casoni να ζητούν "ένα ποτό σαν εκείνο του κόμη Negroni", με αποτέλεσμα να καθιερωθεί το όνομα για το συγκεκριμένο cocktail.

Την πιο πάνω εκδοχή έρχεται να αμφισβητήσει ο συνταγματάρχης Héctor Andrés Negroni, ο οποίος κατά το παρελθόν είχε αναφέρει ότι στο γενεαλογικό δέντρο της οικογένειας -που έχει τις ρίζες της πίσω στον 11ο αιώνα- δεν υπήρξε ποτέ κάποιος με το όνομα Camillo. Μία άποψη βέβαια που αντικρούεται από τον ιστορικό ποτού David Wondrich, ο οποίος έκανε μεγάλη έρευνα επί του θέματος και κατέληξε στο ασφαλές συμπέρασμα ότι ο Camillo Negroni γεννήθηκε στις 25 Μαΐου του 1868 (ήταν γιος του Enrico Negroni και της Ada Savage Landor) και πέθανε στις 25 Σεπτεμβρίου του 1934 στη Φλωρεντία. Ο παππούς του, Luigi Negroni, ήταν εκείνος που έφερε πρώτος τον τίτλο του κόμη και τον κληροδότησε στις επόμενες γενιές της οικογένειας.

Ένα άλλο σενάριο θέλει το απολαυστικό cocktail να το έχει ανακαλύψει ο Κορσικανός στρατηγός Pascal Olivier, κόμης του Negroni, στη στρατιωτική λέσχη του Παρισιού το βράδυ της παραμονής της κήρυξης του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (27 Ιουλίου 1914).

> Διάβασε ακόμη: Γιατί όλοι πίνουν ουίσκι τον χειμώνα

Για να κάνουμε ακόμη πιο περίπλοκη την προέλευση του Negroni, θα αναφέρουμε μία ακόμη εκδοχή που το θέλει να δημιουργήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα στην Αμερική. Στο βιβλίο του George J. Kappeler, Modern American Drinks: How to Mix and Serve All Kinds of Cups and Drinks (1895), φιλοξενείται μία συνταγή για ένα cocktail που περιέχει "μισή μεζούρα gin, μισή μεζούρα ιταλικό βερμούτ".

Νegroni α λα James Bond

Ο γλυκόπικρος οδηγός του NegroniGetty Images

Για τους μη γνωρίζοντες, να αναφέρουμε πως το απολαυστικό απεριτίφ στην κλασική, διαχρονική εκδοχή του φτιάχνεται από ίσα μέρη gin, Campari και γλυκού βερμούτ και πως η πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου γιορτάζεται παγκοσμίως ως Negroni Week (μία διεθνής πρωτοβουλία του Campari και του αμερικανικού περιοδικού Imbibe, που ξεκίνησε το 2013 και μέσα σε λίγα μόλις χρόνια αγκαλιάστηκε από χιλιάδες bars -που συμβάλλουν στην ενίσχυση φιλανθρωπικών σκοπών- σε όλο τον κόσμο, σε πάνω από 60 χώρες).

Ασφαλώς, μόνο λίγες δεν είναι και οι τηλεοπτικές και κινηματογραφικές του εμφανίσεις - πώς θα μπορούσε, άλλωστε, να συμβεί το αντίθετο; Μία εκ των πιο περίφημων, στο For Your Eyes Only του 1981, όπου ο θρυλικός μυστικός πράκτορας (που στη συγκεκριμένη ταινία υποδυόταν ο Roger Moore) αποφάσισε να εγκαταλείψει για λίγο το "shaken-not-stirred" Vesper Martini του και να προτιμήσει το εξίσου εκλεπτυσμένο Negroni κατά τη διάρκεια μίας συνάντησής του με τον villain Aristotle Kristatos (Julian Glover) στο Excelsior Bar της Via Veneto, στη Ρώμη.

Οι πιο ενδιαφέρουσες παραλλαγές του Negroni και όλα όσα χρειάζεσαι γι' αυτές

Το κλασικό

  • CAMPARI
  • ΓΛΥΚΟ ΒΕΡΜΟΥΤ
  • GIN

Stirred ασφαλώς, με υλικά να μπαίνουν σε ίση ποσότητα (συνήθως μία μεζούρα), ακριβώς με τη συγκεκριμένη σειρά.

