Τα 50 κορυφαία εστιατόρια του κόσμου για το 2019
Το Mirazur και όλα τα υπόλοιπα μέρη που ξεχώρισαν στα γαστρονομικά Όσκαρ.
Στη φετινή εκδήλωση του World's 50 Best Restaurants, που πραγματοποιήθηκε στη Σιγκαπούρη και κατά πολλούς θεωρείται η σημαντικότερη ετήσια βραδιά της παγκόσμιας γαστρονομίας, αναδείχθηκαν τα 50 καλύτερα εστιατόρια του πλανήτη για τη χρονιά που διανύουμε. Οι κριτές του θεσμού -περισσότερα από 1.000 άτομα, κυρίως σεφ, δημοσιογράφοι και restaurateurs- απένειμαν τα Όσκαρ της γεύσης, με παρόντες φυσικά του σημαντικότερους εκπροσώπους του κόσμου της γαστρονομίας.
Καλύτερο εστιατόριο του πλανήτη για φέτος αναδείχτηκε το βραβευμένο με 3 αστέρια Michelin Mirazur του Αργεντινού chef patron Mauro Colagreco, που βρίσκεται στη γαλλική Ριβιέρα και την πόλη της Μεντόν. Το Mirazur κατόρθωσε να σκαρφαλώσει στην κορυφή από την τρίτη θέση της περσινής λίστας, εκτοπίζοντας από την κορυφή το Osteria Francescana του Massimo Bottura.
Το τελευταίο εντάσσεται σε μία νέα κατηγορία του World's 50 Best Restaurants που ονομάζεται "Best of the Best” και περιλαμβάνει επίσης τo The Fat Duck του Heston Blumenthal, το (αρχικό) Noma του Rene Redzepi, το elBulli του Ferran Adria καθώς και τα σπουδαία El Celler de Can Roca και Eleven Madison Park.
Στο Mirazur, ο Colagreco παρουσιάζει τη δική του εκδοχή της μεσογειακής κουζίνας, εμπνευσμένος από το τοπίο εντός του οποίου βρίσκεται το εστιατόριο. Επενδύει πολλά στην in house παραγωγή ων πρώτων υλών, καθώς στους περιβάλλοντες χώρους του Mirazur υπάρχουν αρκετοί κήποι στους οποίους καλλιεργούνται τα περισσότερα από τα υλικά που χρησιμοποιεί. Ο 43χρονος Colagreco βρέθηκε στη Γαλλία από την Αργεντινή στα 20 του και έχει εργαστεί μεταξύ άλλων στο Arpège του Alain Passard και το Hotel Plaza Athénée του Alain Ducasse, πριν ανοίξει το 2006 το δικό του εστιατόριο στα γαλλο-ιταλικά σύνορα. Στη δεύτερη θέση της φετινής λίστα συναντάται το (νέο) Noma του Rene Redzepi, με το Asador Etxebarri του Victor Arguinzoniz να ακολουθεί. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν τα Gaggan (Μπανγκόγκ) και Geranium (Κοπεγχάγη).
Αξίζει να αναφερθεί ότι είναι η πρώτη φορά που ένα εστιατόριο από τη Γαλλία κερδίζει την πρώτη θέση στα 18 χρόνια της ιστορίας του θεσμού.
Η λίστα των 50 καλύτερων εστιατορίων του κόσμου για το 2019
- Mirazur - Μεντόν, Γαλλία
- Noma - Κοπεγχάγη, Δανία
- Asador Etxebarri - Άσπε, Ισπανία
- Gaggan - Μπανγκόγκ, Ταϊλάνδη
- Geranium - Κοπεγχάγη, Δανία
- Central - Λίμα, Περού
- Mugaritz - Σαν Σεμπαστιάν, Ισπανία
- Arpège - Παρίσι, Γαλλία
- Disfrutar - Βαρκελώνη, Ισπανία
- Maido - Λίμα, Περού
- Den - Τόκιο, Ιαπωνία
- Pujol - Πόλη του Μεξικό, Μεξικό
- White Rabbit - Μόσχα, Ρωσία
- Azurmendi - Λαραμπέτζου, Ισπανία
- Septime - Παρίσι, Γαλλία
- Alain Ducasse au Plaza Athenee - Παρίσι, Γαλλία
- Steirereck - Βιέννη, Αυστρία
- Odette - Σιγκαπούρη
- Twins Garden - Μόσχα, Ρωσία
- Tickets - Βαρκελώνη, Ισπανία
- Frantzen - Στοκχόλμη, Σουηδία
- Narisawa - Τόκιο, Ιαπωνία
- Cosme - Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
- Quintonil - Πόλη του Μεξικό, Μεξικό
- Alléno Paris au Pavillon Ledoyen - Παρίσι, Γαλλία
- Borago - Σαντιάγκο, Χιλή
- The Clove Club - Λονδίνο, Αγγλία
- Blue Hill at Stone Barns - Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
- Piazza Duomo - Άλμπα, Ιταλία
- Elkano - Χετάρια, Ισπανία
- Le Calandre - Ρουμπάνο, Ιταλία
- Nerua Guggenheim - Μπιλμπάο, Ισπανία
- Lyle’s - Λονδίνο, Αγγλία
- Don Julio - Μπουένος Άιρες, Αργεντινή
- Atelier Crenn - Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ
- Le Bernardin - Νέα Υόρκη, ΗΠΑ
- Alinea - Σικάγο, ΗΠΑ
- Hisa Franko - Κόμπαριντ, Σλοβενία
- A Casa do Porco - Σάο Πάουλο, Βραζιλία
- Tim Raue - Βερολίνο, Γερμανία
- The Chairman - Χονγκ Κονγκ, Κίνα
- Belcanto - Λισαβόνα, Πορτογαλία
- Hof Van Cleve - Κράιζεμ, Βέλγιο
- The Test Kitchen - Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική
- Suhring - Μπανγκόγκ, Ταϊλάνδη
- De Librije - Τσβόλε, Ολλανδία
- Benu - Σαν Φρανσίσκο, ΗΠΑ
- Ultraviolet - Σανγκάη, Κίνα
- Leo - Μπογκοτά, Κολομβία
- Schauenstein - Φίρστεναου, Ελβετία
Διάβασε ακόμη για την κληρονομιά του Anthony Bourdain και τι χρειάζεται ένα εστιατόριο για να κερδίσει αστέρι Michelin.
φωτογραφίες © Getty Images
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ
Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση
Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.
Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών
Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΠανεύκολες συνταγές για να φτιάξεις στο air fryer ακόμα κι αν είσαι 'άμπαλος' στο μαγείρεμα
Δε χρειάζεται ούτε masterchef να είσαι, ούτε να ασχολείσαι γενικά με την κουζίνα.
Γραφει Παυλος ΚρουστηςΗ fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi
Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤο αστρονομικό ποσό που χρειάζεσαι για μία κράτηση για φαγητό στο διάστημα
To δείπνο δίπλα στα αστέρια θα σου κοστίσει κατιτίς παραπάνω.
Γραφει Παυλος ΚρουστηςΗ cucina contemporanea του Ovio
Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.
Γραφει Μπαμπης Δουκας