Pasta alla Norma, όπως θα την έτρωγες στη Σικελία

Τα τέλεια σπαγγέτι με μελιτζάνα, με αφορμή τη σημερινή World Pasta Day.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 25 Οκτωβρίου 2020

Από τη μία, η γαστρονομική παράδοση της Σικελίας. Το ιδιαίτερο νησί στον ιταλικό νότο φημίζεται για πολλά -ωραία και περίεργα- πράγματα, μεταξύ των οποίων είναι και η κουζίνα του, που χαρακτηρίζεται από διεθνείς επιρροές, έντονα αρώματα και ξεχωριστές γεύσεις, διατηρώντας ασφαλώς πάντοτε στενούς δεσμούς με την κλασική ιταλική κουλτούρα γύρω από το φαγητό. Από την άλλη, η μελιτζάνα. Από πολλούς έχει χαρακτηριστεί ως η εναλλακτική βασίλισσα της μεσογειακής διατροφής και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μπόλικα πιάτα της ευρύτερης περιοχής, όπως η μπαμπαγκανούς και ο μουσακάς

Όταν λοιπόν συνδυάζεις τη μελιτζάνα και τη Σικελία, το αποτέλεσμα οφείλει να είναι πάντοτε η pasta alla Norma. Η συνταγή προέρχεται από την Κατάνια, με τις ρίζες της να βρίσκονται πίσω στα τέλη του 19ου αιώνα. Το όνομά της οφείλεται στον Ιταλό συγγραφέα Nino Martoglio, ο οποίος δοκιμάζοντας ένα πιάτο αναφώνησε εκστασιασμένος πως πρόκειται "για μία πραγματική Norma", κάνοντας σύνδεση με τη θαυμάσια ομώνυμη όπερα του Vincenzo Bellini.

Pasta alla Norma, όπως θα την έτρωγες στη Σικελία
ΖΥΜΑΡΙΚΑ Α ΛΑ ΝΟΡΜΑ 1

Για να φτιαχτεί χρειάζονται ζυμαρικά -χωρίς να υπάρχει περιορισμός στον τύπο, γίνεται ακόμη και με νιόκι- φυσικά, ντομάτα (ή τοματίνια), τηγανητές μελιτζάνες, τυρί ricotta και βασιλικός. Οι μελιτζάνες θα πρέπει ασφαλώς να αποστραγγιστούν σε αλάτι ώστε να φύγει η πικράδα τους πριν κοπούν είτε σε κύβους είτε σε πολύ λεπτές φέτες. Έπειτα, σοτάρονται σε ένα βαθύ τηγάνι με ελαιόλαδο, σκόρδο, αλάτι και πιπέρι αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και έξτρα υλικά όπως θυμάρι, ρίγανη και δενδρολίβανο. Στη συνέχεια προστίθενται οι ντομάτες (κομμένες κατά βούληση), μαζί με μία έξτρα σκελίδα σκόρδου. Όταν τα ζυμαρικά είναι έτοιμα, μπαίνουν κι αυτά στο τηγάνι, μέχρι να δέσουν με τη σάλτσα. Η ricotta και ο βασιλικός προσαρμόζονται ακριβώς πριν το σερβίρισμα. 


Διάβασε ακόμη για το τέλειο γεύμα με ψάρι σε κονσέρβα, πώς αντιμετωπίζουν τον κορονοϊό τα εστιατόρια σε όλο τον κόσμο, την αποθέωση της λιτότητας στο Bacon Butty και το απόλυτο superfood της νηστείας.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To Delta είναι το επόμενο μεγάλο εστιατόριο της Αθήνας

Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για το περίφημο εστιατόριο που ετοιμάζεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Στα TGI Fridays™ για νέα Burgers και Margarita MAYnia

Τα αγαπημένα TGI Fridays™ επέστρεψαν με νέα Burgers και Margarita MAYnia.

COYA: Το Περού συναντά ξανά την Μύκονο

Για δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι, το COYA Mykonos δίνει ραντεβού στο Νησί των Ανέμων.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Kakigori, το παγωτό στα ιαπωνικά

Κάτι ανάμεσα σε χιόνι και γλύκισμα, αναμένεται να αποτελέσει την επόμενη εμμονή των foodies.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Στο πεντανόστιμο Pelagos του Luca Piscazzi

Στο εστιατόριο του Four Seasons, ο νεαρός Ιταλός σεφ τοποθετεί πολύ ψηλά τον γαστρονομικό πήχη.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

San Michali Food & Culture: Κάτι νόστιμο στη Σύρο

Ένα διαφορετικό κυκλαδίτικο food project στην Ερμούπολη.

Γραφει Μπαμπης Δουκας