
Pasta alla Norma, όπως θα την έτρωγες στη Σικελία
Τα τέλεια σπαγγέτι με μελιτζάνα, με αφορμή τη σημερινή World Pasta Day.
Από τη μία, η γαστρονομική παράδοση της Σικελίας. Το ιδιαίτερο νησί στον ιταλικό νότο φημίζεται για πολλά -ωραία και περίεργα- πράγματα, μεταξύ των οποίων είναι και η κουζίνα του, που χαρακτηρίζεται από διεθνείς επιρροές, έντονα αρώματα και ξεχωριστές γεύσεις, διατηρώντας ασφαλώς πάντοτε στενούς δεσμούς με την κλασική ιταλική κουλτούρα γύρω από το φαγητό. Από την άλλη, η μελιτζάνα. Από πολλούς έχει χαρακτηριστεί ως η εναλλακτική βασίλισσα της μεσογειακής διατροφής και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μπόλικα πιάτα της ευρύτερης περιοχής, όπως η μπαμπαγκανούς και ο μουσακάς.
Όταν λοιπόν συνδυάζεις τη μελιτζάνα και τη Σικελία, το αποτέλεσμα οφείλει να είναι πάντοτε η pasta alla Norma. Η συνταγή προέρχεται από την Κατάνια, με τις ρίζες της να βρίσκονται πίσω στα τέλη του 19ου αιώνα. Το όνομά της οφείλεται στον Ιταλό συγγραφέα Nino Martoglio, ο οποίος δοκιμάζοντας ένα πιάτο αναφώνησε εκστασιασμένος πως πρόκειται "για μία πραγματική Norma", κάνοντας σύνδεση με τη θαυμάσια ομώνυμη όπερα του Vincenzo Bellini.


Για να φτιαχτεί χρειάζονται ζυμαρικά -χωρίς να υπάρχει περιορισμός στον τύπο, γίνεται ακόμη και με νιόκι- φυσικά, ντομάτα (ή τοματίνια), τηγανητές μελιτζάνες, τυρί ricotta και βασιλικός. Οι μελιτζάνες θα πρέπει ασφαλώς να αποστραγγιστούν σε αλάτι ώστε να φύγει η πικράδα τους πριν κοπούν είτε σε κύβους είτε σε πολύ λεπτές φέτες. Έπειτα, σοτάρονται σε ένα βαθύ τηγάνι με ελαιόλαδο, σκόρδο, αλάτι και πιπέρι αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και έξτρα υλικά όπως θυμάρι, ρίγανη και δενδρολίβανο. Στη συνέχεια προστίθενται οι ντομάτες (κομμένες κατά βούληση), μαζί με μία έξτρα σκελίδα σκόρδου. Όταν τα ζυμαρικά είναι έτοιμα, μπαίνουν κι αυτά στο τηγάνι, μέχρι να δέσουν με τη σάλτσα. Η ricotta και ο βασιλικός προσαρμόζονται ακριβώς πριν το σερβίρισμα.
Διάβασε ακόμη για το τέλειο γεύμα με ψάρι σε κονσέρβα, πώς αντιμετωπίζουν τον κορονοϊό τα εστιατόρια σε όλο τον κόσμο, την αποθέωση της λιτότητας στο Bacon Butty και το απόλυτο superfood της νηστείας.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα
Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΌλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς
Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΑυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο
Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;
Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΑυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα
Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.
Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις
"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.
Γραφει Νικη Κοντομηνα