Πώς θα φτιάξεις τα τέλεια νιόκι

Δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο από την κλασική συνταγή.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 11 Δεκεμβρίου 2019

Δίχως δεύτερη σκέψη, τα νιόκι είναι από εκείνα τα εδέσματα που ποντάρουν πολύ στην απλότητα και δεν θα σε απογοητεύσουν ποτέ. Το μόνο που χρειάζεται είναι να καταναλωθούν φρέσκα, αφού προηγουμένως οι πατάτες έχουν μαγειρευτεί με το σωστό τρόπο. Και όχι, δεν είναι δαιδαλώδης η διαδικασία παρασκευής τους στο σπίτι. 

Οι πατάτες

Η σωστή επιλογή πατάτας αποτελεί ασφαλώς το πρώτο και πολύ σημαντικό βήμα. Αν έχεις οικειότητα με τον μανάβη, ζήτα τις πιο παλιές πατάτες που είναι διαθέσιμες αλλιώς προσπάθησε να βρεις τις πλουσιότερες σε άμυλο που υπάρχουν στην αγορά. Οι συγκεκριμένες είναι οι ιδανικότερες για να μετατραπούν σε νιόκι. Ιδανικά, μαγείρεψέ τις στον ατμό. 

Η προετοιμασία

Αφού οι πατάτες μαγειρευτούν, τα νιόκι θα πρέπει να ετοιμαστούν άμεσα. Σπας τις πατάτες με ένα πιρούνι σε μία ξύλινη επιφάνεια και τις ανακατεύεις με περίπου 200 γρ. αλεύρι τύπου 00, διαμορφώνοντας παράλληλα τη ζύμη. Πρέπει να μην είναι ούτε πολύ μαλακή, ούτε πολύ σκληρή. Σε κάθε περίπτωση, προσαρμόζεις αναλόγως το αλεύρι.

Πώς θα φτιάξεις τα τέλεια νιόκι

Τα νιόκι

Εφόσον η ζύμη ετοιμαστεί, πρέπει να "κόψεις" τα νιόκι. Δημιούργησε μερικούς κυλίνδρους με τη ζύμη και σχημάτισε τις ραβδώσεις με ένα πιρούνι - δεν είναι απαραίτητο. Καθώς σχηματίζεις τα "λουκάνικα", τύλιξέ τα με πανί, ώστε να μην κολλάνε. Μπορείς επίσης να τα τοποθετήσεις για λίγο στο ψυγείο. Στη συνέχεια, διαμορφώνεις τα νιόκι, κόβοντας με μαχαίρι, στο χαρακτηριστικό σχήμα και μέγεθος.  

Το μαγείρεμα

Τα νιόκι πρέπει να βράζονται σε άφθονο αλατισμένο νερό, χωρίς να ανακατεύονται και πάντοτε σε υψηλής έντασης φωτιά. Καθώς ανεβαίνουν προς την επιφάνεια, αφαιρούνται από το νερό με μία τρυπητή κουτάλα και έπειτα σοτάρονται στο τηγάνι με σάλτσα της επιλογής σου.

Η σάλτσα

Δεν υπάρχει ιδανικότερη επιλογή από την κλασική, σπιτική σάλτσα ντομάτας, εμπλουτισμένη με φρέσκο βασιλικό και μερικές νιφάδες από παρμεζάνα ή πεκορίνο. Αν πάλι επιθυμείς κάτι πιο εξειδικευμένο, μπορεί να χρησιμοποιήσεις ένα μείγμα με βούτυρο και φασκόμηλο. 


Δες ακόμη πώς θα φτιάξεις τα νοστιμότερα αρνίσια παϊδάκια, ένα άψογο ριζότο Μιλανέζε, την εναλλακτική ιαπωνική ομελέτα omurice και τα αυθεντικά arancini.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας