Βασικές γνώσεις για το ρούμι, πριν το επόμενο cocktail
Ένας οδηγός αξιολόγησης και σωστής χρήσης του ποτού της χαράς.
Η περίοδος του gin tonic και των ευφάνταστων frozen cocktails έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό. Όταν όμως ολοκληρωθεί, ακολουθεί εκείνο το μεταβατικό διάστημα πριν αρχίσουν να μπαίνουν στο παιχνίδι τα "βαριά" χαρτιά του spirits industry, όπως το ουίσκι και η βότκα. Μέχρι να συμβεί αυτό όμως, ποτά όπως το ρούμι είναι εδώ για να κάνουν ευκολότερη και ασφαλώς νοστιμότερη τη μετάβαση.
Πριν τρέξεις μέχρι το πλησιέστερο μπαρ ή επισκεφθείς την πιο κοντινή κάβα για να εξοπλίσεις το home bar σου, οφείλεις να γνωρίζεις κάποια πολύ βασικά πράγματα για το ποτό της χαράς.
Οι 3 σχολές
Η ισπανική προσέγγιση
Η ιβηρική προσέγγιση στην παρασκευή ρουμιού χαρακτηρίζεται από τη χρήση μελάσας ως γλυκαντική ουσία και την εφαρμογή απλής απόσταξης. Η γλυκιά γεύση του είδους οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην παλαίωση σε βαρέλια που προηγουμένως φιλοξενούσαν sherry αλλά και στην μετέπειτα προσθήκη ζάχαρης. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τα brands από την Κούβα και την Δομινικανή Δημοκρατία.
Η βρετανική μέθοδος
Το βρετανικό στυλ είναι η πιο παλιά διαδικασία παραγωγής, με τη χρήση μελάσας ως βάση, κάτι που δίνει πιο γεμάτο σώμα. Αποστάζεται μέσω της μεθόδου pot still, κάτι που συμβαίνει και με το ουίσκι. Όπως ακριβώς συμβαίνει λοιπόν και με αρκετά malts, έτσι και εδώ, το ποτό παραμένει για αρκετά χρόνια στο βαρέλι. Το ρούμι από τη Τζαμάικα, τα Μπαρμπέιντος και το Τρινιντάντ είναι οι κλασικές περιπτώσεις.
Ο γαλλικός τρόπος
Εδώ συναντάμε τη χρήση φρέσκου χυμού ζαχαροκάλαμου αντί μελάσας, κάτι που οδηγεί σε περισσότερο φρουτώδη γεύση, φυτικό χαρακτήρα και λιπαρή υφή - σε αυτόν εντάσσονται και τα ρούμια της κατηγορίας rhum agricole. Οι περιοχές που παράγονται κυρίως είναι η Γουαδελούπη, η Μαρτινίκα και η Ρεϋνιόν.

Οι μεγαλύτερες παρανοήσεις
Το ρούμι είναι γλυκό λόγω του ζαχαροκάλαμου: Η ζάχαρη που προέρχεται από αυτό δεν είναι ικανή να προσδώσει μεγάλη γλυκύτητα μέσω της απόσταξης. Αυτό συμβαίνει είτε λόγω του βαρελιού στο οποίο παλαιώνει, είτε λόγω της πρόσθετης ζάχαρης σε επόμενο στάδιο.
Το σκούρο ρούμι είναι καλύτερο: Το χρώμα δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο στον κόσμο του εν λόγω ποτού. Το λευκό ρούμι μπορεί να είναι εξίσου ποιοτικό και νόστιμο.
Το παλαιωμένο ρούμι είναι ποιοτικότερο: Ένα ρούμι που έχει ωριμάσει για 5 χρόνια ισοδυναμεί -στο μέτρο του εφικτού η σύγκριση- με ένα σκωτσέζικο ουίσκι 15 ετών. Αν όμως κάποιος αφήσει ένα ρούμι για μεγάλο διάστημα στο βαρέλι με την ελπίδα να γίνει καλύτερο, μπορεί να έχει ένα αποτέλεσμα που δεν επιθυμεί. Συγκεκριμένα, το ποτό να πάρει υπερβολικά πολλά στοιχεία από το βαρέλι και η πραγματική του γεύση να αλλοιωθεί.
Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείται σε cocktails: Όχι. Τα κορυφαία ρούμια οφείλονται να δοκιμάζονται σκέτα, με λίγο πάγο. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, είναι θέμα γούστου.
Διάβασε ακόμη για τις μεγάλες προσδοκίες του highball, το φλογερό ποτό της Κίνας baijiu και τον πλήρη οδηγό για το amaro.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Το cocktail που μπορείς να φτιάξεις εύκολα και να εντυπωσιάσεις τους φίλους σου
Ανακάλυψε πώς ένα απλό Jim Beam Highball μπορεί να γίνει το ιδανικό cocktail για φίλους στο σπίτι, με δροσερή ισορροπία και εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
Christmas the Sailor Jerry Way | Χριστούγεννα με Sailor Jerry, ένας άχαστος συνδυασμός
Το Sailor Jerry, το αγαπημένο μας Spiced Rum, διοργάνωσε ένα street style gathering ενόψει των εορτών.
Τα 50 καλύτερα μπαρ (και) της Ευρώπης είναι γεγονός
Τα The World's 50 Best Bars λανσάρουν τη νέα λίστα Europe’s 50 Best Bars, που δίνει την ευκαιρία σε μικρότερες πόλεις να λάμψουν μέσα από τα μπαρ τους.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤο μπλε πάρτι της χρονιάς από τo BOMBAY SAPPHIRE και τη Βάσια Κωσταρά
Με θέμα Step Into The Blue, ως μέρος της νέας παγκόσμιας καμπάνιας του BOMBAY SAPPHIRE gin, το viral πάρτι που έγινε στον εμβληματικό Φάρο του Σταύρος Νιάρχος εγκαινίασε την εορταστική σεζόν με τον πιο φαντασμαγορικό τρόπο!
Lauren Mote, τι παίζει με την τεκίλα σήμερα;
Μία κουβέντα με την Global Director of Trade Excellence της Patrón σχετικά με το μέλλον της αγαύης, τις αξίες που έχουν σημαντικές εταιρείες όπως η Bacardi και όλα όσα σημαίνουν sustainability στο τώρα.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΗ μαγεία του Glenfiddich στο Esquire Townhouse Athens 2025
Στο Esquire Townhouse Athens 2025, το Glenfiddich 16YO παρουσίασε έναν κόσμο γεύσης και αισθητικής, εμπνευσμένο από τη συνεργασία με την Aston Martin F1® Team, σε μια βραδιά υψηλής ποιότητας και στυλ.