Το Torino-Milano

  • CAMPARI
  • ΓΛΥΚΟ ΒΕΡΜΟΥΤ

Ένας από τους προγόνους του Negroni. Απουσιάζει από αυτό το gin και συνήθως γαρνίρεται με φέτα ή σφήνα πορτοκαλιού.

Το Boulevardier

  • CAMPARI
  • ΓΛΥΚΟ ΒΕΡΜΟΥΤ
  • BOURBON Ή RYE ΟΥΙΣΚΙ

Στο Negroni των whiskey drinkers, το gin παραδίδει τη σκυτάλη στο bourbon ή rye ουίσκι, διατηρώντας τη γλυκιά πικράδα του combo Campari-βερμούτ.

Η Rosita

  • CAMPARI
  • ΓΛΥΚΟ ΒΕΡΜΟΥΤ
  • ΞΗΡΟ ΒΕΡΜΟΥΤ
  • ΤΕΚΙΛΑ Ή MEZCAL
  • ANGOSTURA BITTERS

Η κατά κάποιον τρόπο "μεξικάνικη" εκδοχή του Negroni είναι ουσιαστικά μία πιο ξηρή έκφανσή του με τεκίλα ή mezcal αντί για gin, καθώς και την προσθήκη ξηρού βερμούτ. Θεωρείται ένα modern classic ποτό, που σερβίρεται όσο πιο παγωμένο γίνεται.

> Διάβασε ακόμη: Ουίσκι και μπριζόλα, το τέλειο pairing

Το Old Pal

  • CAMPARI
  • ΞΗΡΟ ΒΕΡΜΟΥΤ
  • RYE ΟΥΙΣΚΙ

Το τριών υλικών ποτό είναι ουσιαστικά μία πιο ελαφριά παραλλαγή του Boulevardier, κάτι που έχει νόημα αν σκεφτείς πως τα δημιούργησε ο ίδιος άνθρωπος, ο Harry MacElhone από το μυθικό Harry’s New York Bar στο Παρίσι.

Πώς φτιάχνεις κάθε Negroni

Η διαδικασία που ακολουθείται είναι πάντοτε η ίδια: Χρησιμοποιείς ίδια ποσότητα από κάθε υλικό (συνήθως 30 ml) και τα ανακατεύεις με bar spoon σε mixing glass, προτού σουρώσεις σε ποτήρι με πάγο και γαρνίρεις με το επιθυμητό ή απαραίτητο κάθε φορά συστατικό.

Milano-Torino

  • CAMPARI
  • AMARO

Η διαδρομή σε σχέση με το Torino-Milano αντιστρέφεται, με το γλυκό βερμούτ να δίνει τη θέση του στο Amaro.

Americano

  • CAMPARI
  • ΓΛΥΚΟ ΒΕΡΜΟΥΤ
  • ΣΟΔΑ

Το όνομά του παραπέμπει στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, αλλά πρόκειται για ένα 100% ιταλικό cocktail, που εύκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα πιο ήπιο και αναζωογονητικό Negroni. Στην ουσία πρόκειται για τον πρόγονο του τελευταίου. Χωρίς όμως gin.

> Διάβασε ακόμη: Το ιδανικό pairing για τα 2 δημοφιλέστερα κρασιά

Dutch Negroni

  • CAMPARI
  • ΓΛΥΚΟ ΒΕΡΜΟΥΤ
  • GENEVER

Το αρωματισμένο με άρκευθο απόσταγμα, που θυμίζει αρκετά gin, δεν θα μπορούσε να λείπει από το "Ολλανδικό Negroni", που φτιάχτηκε για πρώτη φορά στο Άμστερνταμ, το 2011.

Negroni Sbagliato

  • CAMPARI
  • ΓΛΥΚΟ ΒΕΡΜΟΥΤ
  • PROSECCO

Στο μιλανέζικο Bar Basso προέκυψε για πρώτη φορά, το 1972, το "λανθασμένο Negroni", όταν ο bartender Mirko Stocchetto μπέρδεψε τη φιάλη του gin με εκείνη του αφρώδους οίνου.

Negroni Spumante

  • CAMPARI
  • ΓΛΥΚΟ ΒΕΡΜΟΥΤ
  • GIN
  • PROSECCO

Αυθεντικό Negroni, αλλά με μπουρμπουλήθρες.

 

 

 
 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.