Τα πιο δημοφιλή cocktails του 2020 και πώς θα τα φτιάξεις

Τα 15 cocktails που κερδίζουν τις προτιμήσεις του κοινού εντός του ταραχώδους έτους που διανύουμε.

Αν τυχόν έχεις αναρωτηθεί εσχάτως ποια είναι τα δημοφιλέστερα cocktails για την ταραχώδη χρονιά που διανύουμε, η λίστα του Drinks International σου δίνει για ακόμη μία φορά την απάντηση.  Από ανθικές και παιχνιδιάρικες μίξεις μέχρι καπνιστά παντρέματα και διαχρονικές αξίες, αλλά και κάποια που ακολουθούν τις τελευταίες τάσεις, αυτά είναι τα 15 πιο διάσημα ποτά του πλανήτη για το 2020, έτσι όπως συμφώνησαν περισσότερα από 130 μπαρ από κάθε γωνιά του κόσμου.

Dark and Stormy

Τα πιο δημοφιλή cocktails του 2020 και πώς θα τα φτιάξεις

Παρά το "απειλητικό" ύφος του ονόματός του, το Dark and Stormy είναι ένα ακόμη cocktail που προέρχεται από την Καραϊβική και έχει ως κύρια αλκοολική του βάση το ρούμι. Ασφαλώς και δεν πρόκειται για ένα σκοτεινό και θυελλώδες ποτό αλλά για ένα νόστιμο, ελαφρώς spicy drink που συγκαταλέγεται στην οικογένεια των Mule. Για την παρασκευή του απαιτούνται μόλις τρία συστατικά (συν τη γαρνιτούρα). Φρόντισε μόνο να μην χρησιμοποιήσεις ginger ale αλλά οπωσδήποτε ginger beer. Υπάρχει λόγος.

Μπορείς να δεις τη συνταγή εδώ.

French 75

ΚΟΚΤΕΪΛ FRENCH 75

Μην αφήσεις τις μπουρμπουλήθρες να σε ξεγελάσουν. Το French 75 είναι ένα αρκετά έντονο και αλκοολικό cocktail, συνδυάζοντας δύο φαινομενικά αταίριαστους συντρόφους, το London dry gin και τη σαμπάνια. Σε πολλές εκδοχές του θα το συναντήσεις να σερβίρεται στο κλασικό flûte ποτήρι αλλά στην περίπτωση της συνταγής του Esquire ενδείκνυται το Collins glass. Η προσθήκη πάγου είναι ένας πραγματικά αναζωογονητικός παράγοντας.  

Μπορείς να δεις τη συνταγή εδώ.

Boulevardier

ΚΟΚΤΕΙΛ BOULEVARDIER

Το Negroni είναι ένα από τα καλύτερα cocktails που υπάρχουν και σε αυτό ελάχιστοι θα διαφωνήσουν. Το gin όμως δεν είναι ένα ποτό που άπτεται των προτιμήσεων αρκετών. Και κάπου εκεί είναι που εμφανίζεται το Boulevardier για να αντικαταστήσει το αρκευθούχο απόσταγμα με bourbon ή rye ουίσκι, διατηρώντας τη γλυκιά πικράδα του combo Campari-βερμούτ. Όπως και σε κάθε κλασικό cocktail, οι συνταγές διαφέρουν: Κάποιοι το φτιάχνουν με ίσα μέρη των τριών συστατικών, άλλοι το σερβίρουν με πάγο κ.ο.κ. Ένα βασικό σημείο ωστόσο είναι η ποιότητα του ουίσκι που θα χρησιμοποιηθεί, οπότε σε αυτό το κομμάτι μην κάνεις καμία απολύτως έκπτωση. 

Μπορείς να δεις τη συνταγή εδώ.

