Πίνοντας mezcal όπως στο Μεξικό

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το ευγενές απόσταγμα αγαύης, με αφορμή τη σημερινή Mezcal Day.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, η 21η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η National Mezcal Day και όπως γνωρίζεις, στις περισσότερες εξ' αυτών των περιπτώσεων, γιορτές που αφορούν το ποτό ή το φαγητό σύντομα εξελίσσονται σε διεθνείς ημέρες. Οι Αμερικανοί λοιπόν αποφάσισαν να αφιερώσουν μία ολόκληρη ημέρα στο mezcal, τιμώντας με αυτό τον τρόπο το ευγενές απόσταγμα από το Μεξικό.

Τα βασικά

Η λέξη mezcal προέρχεται από τη διάλεκτο Nahuatl, που μιλούσε η φυλή Nahua - οι πρόγονοι των σημερινών Μεξικανών και μεταφράζεται ως "καλοψημένη αγαύη". Όπως και η τεκίλα, είναι ένα από τα αποστάγματα της αγαύης. Παράγεται σε διαφορετικές περιοχές του Μεξικού σε σχέση με την τεκίλα (συγκεκριμένα στις Oaxaca, Durango, Guanajuato, Guerrero, San Luis Potosi, Tamaulipas, Zacatecas και Michoacan) ενώ μπορεί να αποσταχθεί και από τα 30 είδη αγαύης.

Πίνοντας mezcal όπως στο Μεξικό
ΜΕΣΚΑΛ 3

Είναι πιο τραχύ από τον "ομόσταυλό" του ενώ η παραγωγή του δεν είναι πάντα πλήρως ελεγχόμενη. Τo καπνιστό spirit αποτελεί όλο περισσότερο αγαπημένο συστατικό για τις cocktail lists των bartenders ωστόσο ο αυθεντικός τρόπος για να το απολαύσεις πραγματικά είναι ένας: σκέτο. Η γεύση του mezcal μπορεί να είναι από έντονα μεταλλική έως απαλά ανθική και γήινη. Από τις πρώτες γουλιές θα είσαι σε θέση να αναγνωρίσεις το πλούσιο φάσμα γεύσεων του mezcal: φρούτα, μπαχαρικά, καπνός, ξύλο και γη. "Καλωσήρθες" στη μαγεία του συγκεκριμένου spirit.

Κάποιες κορυφαίες ετικέτες

Το mezcal είναι ένας πραγματικά τεράστιος και μαγικός κόσμος, με συνεχές upgrade στα μπαρ και τα cocktails, όσο και στη συνείδηση των spirit aficionados. Κάποιες ετικέτες όμως οφείλεις να τις γνωρίζεις. Όπως οι παρακάτω.

Montelobos

ΜΕΣΚΑΛ 3

Ένα από τα πιο δημοφιλή mezcals που κυκλοφορούν εκεί έξω. Παράγεται στην Oaxaca και το όνομά του μεταφράζεται ως το βουνό των λύκων. Ισορροπημένο όσο και πολύπλοκο και αρκετά πιο στρογγυλοποιημένο από τα υπόλοιπα. Στην γεύση του κυριαρχούν πιπέρι, βανίλια, καπνός και ξύλο, στη μύτη γλυκάνισος και φρούτα ενώ η επίγευση βγάζει τσίλι και μαύρη σοκολάτα.

Casamigos

ΜΕΣΚΑΛ 2

Το brand έγινε αρχικά παγκοσμίως γνωστό χάρη στην τεκίλα του George Clooney, η οποία αγοράστηκε έναντι $1.000.000.000 από την Diageo. O Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης ωστόσο δεν αποσύρθηκε από τον χώρο του ποτού, λανσάροντας και το ομώνυμο mezcal. Γήινο, φρουτώδες και με μια παχιά γεύση καπνού, ενθουσιάζει όσους αναζητούν τις τολμηρές γεύσεις.

Del Maguey

ΜΕΣΚΑΛ 1

Προϊόν διπλής απόσταξης από 100% αγαύη ποικιλίας espadin και τέλειο για να πίνεται σκέτο. Πλούσια και γλυκιά γεύση με νότες φρούτων και ξηρών καρπών, μακρά και καπνιστή επίγευση με μια αίσθηση κανέλας. Όλα περικλείονται στο χαρακτηριστικό πράσινο μπουκάλι.

Ο σωστός τρόπος

Για να το γνωρίσει κάποιος στην πραγματική του διάσταση, θα πρέπει να δοκιμάσει τουλάχιστον 2 ή και 3 διαφορετικά mezcal από διαφορετικές αγαύες όπως για παράδειγμα Espadin, Tobala, Tepeztate, Cuixe. Αυτό βοηθά στο να εκτιμηθεί το εύρος των γεύσεων. Κατά δεύτερον, το mezcal λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε αλκοόλ, πίνεται σε χαμηλά ποτηράκια το οποία μοιάζουν με μικρά μπολάκια και λέγονται copitas. Βοηθούν και αυτά με τη σειρά τους στο να αναδείξουν τα αρώματα του κάθε mezcal.

Μία συνταγή για cocktail

Φυσικά μπορεί να το απολαύσει κανείς σεπαραλλαγές κλασικών cocktails όπως σε μια Margarita ή σε μια Paloma. Αν ωστόσο θέλεις να το προχωρήσεις μερικά βήματα πιο μακριά, μπορείς να δοκιμάσεις το Nuestra Mule.

Υλικά

  • 1 μεζούρα mezcal
  • 1/3 μεζούρας χυμό lime
  • ginger ale
  • ένα κομμάτια πιπεριάς τσίλι
  • μία φέτα γκρέιπφρουτ

Εκτέλεση

  1. Ρίχνεις το mezcal και τον χυμό lime απευθείας σε ένα χαμηλό ποτήρι.
  2. Προσθέτεις πάγο και συμπληρώνεις με ginger ale.
  3. Γαρνίρεις με την πιπεριά και τη φέτα γκρέιπφρουτ.

Διάβασε ακόμη για τα αντισυμβατικά, νέα cocktails του Athénée, ποτά με λίγο ή καθόλου αλκοόλ, παλιά λικέρ σε νέες χρήσεις, τους 100 σημαντικότερους ανθρώπους από τον κόσμο των μπαρ, για την ενδιαφέρουσα μπάρα του Artisanal, το ρούμι του James Bond και τη σεζόν του Sbagliato.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.