Pasta alla Norma, όπως θα την έτρωγες στη Σικελία

Τα τέλεια σπαγγέτι με μελιτζάνα, με αφορμή τη σημερινή World Pasta Day.

Από τη μία, η γαστρονομική παράδοση της Σικελίας. Το ιδιαίτερο νησί στον ιταλικό νότο φημίζεται για πολλά -ωραία και περίεργα- πράγματα, μεταξύ των οποίων είναι και η κουζίνα του, που χαρακτηρίζεται από διεθνείς επιρροές, έντονα αρώματα και ξεχωριστές γεύσεις, διατηρώντας ασφαλώς πάντοτε στενούς δεσμούς με την κλασική ιταλική κουλτούρα γύρω από το φαγητό. Από την άλλη, η μελιτζάνα. Από πολλούς έχει χαρακτηριστεί ως η εναλλακτική βασίλισσα της μεσογειακής διατροφής και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μπόλικα πιάτα της ευρύτερης περιοχής, όπως η μπαμπαγκανούς και ο μουσακάς

Όταν λοιπόν συνδυάζεις τη μελιτζάνα και τη Σικελία, το αποτέλεσμα οφείλει να είναι πάντοτε η pasta alla Norma. Η συνταγή προέρχεται από την Κατάνια, με τις ρίζες της να βρίσκονται πίσω στα τέλη του 19ου αιώνα. Το όνομά της οφείλεται στον Ιταλό συγγραφέα Nino Martoglio, ο οποίος δοκιμάζοντας ένα πιάτο αναφώνησε εκστασιασμένος πως πρόκειται "για μία πραγματική Norma", κάνοντας σύνδεση με τη θαυμάσια ομώνυμη όπερα του Vincenzo Bellini.

Pasta alla Norma, όπως θα την έτρωγες στη Σικελία
ΖΥΜΑΡΙΚΑ Α ΛΑ ΝΟΡΜΑ 1

Για να φτιαχτεί χρειάζονται ζυμαρικά -χωρίς να υπάρχει περιορισμός στον τύπο, γίνεται ακόμη και με νιόκι- φυσικά, ντομάτα (ή τοματίνια), τηγανητές μελιτζάνες, τυρί ricotta και βασιλικός. Οι μελιτζάνες θα πρέπει ασφαλώς να αποστραγγιστούν σε αλάτι ώστε να φύγει η πικράδα τους πριν κοπούν είτε σε κύβους είτε σε πολύ λεπτές φέτες. Έπειτα, σοτάρονται σε ένα βαθύ τηγάνι με ελαιόλαδο, σκόρδο, αλάτι και πιπέρι αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και έξτρα υλικά όπως θυμάρι, ρίγανη και δενδρολίβανο. Στη συνέχεια προστίθενται οι ντομάτες (κομμένες κατά βούληση), μαζί με μία έξτρα σκελίδα σκόρδου. Όταν τα ζυμαρικά είναι έτοιμα, μπαίνουν κι αυτά στο τηγάνι, μέχρι να δέσουν με τη σάλτσα. Η ricotta και ο βασιλικός προσαρμόζονται ακριβώς πριν το σερβίρισμα. 


Διάβασε ακόμη για το τέλειο γεύμα με ψάρι σε κονσέρβα, πώς αντιμετωπίζουν τον κορονοϊό τα εστιατόρια σε όλο τον κόσμο, την αποθέωση της λιτότητας στο Bacon Butty και το απόλυτο superfood της νηστείας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μπακαλιάρος με αστέρι Michelin

Ο άνθρωπος που γνωρίζει καλύτερα από τον καθέναν τη θαλασσινή κουζίνα, ο Λευτέρης Λαζάρου, μοιράζεται τα μυστικά του για το ψάρι της ημέρας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Να πώς φτιάχνεται το hot dog - και είναι πιο αηδιαστικό από ό,τι φαντάζεσαι

Ένα βίντεο που κυκλοφορεί στο YouTube δείχνει τη σκληρή αλήθεια για τα νόστιμα hot dogs.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Tasty Awards 2023: Στην τελική ευθεία ψηφίζουμε τα αγαπημένα μας bars!

Ήρθε η ώρα να ψηφίσεις τα αγαπημένα σου στέκια για εκλεκτό φαγητό.

Γραφει Tasty-guide.gr

To ON Residence και το Όλυμπος Νάουσα παρουσιάζουν το Chef’s Lab

Μοναδικές εμπειρίες γαστρονομίας για μόλις 22 άτομα σε ένα ιδιαίτερο, διαδραστικό concept με τον σεφ Δημήτρη Τασιούλα και την ομάδα του.

Choix Hall | Wine and art events από την InterCatering

Ένας υπέροχος industrial χώρος, ιδανικός για κάθε είδους εκδηλώσεις.