Martini με κάπαρη, γιατί όχι;

Ίσως ήρθε η ώρα για ένα μεσογειακό twist σε ένα από τα κλασικότερα ποτά όλων των εποχών.

Προφανώς και γνωρίζεις το Martini, ένα από τα πιο κλασικά cocktails όλων των εποχών καθώς και ένα εκ των πιο αλκοολικών αυτών. Στην πιο απλή και ίσως ειλικρινή εκδοχή του θα το συναντήσεις να φτιάχνεται με gin ή βότκα, dry βερμούτ και πιθανότατα μία-δύο σταγόνες bitters, ενώ το ρόλο της γαρνιτούρας παίζει μία ελιά (ή και περισσότερες) ή ένα twist φλούδας λεμονιού. 

Κατά πάσα πιθανότητα -όπως πολλά άλλα cocktails έχει δυσδιάκριτο ιστορικό background- φτιάχτηκε για πρώτη φορά το 1884, με το πέρασμα των δεκαετιών και κατ' επέκταση των αιώνων να φέρνει στα μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου εκατοντάδες παραλλαγές και πολλές περισσότερες απόψεις πάνω στην παρασκευή του: Ο Αμερικανός δημοσιογράφος και λάτρης της καλής ζωής Henry Louis Mencken υποστήριζε ότι πρόκειται για τη μοναδική αμερικανική εφεύρεση που είναι τόσο τέλεια όσο το σονέτο. Ο (επίσης) Αμερικανός συγγραφέας και contributor του New Yorker του είχε προσδώσει τον χαρακτηρισμό του ελιξήριου της ησυχίας. Ο Ernest Hemingway υποστήριζε ότι τον έκανε να νιώθει πολιτισμένος ενώ ο James Bond το ζητούσε "shaken not stirred".

Εδώ, δεν θα μιλήσουμε για αναλογίες τον συστατικών του, ούτε για το ποια είναι η ιδανικότερη εκδοχή του - αυτά ανήκουν ξεκάθαρα στη σφαίρα των προτιμήσεων του εκάστοτε drinker. Εδώ, θα μιλήσουμε για την αναβάθμιση που μπορεί να του προσφέρει η κάπαρη, στο ρόλο της ελιάς. Ο εκλεκτός μεσογειακός καρπός δεν ενδείκνυται μόνο για σαλάτες αλλά μπορεί να βρει και τη δική του θέση στο μπαρ του σπιτιού σου

Martini με κάπαρη, γιατί όχι;
MARTINI ΜΕ ΚΑΠΑΡΗ 2

Τι προσθέτει λοιπόν η κάπαρη στο Martini σου; Λειτουργεί ως "καρύκευμα" για ποτό, δίνοντας πικάντικη και ελαφρώς καυτερή γεύση, πολυπλοκότητα και εντονότερη αίσθηση σε σχέση με την ελιά, κυρίως λόγω του σιναπέλαιου που απελευθερώνεται και διαδρά με άκρως ενδιαφέροντα τρόπο μαζί με το gin όσο και με την βότκα.

Αν θέλεις να προχωρήσεις την όλη φάση με το combo Martini-κάπαρης μερικά βήματα πιο μακριά, μπορείς να προσαρμόσεις στη συνταγή σου τους (μεγαλύτερους) καρπούς του θάμνου που μοιάζουν με μικρά πράσινα αμύγδαλα. Έχουν πολύ πιο ήπια γεύση από τα μπουμπούκια και μπορούν να συνδυαστούν με ακόμη περισσότερα υλικά.


Διάβασε ακόμη για την ιστορία και τη συνταγή της Paloma, την μπάρα της ευδαιμονίας στο Beauty Killed the Beast, τη συναρπαστική πορεία του Zombie και κάποια από τα κορυφαία ιρλανδικά ουίσκι.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.

Αυτή είναι η πιο ακριβή τεκίλα στον κόσμο

Ένα μόνο μπουκάλι κοστίζει 3,5 εκατομμύρια δολάρια και προφανώς, έχει μπει στο ρεκόρ Γκίνες.

Γραφει Γεωργια Πρεζα