Η ιστορία και η συνταγή του Vesper, του ποτού του 007

O James Bond είναι άσος σε πολλά πράγματα. Το ποτό του πάντως παραμένει αμφιλεγόμενο.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 29 Σεπτεμβρίου 2021

Ο James Bond -η 25η ταινία του οποίου, No Time To Die, κάνει πρεμιέρα- διαπρέπει σε πολλούς κλάδους που σχετίζονται -άμεσα ή έμμεσα- με το επαγγελματικό του status: Οδηγά εξαιρετικά gadgetαρισμένες Aston Martins, ξέρει να φορά κοστούμι και σμόκιν, είναι άσος στις πολεμικές τέχνες, κάθε είδους μάχης και στο φλερτ. Ο 007 είναι επίσης ο άνθρωπος που έκανε γνωστό το Vesper, που ο μύθος του έχει χτιστεί από τα βιβλία του Ian Fleming και ασφαλώς από τις κινηματογραφικές τους μεταφορές. Το Vespr δεν θα το χαρακτήριζε κάποιος ως το τέλειο Martini: Οι αναλογίες βότκας, gin και Lillet (ένα γαλλικό απεριτίφ που παίζει συχνά το ρόλο του υποκατάστατου του βερμούτ) είναι τουλάχιστον αμφισβητήσιμες. Ας είναι. Και να θυμάσαι, πάντοτε stirred, not shaken. 

H ιστορία

"Γεννήθηκα ένα βράδυ, ένα βράδυ γεμάτο καταιγίδες" θα πει η Vesper Lind για να εισάγει ιδανικά τον εαυτό της στις σελίδες του Casino Royale (1953). Η εμβληματική femme fatale υπήρξε η μοναδική γυναίκα που κατάφερε να κάνει τον πράκτορα 007 να την ερωτευτεί στα εξήντα χρόνια της ιστορίας του. Δυστυχώς όμως η σχέση δεν κράτησε πολύ, μιας και η Lind -όπως βλέπουμε στη μεταφορά του βιβλίου στη μεγάλη οθόνη- αφού πρώτα τον πρόδωσε, πέθανε πρόωρα αφήνοντας ένα ανεπούλωτο τραύμα στην καρδιά του Bond. Στο ίδιο βιβλίο καταγράφεται και για πρώτη φορά η συνταγή του cocktail που "βαπτίστηκε" από την Vesper Lind: "Τρεις μεζούρες Gordon's, μία βότκα και μισή από Kina Lillet".

Η ιστορία και η συνταγή του Vesper, του ποτού του 007

Το ποτό αμέσως μετά την πρώτη του λογοτεχνική παρασκευή πήρε το όνομα Vesper. Παρότι στο βιβλίο χρησιμοποιείται σέικερ, στις ταινίες προτιμήθηκε η ανάδευση σε mixing glass. Πολλά έχουν αλλάξει από το 1953 και 6 διαφορετικοί ηθοποιοί έχουν υποδυθεί τον 007. Το ποτό του πάντως -όσο κι αν προσπάθησε ο Daniel Craig και το δίκτυο marketing που στήθηκε γύρω από αυτόν- παραμένει το ίδιο. Ακολουθεί η συνταγή που πλησιάζει πιο πολύ από όλες τις άλλες την αρχική. 

Η συνταγή

Υλικά

  • 3 μεζούρες London dry gin
  • 1 μεζούρα βότκα
  • 1/2 μεζούρα Lillet blanc

Εκτέλεση

Όλα τα υλικά ανακατεύονται σε mixing glass μαζί με πάγο.

ΣΥΝΤΑΓΗ VESPER MARTINI 1

Σουρώνεις σε παγωμένο ποτήρι Martini και γαρνίρεις με φλούδα λεμονιού.

ΣΥΝΤΑΓΗ VESPER MARTINI 2

Διάβασε ακόμη για την ιστορία και τη συνταγή του Painkiller, τη βραδιά που θα ανοίξουν και πάλι τα μπαρ, το επόμενο στάδιο της τεκίλα και το πρώτο ελληνικό βιβλίο για το ουίσκι

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.