
Ο ξεχωριστός κύριος Jason Atherton
Η ιδιαίτερη ιστορία του σπουδαίου σεφ/ restaurateur και υψηλού καλεσμένου στον αποψινό τελικό του MasterChef.
Ο Jason Atherton (ή Τζέισον Άθερτον αν προτιμάς ελληνικά) είναι ο υψηλός προσκεκλημένος στον αποψινό τελικό του (ελληνικού) MasterChef. Ο 49χρονος σεφ και restaurateur δεν είναι σε καμία περίπτωση κάποιος τυχαίος στον κόσμο της γεύσης, κάτι που μαρτυρά τόσο η πορεία του πριν τις κουζίνες, όσο -κυρίως- εκείνη που ακολούθησε μετά.
Τα δύσκολα παιδικά χρόνια
Ο Jason Atherton γεννήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου 1971 στο Worksop του Nottinghamshire, στην κεντρική Αγγλία και μεγάλωσε ουσιαστικά στο Σέφιλντ. Τα παιδικά του χρόνια δεν ήταν ακριβώς εύκολα καθώς αναγκάστηκε να ζήσει σε ένα τροχόσπιτο, με την (υπάλληλο ξενοδοχείου) μητέρα του να τον πιέζει να βρει δουλειά από πολύ μικρός, ώστε να βοηθήσει στον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Ο ίδιος, στα 16 του χρόνια, αποφάσισε να παρατήσει την μέχρι τότε ζωή του και να φύγει για το Λονδίνο, με σκοπό να κυνηγήσει το όνειρό του.
> Διάβασε ακόμη: To Delta είναι το επόμενο μεγάλο εστιατόριο της Αθήνας
Ήδη από τα 10 του παρακολουθούσε στο σχολείο το μάθημα της Οικιακής Οικονομίας, κάτι που τον βοήθησε να καταλήξει σε αυτό που ήθελε να κάνει. Δεν ήταν κάτι άλλο από το να εξελιχθεί σε σεφ.
Στο πλευρό του Gordon Ramsay
Η εκπαίδευσή του ξεκίνησε στο Army Catering Corps, μία επιχείρηση που προμήθευε με φαγητό τον βρετανικό στρατό, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια κάποια από τα πιο φημισμένα λονδρέζικα εστιατόρια.
Η θητεία του περιελάμβανε περάσματα δίπλα σε θρύλους της γαστρονομίας όπως οι Pierre Koffmann, Nico Ladenis και Marco Pierre White.
Το ταλέντο του και η πολύ σκληρή δουλειά, η επιμονή στην λεπτομέρεια αλλά και μερικές πολύ φρέσκες ιδέες, τον έκαναν να ξεχωρίσει εξαρχής, για να βρεθεί, το 2001, στο Gordon Ramsay Group, ως executive chef στο Verre του Ντουμπάι. Το 2005 επέστρεψε στο Λονδίνο για το άνοιγμα του περίφημου Maze και στη συνέχεια των 'παραρτημάτων' του. Χρειάστηκαν μόλις τρία χρόνια για να καταλάβει πού τον οδηγούσε η πορεία του.
Χτίζοντας μία αυτοκρατορία
Το 2010, ο Τζέισον Άθερτον αποφάσισε να φύγει από τον όμιλο του Ramsay για να χτίσει κάτι δικό του. Για την ακρίβεια, ήταν μόλις η αρχή μίας αυτοκρατορίας -της εταιρείας του, The Social Company- που σήμερα καταφέρνει να έχει κέρδη που ξεπερνούν τα 60 εκατ. στερλίνες ετησίως.
> Διάβασε ακόμη: Ο πρώτος MasterChef με αστέρι Michelin
Το πρώτο του εστιατόριο άνοιξε τον Μάιο του 2010 στην Σανγκάη της Κίνας και ήταν το Table No. 1, για να ακολουθήσει σχεδόν ένα έτος αργότερα το υπέροχο Pollen Street Social στο Mayfair, που χρειάστηκε μόλις μερικούς μήνες από το άνοιγμά του ώστε να κερδίσει ένα αστέρι Michelin αλλά και να γίνει λατρεμένο λονδρέζικο spot.
Μέσα στην επόμενη πενταετία ακολούθησαν και τα υπόλοιπα εστιατόριά του σε Λονδίνο, Ντουμπάι, Νέα Υόρκη, Σεντ Μόριτζ και νοτιοανατολική Ασία (King's Social House, Hiya, City Social, The Clocktower, Marina Social, Berners Tavern μεταξύ άλλων).
Το τελευταίο του 'πόνημα' αφορά την Μύκονο και το Mykonos Social, στο ξενοδοχείο Santa Marina, που έκανε μόλις πριν λίγο καιρό το ντεμπούτο του στο Νησί των Ανέμων.
Παρά την τεράστια αποδοχή, επιτυχία και αναγνωρισιμότητα, ο ίδιος ο Τζέισον Άθερτον παραμένει προσγειωμένος και ταπεινός, δηλώνοντας πως πάνω από όλα είναι πρωτίστως σεφ και μετά επιχειρηματίας. Εκτός από αυτά, έχει γράψει 4 βιβλία (Maze: The Cookbook, Gourmet Food for a Fiver, Social Suppers και Social Sweets) και έχει εμφανιστεί σε αρκετές τηλεοπτικές εκπομπές, τόσο στη βρετανική όσο και στην αμερικανική και αυστραλιανή τηλεόραση.
> Διάβασε ακόμη: Δυσκολευτήκαμε αλλά μάλλον καταλήξαμε στα 3 κορυφαία σουβλάκια της Αθήνας
"Ποιο θα ήταν το τελευταίο μου γεύμα; Θα ήταν σίγουρα με τη γυναίκα μου. Θα πηγαίναμε στο Eleven Madison Park της Νέας Υόρκης, θα παραγγέλναμε τα πάντα και θα ανοίγαμε κάποια πολύ σοβαρά μπουκάλια κρασί. Ίσως ξόδευα όλα τα λεφτά που έχω σε ένα 24ωρο tasting γεμάτο θερμίδες εκεί. Αλλά ποιος νοιάζεται; Είναι άλλωστε το τελευταίο μου γεύμα" δήλωνε ο ίδιος μιλώντας στο Esquire Middle East κάποια χρόνια πριν, καταδεικνύοντας ένα μέρος της φιλοσοφίας του αλλά και του cool χαρακτήρα του.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα
Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΌλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς
Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΑυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο
Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;
Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΑυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα
Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.
Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις
"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.
Γραφει Νικη Κοντομηνα