Τι μαγειρεύει ο Ferran Adrià στο νέο του βιβλίο

Το ​​​​What is Cooking - The Action: Cooking, The Result: Cuisine σε βάζει για τα καλά στον κόσμο του Ισπανού μάγιστρου της γεύσης.

Από τη στιγμή του τελευταίου serving του εμβληματικού εστιατορίου elBulli -ένα fondue στις 30 Ιουλίου του 2011- ολόκληρος ο γαστρονομικός κόσμος παρακολουθεί κάθε βήμα του Ferran Adrià. Ο 57χρονος Καταλανός μάγιστρος της γεύσης είναι δίχως αμφιβολία ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα της ιστορίας για τον εν λόγω χώρο, απολύτως δικαιολογημένα. Το πολυαναμενόμενο restart του elBulli, ως elBulli Foundation πια, έχει παγώσει εξαιτίας των συνεπειών που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, αυτό όμως δε σημαίνει πως ο σημαντικός και αεικίνητος σεφ και restaurateur έχει μείνει με σταυρωμένα τα χέρια.

Το πιο πρόσφατο "χτύπημά" του είναι το νέο του βιβλίο, που τιτλοφορείται What is Cooking - The Action: Cooking, The Result: Cuisine και αναμένεται σε λίγες ημέρες στα ράφια των βιβλιοπωλείων όλης της Ευρώπης. Πρόκειται για ένα ακόμη μέρος της σειράς Sapiens του Adrià, η οποία ουσιαστικά αποτελεί τη συμπυκνωμένη γνώση όπως αυτή δημιουργήθηκε στην κουζίνα του elBulli αλλά και ένα σημαντικό μέρος του τολμηρού project που ονομάζεται Bullipedia.

Κατά πάσα πιθανότητα, στην περίοδο της καραντίνας, ήρθες σε πιο στενή επαφή με την κουζίνα και το φαγητό. Ίσως να άρχισες να σκέφτεσαι και λίγο πιο διαφορετικά γι' αυτό. Σε κάποιες πιο προχωρημένες περιπτώσεις, μπορεί να αναρωτήθηκες που σταματά το comfort και πού ξεκινά η δημιουργία για κάτι πιο εξεζητημένο. Όλα αυτά, τα εξετάζει το καινούριο βιβλίο του Adrià, ασφαλώς με πιο εξειδικευμένη προσέγγιση και με πιο "εστιατορικό" τρόπο. Τα πάντα ξεκινούν ωστόσο από την πολύ απλή ερώτηση: What is cooking.

Τι μαγειρεύει ο Ferran Adrià στο νέο του βιβλίο

"Είναι αδύνατον να προσεγγίσεις σωστά και ολοκληρωτικά την κουζίνα χωρίς να λαμβάνεις υπόψιν την προέλευση, τους λόγους και τα χαρακτηριστικά των όσων έχεις στο τραπέζι σου" αναφέρει σε κάποιο σημείο του βιβλίου ο συγγραφέας του, για να οριοθετήσει μία εύκολα αναγνώσιμη αρχή, κατανοητή στον καθένα. Όπως κάθε food genius που σέβεται τον εαυτό του, ο Adrià εξερευνά σε βάθος τη γαστρονομία, ξεκινώντας ωστόσο από τα πάνω προς τα κάτω και δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως το γιατί μαγειρεύουμε, πώς γινόμαστε δημιουργικοί και ποια είναι η κοινή γλώσσα της κουζίνας. Παρότι γράφει απλά, δεν προσεγγίζει απλοϊκά το όλο θέμα, εκτείνοντας το φάσμα του πεδίου από τις fine dining κουζίνες μέχρι εκείνη ενός σπιτιού σε χωριό, στην πιο απομακρυσμένη γωνιά της Ευρώπης. 

Στο What is Cooking - The Action: Cooking, The Result: Cuisine προσφέρεται ακόμη μία σπάνια ματιά σε κάποιες από τις εσωτερικές λειτουργίες του πειραματικού του elBulli Foundation, με ιδέες, σκίτσα και φωτογραφίες, μαζί με  επεξηγηματικά διαγράμματα που χρησιμοποιούνται στις διαλέξεις και τις εκθέσεις του Adrià.

Οι 484 σελίδες του αποτελούν έναν θησαυρό που δεν πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη κανενός πραγματικού φίλου του φαγητού.


Διάβασε ακόμη για το Τρομερό Παιδί που φτιάχνει τρομερό ψωμί, πώς θα μαγειρέψεις το μπέικον με κάθε τρόπο, το Noma που άνοιξε ξανά με burgers και υπαίθριο wine bar και 3 tips για την κουζίνα από τον Thomas Keller.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

10000 Ships, το μυστηριώδες spin-off του Game of Thrones που ακυρώθηκε στο παρά πέντε

Πέρα από τη σειρά του Jon Snow, μόλις μάθαμε για ένα ακόμη που δε βρήκε ποτέ τον δρόμο του για τη μικρή οθόνη.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η μίνι σειρά που πρέπει να δεις αν σου λείπει το Succession

Είναι στο Netflix και έχει μόνο 6 επεισόδια και πρωταγωνιστή τον Jeff Daniels. Ό,τι πρέπει δηλαδή για το σαββατοκύριακο.

Γραφει Παυλος Κρουστης

10 πικάντικες αλήθειες για τον Channing Tatum

Ο αμερικανός ηθοποιός κλείνει σήμερα 44 χρόνιας ζωής και εμείς βρίσκουμε άγνωστα στοιχεία για τη ζωή και την καριέρα του.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η επιστροφή της Jennifer Aniston στον κινηματογράφο έχει κάτι από τα παλιά

Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για το remake της ταινίας "9 to 5".

Arnold Schwarzenegger και Danny DeVito μαζί σε ταινία, ένα μίνι έπος έρχεται

"Θέλουμε πραγματικά να δουλέψουμε μαζί και το συζητάμε εδώ και αρκετό καιρό...".

Στο The Ritual, Al Pacino και Dan Stevens τα βάζουν με θεούς και δαίμονες

Είμαστε πολύ περίεργοι να τους δούμε να υποδύονται ιερείς.