Martini με κάπαρη, γιατί όχι;
Ίσως ήρθε η ώρα για ένα μεσογειακό twist σε ένα από τα κλασικότερα ποτά όλων των εποχών.
Προφανώς και γνωρίζεις το Martini, ένα από τα πιο κλασικά cocktails όλων των εποχών καθώς και ένα εκ των πιο αλκοολικών αυτών. Στην πιο απλή και ίσως ειλικρινή εκδοχή του θα το συναντήσεις να φτιάχνεται με gin ή βότκα, dry βερμούτ και πιθανότατα μία-δύο σταγόνες bitters, ενώ το ρόλο της γαρνιτούρας παίζει μία ελιά (ή και περισσότερες) ή ένα twist φλούδας λεμονιού.
Κατά πάσα πιθανότητα -όπως πολλά άλλα cocktails έχει δυσδιάκριτο ιστορικό background- φτιάχτηκε για πρώτη φορά το 1884, με το πέρασμα των δεκαετιών και κατ' επέκταση των αιώνων να φέρνει στα μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου εκατοντάδες παραλλαγές και πολλές περισσότερες απόψεις πάνω στην παρασκευή του: Ο Αμερικανός δημοσιογράφος και λάτρης της καλής ζωής Henry Louis Mencken υποστήριζε ότι πρόκειται για τη μοναδική αμερικανική εφεύρεση που είναι τόσο τέλεια όσο το σονέτο. Ο (επίσης) Αμερικανός συγγραφέας και contributor του New Yorker του είχε προσδώσει τον χαρακτηρισμό του ελιξήριου της ησυχίας. Ο Ernest Hemingway υποστήριζε ότι τον έκανε να νιώθει πολιτισμένος ενώ ο James Bond το ζητούσε "shaken not stirred".
Εδώ, δεν θα μιλήσουμε για αναλογίες τον συστατικών του, ούτε για το ποια είναι η ιδανικότερη εκδοχή του - αυτά ανήκουν ξεκάθαρα στη σφαίρα των προτιμήσεων του εκάστοτε drinker. Εδώ, θα μιλήσουμε για την αναβάθμιση που μπορεί να του προσφέρει η κάπαρη, στο ρόλο της ελιάς. Ο εκλεκτός μεσογειακός καρπός δεν ενδείκνυται μόνο για σαλάτες αλλά μπορεί να βρει και τη δική του θέση στο μπαρ του σπιτιού σου.


Τι προσθέτει λοιπόν η κάπαρη στο Martini σου; Λειτουργεί ως "καρύκευμα" για ποτό, δίνοντας πικάντικη και ελαφρώς καυτερή γεύση, πολυπλοκότητα και εντονότερη αίσθηση σε σχέση με την ελιά, κυρίως λόγω του σιναπέλαιου που απελευθερώνεται και διαδρά με άκρως ενδιαφέροντα τρόπο μαζί με το gin όσο και με την βότκα.
Αν θέλεις να προχωρήσεις την όλη φάση με το combo Martini-κάπαρης μερικά βήματα πιο μακριά, μπορείς να προσαρμόσεις στη συνταγή σου τους (μεγαλύτερους) καρπούς του θάμνου που μοιάζουν με μικρά πράσινα αμύγδαλα. Έχουν πολύ πιο ήπια γεύση από τα μπουμπούκια και μπορούν να συνδυαστούν με ακόμη περισσότερα υλικά.
Διάβασε ακόμη για την ιστορία και τη συνταγή της Paloma, την μπάρα της ευδαιμονίας στο Beauty Killed the Beast, τη συναρπαστική πορεία του Zombie και κάποια από τα κορυφαία ιρλανδικά ουίσκι.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Η μαγεία του Glenfiddich στο Esquire Townhouse Athens 2025
Στο Esquire Townhouse Athens 2025, το Glenfiddich 16YO παρουσίασε έναν κόσμο γεύσης και αισθητικής, εμπνευσμένο από τη συνεργασία με την Aston Martin F1® Team, σε μια βραδιά υψηλής ποιότητας και στυλ.
Από το Κεντάκι στον κόσμο: Το bourbon που έγινε σύμβολο εθνικής κληρονομιάς
Από τα βαρέλια του Κεντάκι έως τα μπαρ του κόσμου, το bourbon της Jim Beam αποδεικνύει πως η αυθεντικότητα και ο χρόνος παραμένουν οι πιο δυνατές αξίες κάθε παράδοσης.
St-Germain: Mixability à la française
Με ντελικάτο άρωµα φρέσκων λουλουδιών και την κοµψότητα της παριζιάνικης φινέτσας, το διάσηµο λικέρ St-Germain αποτελεί τον κρυφό άσο του mixability. Απογειώνει από ένα απλό spritz µέχρι τις πιο δηµιουργικές συνθέσεις, αποδεικνύοντας πως η γεύση της άνοιξης δεν έχει, τελικά, εποχή.
Γραφει Μπαμπης Δουκας15 χρόνια Athens Bar Show: Τι ξεχωρίσαμε στη μεγάλη γιορτή των spirits;
Από το Μεξικό και την Patrón μέχρι το γαλλικό St- Germain και το ιρλανδέζικο ουίσκι Teeling, ανακαλύψτε τις γεύσεις και τα brands που έκλεψαν τις εντυπώσεις
Anther Herrera, από μέλος συμμορίας στη Βενεζουέλα, ambassador για το ρούμι Santa Teresa 1796
Το 2003, συμμορίτες εισέβαλαν στη χασιέντα Santa Teresa και έστησαν ενέδρα. Τους δόθηκαν δύο επιλογές: Είτε να γίνουν ενεργά μέλη της είτε να αντιμετωπίσουν τον νόμο. Έτσι δημιουργήθηκε το Project Alcatraz, για το οποίο μας μίλησε ο σημερινός ambassador του Santa Teresa 1796.
Γραφει Ραφαελλα ΡαλληHennything Is Possible: Η νέα εποχή του Hennessy στο Athens Bar Show 2025
Με ανανεωμένο πνεύμα και vibrant ενέργεια το Hennessy επανασυστήθηκε δυναμικά στο Athens Bar Show 2025, αναδεικνύοντας τις απεριόριστες δυνατότητές του για mixability.