Η ιστορία και η συνταγή του Amaretto Sour

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το ιδανικά γλυκόπικρο και άκρως ιταλικό cocktail.

Amaretto. Το πολυδιάστατο ιταλικό λικέρ μπορεί να έχει πικράδα, χωρίς απαραίτητα να είναι πικρό. Διαθέτει αλκοολικότητα αλλά δεν είναι ζοφερό. Χαρακτηρίζεται από γλυκά στοιχεία όμως δεν το λες ακριβώς και γλυκό. Το λικέρ πικραμύγδαλου με τα όμορφα αρώματα συνδυάζεται εύκολα με άλλα αποστάγματα όπως το ουίσκι και η τεκίλα. Μπορεί να σταθεί και μόνο του, απλά με λίγο πάγο. Αν του προσθέσεις ωστόσο τις οξύτητες του λεμονιού και ζάχαρη, θα απολαύσεις μία από τις πιο ενδιαφέρουσες εκδοχές του, που ακούει στο όνομα Amaretto Sour.

Η ιστορία

Το origin story του Amaretto Sour είναι εξαιρετικά απλό. Τα κύματα Ιταλών μεταναστών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ήταν ιδιαίτερα μεγάλα κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα. Αυτοί μετέφεραν εκτός των άλλων στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και τη γαστρονομική τους τεχνογνωσία. Στο ευρύτερο πλαίσιο εκείνης, περιλαμβάνονται και τα ιταλικά αποστάγματα που βρήκαν το δρόμο προς τα μπαρ των μεγάλων αμερικανικών μητροπόλεων. Αρχικά, αυτά δεν ήταν ιδιαιτέρως δημοφιλή καθώς ήταν δύσκολο να καταναλωθούν σκέτα. Έτσι, οι πάντοτε εφευρετικοί νοτιοευρωπαίοι αποφάσισαν να πειραματιστούν, να τα αναμείξουν με άλλα -πιο οικεία στο κοινό των ΗΠΑ- συστατικά και να τα παρουσιάσουν ως cocktails. To Amaretto Sour γεννήθηκε ουσιαστικά στα μπαρ της Νέας Υόρκης κατά τη δεκαετία του 1970, με πολλούς να χρησιμοποιούν ακόμη και ασπράδι αυγού - όπως άλλωστε συμβαίνει σχεδόν με όλα τα sour cocktails.

Η συνταγή

Υλικά

  • 2 μεζούρες λικέρ Amaretto
  • 1 μεζούρα σιρόπι ζάχαρης
  • 3/4 μεζούρας φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
  • 1 φέτα πορτοκάλι
  • 1 κερασάκι Luxardo  

Εκτέλεση

Το Amaretto, ο χυμός λεμονιού και το σιρόπι μπαίνουν στο σέικερ μαζί με πάγο. 

Η ιστορία και η συνταγή του Amaretto Sour

Ανακινείς για τουλάχιστον 10''.

ΚΟΚΤΕΪΛ AMARETTO SOUR 2

Σουρώνεις σε rocks glass με πάγο και γαρνίρεις με τη φέτα πορτοκαλιού και το κερασάκι. 

ΚΟΚΤΕΪΛ AMARETTO SOUR 3

Δες ακόμη πώς θα φτιάξεις το Air Mail, το Greyhound, το Aviation, το Mudslide, το Dirty Martini και το Moscow Mule.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Το μπλε πάρτι της χρονιάς από τo BOMBAY SAPPHIRE και τη Βάσια Κωσταρά

Με θέμα Step Into The Blue, ως μέρος της νέας παγκόσμιας καμπάνιας του BOMBAY SAPPHIRE gin, το viral πάρτι που έγινε στον εμβληματικό Φάρο του Σταύρος Νιάρχος εγκαινίασε την εορταστική σεζόν με τον πιο φαντασμαγορικό τρόπο!

Η μαγεία του Glenfiddich στο Esquire Townhouse Athens 2025

Στο Esquire Townhouse Athens 2025, το Glenfiddich 16YO παρουσίασε έναν κόσμο γεύσης και αισθητικής, εμπνευσμένο από τη συνεργασία με την Aston Martin F1® Team, σε μια βραδιά υψηλής ποιότητας και στυλ.

Από το Κεντάκι στον κόσμο: Το bourbon που έγινε σύμβολο εθνικής κληρονομιάς

Από τα βαρέλια του Κεντάκι έως τα μπαρ του κόσμου, το bourbon της Jim Beam αποδεικνύει πως η αυθεντικότητα και ο χρόνος παραμένουν οι πιο δυνατές αξίες κάθε παράδοσης.

Το κορυφαίο μπαρ του κόσμου αποκτά μικρό αδερφό

To νόστιμο ιταλικό ταξίδι του Lorenzo Antinori στην Ασία συνεχίζεται στην Κίνα, με το Bar Leone Shanghai.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

St-Germain: Mixability à la française

Με ντελικάτο άρωµα φρέσκων λουλουδιών και την κοµψότητα της παριζιάνικης φινέτσας, το διάσηµο λικέρ St-Germain αποτελεί τον κρυφό άσο του mixability. Απογειώνει από ένα απλό spritz µέχρι τις πιο δηµιουργικές συνθέσεις, αποδεικνύοντας πως η γεύση της άνοιξης δεν έχει, τελικά, εποχή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

15 χρόνια Athens Bar Show: Τι ξεχωρίσαμε στη μεγάλη γιορτή των spirits;

Από το Μεξικό και την Patrón μέχρι το γαλλικό St- Germain και το ιρλανδέζικο ουίσκι Teeling, ανακαλύψτε τις γεύσεις και τα brands που έκλεψαν τις εντυπώσεις