Pasta alla Norma, όπως θα την έτρωγες στη Σικελία
Τα τέλεια σπαγγέτι με μελιτζάνα, με αφορμή τη σημερινή World Pasta Day.
Από τη μία, η γαστρονομική παράδοση της Σικελίας. Το ιδιαίτερο νησί στον ιταλικό νότο φημίζεται για πολλά -ωραία και περίεργα- πράγματα, μεταξύ των οποίων είναι και η κουζίνα του, που χαρακτηρίζεται από διεθνείς επιρροές, έντονα αρώματα και ξεχωριστές γεύσεις, διατηρώντας ασφαλώς πάντοτε στενούς δεσμούς με την κλασική ιταλική κουλτούρα γύρω από το φαγητό. Από την άλλη, η μελιτζάνα. Από πολλούς έχει χαρακτηριστεί ως η εναλλακτική βασίλισσα της μεσογειακής διατροφής και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μπόλικα πιάτα της ευρύτερης περιοχής, όπως η μπαμπαγκανούς και ο μουσακάς.
Όταν λοιπόν συνδυάζεις τη μελιτζάνα και τη Σικελία, το αποτέλεσμα οφείλει να είναι πάντοτε η pasta alla Norma. Η συνταγή προέρχεται από την Κατάνια, με τις ρίζες της να βρίσκονται πίσω στα τέλη του 19ου αιώνα. Το όνομά της οφείλεται στον Ιταλό συγγραφέα Nino Martoglio, ο οποίος δοκιμάζοντας ένα πιάτο αναφώνησε εκστασιασμένος πως πρόκειται "για μία πραγματική Norma", κάνοντας σύνδεση με τη θαυμάσια ομώνυμη όπερα του Vincenzo Bellini.


Για να φτιαχτεί χρειάζονται ζυμαρικά -χωρίς να υπάρχει περιορισμός στον τύπο, γίνεται ακόμη και με νιόκι- φυσικά, ντομάτα (ή τοματίνια), τηγανητές μελιτζάνες, τυρί ricotta και βασιλικός. Οι μελιτζάνες θα πρέπει ασφαλώς να αποστραγγιστούν σε αλάτι ώστε να φύγει η πικράδα τους πριν κοπούν είτε σε κύβους είτε σε πολύ λεπτές φέτες. Έπειτα, σοτάρονται σε ένα βαθύ τηγάνι με ελαιόλαδο, σκόρδο, αλάτι και πιπέρι αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και έξτρα υλικά όπως θυμάρι, ρίγανη και δενδρολίβανο. Στη συνέχεια προστίθενται οι ντομάτες (κομμένες κατά βούληση), μαζί με μία έξτρα σκελίδα σκόρδου. Όταν τα ζυμαρικά είναι έτοιμα, μπαίνουν κι αυτά στο τηγάνι, μέχρι να δέσουν με τη σάλτσα. Η ricotta και ο βασιλικός προσαρμόζονται ακριβώς πριν το σερβίρισμα.
Διάβασε ακόμη για το τέλειο γεύμα με ψάρι σε κονσέρβα, πώς αντιμετωπίζουν τον κορονοϊό τα εστιατόρια σε όλο τον κόσμο, την αποθέωση της λιτότητας στο Bacon Butty και το απόλυτο superfood της νηστείας.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο
Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςChic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza
Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.
10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά
Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΈνα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα
Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.
Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'
Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.
Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια
Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.
Γραφει Νικη Κοντομηνα