Bloody Mary

ΚΟΚΤΕΪΛ BLOODY MARY

Είναι γεγονός πως το Bloody Mary βρίσκεται σίγουρα στην love-it or hate-it λίστα των cocktails. Κάτι απολύτως λογικό, καθώς δεν φτιάχνεται και από τα πιο συνηθισμένα υλικά που συναντά κάποιος σε μία μπάρα. Το όνομά του παραπέμπει σε ταινία τρόμου, τα βασικά του συστατικά είναι η βότκα και ο χυμός ντομάτας, η γεύση του προσεγγίζει το umami και, ασφαλώς, είναι ένα από τα ιδανικότερα ποτά για food pairing. 

Μπορείς να δεις τη συνταγή εδώ.

Gimlet

ΚΟΚΤΕΪΛ GIMLET

Ακόμη και τα πιο απλά cocktail -αυτά που χρειάζονται μόλις τρία υλικά για την παρασκευή τους- έχουν τα μικρά ή μεγαλύτερα μυστικά τους. Ωστόσο είναι απειροελάχιστα τα λάθη που μπορεί να γίνουν από τη στιγμή δε, που θα επιλέξεις τα κατάλληλα υλικά. Το Gimlet εντάσσεται σίγουρα σε όλα τα παραπάνω και είναι εξαιρετικά τίμιο. 

Μπορείς να δεις τη συνταγή εδώ.

Moscow Mule

ΚΟΚΤΕΙΛ MOSCOW MULE

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως βότκα με μερικά twists, συγκαταλέγεται στα κλασικά και είναι ένα από τα best sellers cocktail όλων των εποχών. Παρότι το όνομά του ξεγελά, η προέλευσή του σε καμιά περίπτωση δεν έχει σχέση με την Μόσχα και είναι ένα 100% αμερικάνικο cocktail που πρωτοφτιάχτηκε στο Μανχάταν το 1941, στο μπαρ του ξενοδοχείου Chatham από τους John A. Morgan (της εταιρείας Cock 'n' Bull που έφτιαχνε και εμπορευόταν ginger beer, διατηρούσε επίσης εστιατόρια), John G. Martin (της εταιρείας διανομής ποτών G.F. Heublein Brothers Inc.) και Rudolph Kunett (Ρώσος μετανάστης στις ΗΠΑ, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της βότκας εκεί).

Μπορείς να δεις τη συνταγή εδώ.

Aperol Spritz

ΚΟΚΤΕΙΛ APEROL SPRITZ

Οι Day Drinkers σε κάθε γωνιά του πλανήτη -αλλά όχι μόνον αυτοί- θα συμφωνήσουν: Μόλις ξεκινούν τα Aperol Spritz, ξεκινά ουσιαστικά και το καλοκαίρι. Το βασικό του συστατικό, δηλαδή το Aperol, είναι ένα λικέρ που περιέχει μεταξύ άλλων βότανα όπως τζεντιάνα, ραβέντι και κιγχόνη ενώ τα εκχυλίσματα πορτοκαλιού που περιέχονται στη μυστική συνταγή δίνουν τόσο το γλυκόπικρο στοιχείο όσο και το χαρακτηριστικό του χρώμα. Η ανάλαφρη ποσόστωσή του σε ABV, καθιστά το Aperol Spritz το ιδανικό ποτό για day-drinking, είτε σαν μία συνήθεια στο κοντινότερο μπαρ μετά το γραφείο, είτε σαν ένα από τα βασικά δημιουργήματα του home bartending. Άλλωστε τα 3 μόλις υλικά του και η εύκολη στη μνήμη αναλογία του 2-3-2 βοηθούν στο τελευταίο. 

Μπορείς να δεις τη συνταγή εδώ.

Mojito

ΚΟΚΤΕΙΛ ΜΟΧΙΤΟ

Όπου υπάρχει ρούμι, υπάρχει και mojito. Ένα εκ των δημοφιλέστερων cocktails όλων των εποχών είναι σίγουρα το πιο αγαπημένο όλων όταν ο καιρός ζεσταίνει. Ταυτόχρονα, τυγχάνει να είναι και ένα εκ των απλούστερων όσον αφορά την παρασκευή του. Όπως και αρκετά ακόμη διάσημα cocktails, η ιστορία του mojito είναι εξαιρετικά ασαφής, όπως άλλωστε και του βασικού συστατικού του, του ρουμιού. 

Μπορείς να δεις τη συνταγή εδώ.

Manhattan

ΚΟΚΤΕΙΛ ΜΑΝΧΑΤΑΝ

Ο συνδυασμός παραμένει πάντοτε ο ίδιος -ένα combo από ουίσκι, γλυκό βερμούτ και bitters- από την πρώτη φορά που σερβιρίστηκε το ποτό, δηλαδή από τα τέλη του 1800 στο περίφημο The Manhattan Club της Νέας Υόρκης. Εξαιρετικά αξιόλογη είναι και η low-ABV εκδοχή του, για όλους όσους προτιμούν μία λιγότερο αλκοολική πρόταση.

Μπορείς να δεις τη συνταγή εδώ.

Margarita

ΚΟΚΤΕΙΛ ΜΑΡΓΚΑΡΙΤΑ

Τεκίλα, χυμός lime και triple sec, συν το αλάτι για το χείλος του ποτηριού. Αυτά τα λίγα υλικά αρκούν για τη δημιουργία ενός εκ των δημοφιλέστερων cocktails που φτιάχτηκαν ποτέ, που μάλιστα τυγχάνει να συγκαταλέγεται και στα best sellers ποτά όλων των εποχών. Η Margarita πίνεται παντού, κάθε εποχή, με την προσθήκη ή μη αλατιού, ενώ συναντάται σε εκατοντάδες παραλλαγές.

Μπορείς να δεις τη συνταγή εδώ.

Whiskey Sour

ΚΟΚΤΕΪΛ WHISKEY SOUR

Ο συνδυασμός ενός τονωτικού ποτού με ένα εξαιρετικά comfort drink βρίσκει την τέλεια εφαρμογή του στο Whiskey Sour. H συγκεκριμένη κατηγορία ποτών θεωρείται ο διάδοχος των punch cocktails και η εφαρμογή του ουίσκι σε αυτά έδωσε, μοιραία, ένα από τα κλασικότερα. Ο βασικός συνδυασμός είναι ασφαλώς το ουίσκι και το λεμόνι, με το ασπράδι αυγού να προσθέτει βαθύτητα στο σώμα και η ζάχαρη περαιτέρω γλυκύτητα. Υπάρχουν εκατοντάδες παραλλαγές αλλά ο βασικός κανόνας είναι κοινός: Χρειάζεται να χρησιμοποιείς πάντοτε φρέσκα υλικά. 

Μπορείς να δεις τη συνταγή εδώ.

Dry Martini

ΚΟΚΤΕΙΛ DRY MARTINI

Αν θέλεις να τεστάρεις ένα cocktail bar, παράγγειλε ένα martini, υποστηρίζει ένας άγραφος νόμος μεταξύ των afficionados του ποτού. Στην απλούστερη και ενδεχομένως πιο ειλικρινή εκδοχή του το martini περιλαμβάνει τζιν (ή βότκα) και βερμούτ και πιθανόν μία-δύο σταγόνες bitters και μια ελιά ή μια κορδέλα από φλούδα λεμονιού για γαρνίρισμα. Όπως σε πολλά κοκτέιλ, έτσι και εδώ οι ρίζες του χάνονται μέσα στο χρόνο.

Μπορείς να δεις τη συνταγή εδώ.

Daiquiri

ΚΟΚΤΕΙΛ DAIQUIRI

Ο Ernest Hemingway συνήθιζε να αράζει στο μπαρ El Floridita, στην Αβάνα, και μεταξύ άλλων να πίνει πολλά -μα πάρα πολλά- Daiquiris: Ο μύθος λέει ότι το προσωπικό του ρεκόρ σε μία ημέρα ήταν 17. Ένα άλλο κομμάτι του ίδιου μύθου αναφέρει ότι συνήθιζε να ελαχιστοποιεί την ποσότητα της ζάχαρης και να διπλασιάζει εκείνη του ρουμιού - έτσι δημιουργήθηκε το Papa Doble ή όπως είναι ευρέως γνωστό, το Hemingway Daiquiri. Ο δημοφιλής συγγραφέας ήταν μία πραγματική δεξαμενή αλκοόλ. Στο βιβλίο του "Τα νησιά της Καραϊβικής" (Islands In The Stream) κάνει ξεκάθαρη την αγάπη του για το εν λόγω cocktail: "Αυτό το παγωμένο Daiquiri, το τόσο καλά χτυπημένο στο σέικερ, μοιάζει με το κύμα που χτυπά στην πλώρη του πλοίου, την ώρα που αυτό πηγαίνει με 30 κόμβους". Πέρα από τις καλλιτεχνικές ανησυχίες του Papa, το Daiquiri είναι ένα ποτό με μοναδική ιστορία και δικαίως έχει κατακτήσει τη θέση του στον κόσμο των κλασικών. 

Μπορείς να δεις τη συνταγή εδώ.

Negroni

ΚΟΚΤΕΙΛ ΝΕΓΚΡΟΝΙ

Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα cocktails, έτσι και την πατρότητα του Negroni τη διεκδικούν πολλοί. Το ένα σενάριο υποστηρίζει πως ο ιδιοκτήτης του Cafe Casoni στη Φλωρεντία, κάποιο μεσημέρι του 1919, ζήτησε από τον μπάρμαν του να του αντικαταστήσει τη σόδα από το Americano του (Campari, γλυκό βερμούτ, σόδα) με gin. Αυτός του το έφτιαξε, και μάλιστα για να τονίσει τη διαφοροποίησή του από το Americano, το στόλισε με μια φλούδα πορτοκάλι αντί για λεμόνι. Ο δον Camillo Negroni ενθουσιάστηκε τόσο πολύ, που όχι μόνο του έδωσε το όνομά του, αλλά αργότερα ίδρυσε και μια ποτοποιία που παρασκεύαζε και εμφιάλωνε έτοιμο το cocktail.

Μπορείς να δεις τη συνταγή εδώ.

Old Fashioned

ΚΟΚΤΕΪΛ OLD FASHIONED

Ποιο είναι το κλασσικότερο cocktail που υπάρχει; Στις 10 φορές που θα ρωτήσεις, θα λάβεις 8 όμοιες απαντήσεις: Το Old Fashioned. Η ταπεινή παρασκευή του old school ποτού με τα μόλις 4 υλικά (ουίσκι, ζάχαρη, bitters και νερό) βασίζεται ουσιαστικά στη συνταγή από την οποία ξεκίνησαν τα πάντα στον κόσμο του cocktail. Ο ίδιος ο όρος "cocktail" καταγράφεται για πρώτη φορά πίσω στο 1806, όταν σε μία περιοδική έκδοση (συγκεκριμένα στο The Balance and Columbian Repository, που κυκλοφορούσε σε κάποιες γειτονιές της Νέας Υόρκης) γίνεται λόγος για ένα ποτό με οποιαδήποτε αλκοολική βάση, ζάχαρη, νερό και bitter - κάτι που μεταφράζεται σε ένα Old Fashioned με αλκοόλ της προτίμησης του εκάστοτε καταναλωτή.

Μπορείς να δεις τη συνταγή εδώ.


Διάβασε ακόμη για 10 τεκίλες με διάσημους ιδιοκτήτες, 5 ποτά που δεν πρέπει να λείπουν από το καλοκαιρινό σου μπαρ, το νοστιμότερο cocktail με την τεκίλα του The Rock, το Λοκάλι που ανέβηκε στην ταράτσα, το Joshua Tree που είναι το νέο πιο cool μέρος της Αθήνας και τις κορυφαίες τεκίλες για το 2020.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.