
Ο γαστρονομικός μύθος του Pierre Troisgros
Ο τεράστιος Γάλλος σεφ και restaurateur άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο σε ηλικία 92 ετών.

Ο Pierre Troisgros έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 92 ετών στις 23 Σεπτεμβρίου 2020. Δεν μιλάμε απλά για μία εμβληματική μορφή της γαλλικής γαστρονομίας αλλά μία από τις σημαντικότερες σε οικουμενικό επίπεδο.
Διόλου τυχαία, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους θεμελιωτές της nouvelle cuisine, σύμφωνα με τους Henri Gault και Christian Millau, την οποία αργότερα ακολούθησαν και ανέδειξαν οι Paul Bocuse, Michel Guérard, Charles Barrier και πολλοί ακόμη κορυφαίοι Γάλλοι σεφ.
Η ιστορία της οικογένειας Troisgros ξεκινά ουσιαστικά τη δεκαετία του 1950, όταν μαζί με τον αδερφό του Jean ολοκλήρωσαν τη μαθητεία τους δίπλα σε σπουδαίους μάγειρες στο Παρίσι και επέστρεψαν στην Roanne για να διαδεχθούν τον πατέρα τους στο εστιατόριο Hôtel Moderne, που πήρε το πρώτο του αστέρι Michelin, το 1955.
Δύο χρόνια μετά μετονομάστηκε σε Les Frères Troisgros και σταδιακά άρχισε να "ξεστρατίζει" από την (πολύ) κλασική διαδρομή της γαλλικής κουζίνας, χρησιμοποιώντας φρέσκα και ελαφρύτερα συστατικά και σηματοδοτώντας το ξεκίνημα μίας νέας προσέγγισης πάνω στη γαστρονομική κουλτούρα της χώρας - αυτή ήταν και η αφετηρία της nouvelle cuisine.
Μέσα σε μία δεκαετία το Les Frères Troisgros (γνωστό επίσης και ως Maison Troisgros) έγινε το δημοφιλέστερο εστιατόριο της ευρύτερης περιοχής και κέρδισε 3 αστέρια Michelin, τα οποία διατήρησε για περισσότερα από 50 χρόνια.
Έβαλε τη Roanne στο μαγειρικό χάρτη - τόσο, που ακόμη και ο σιδηροδρομικός σταθμός αποκαλείται από πολλούς ως "ο σταθμός μπροστά από το La Maison Troisgros", κάτι που μαρτυρά το πόσο είχε επεκταθεί η φήμη των αδερφών Troisgros.
Ο -επίσης- πρωτοπόρος σεφ Paul Bocuse κάποτε είχε πει πως "αν πιστεύετε ότι το εστιατόριό μου είναι σπουδαίο, τότε πρέπει να πάτε μία βόλτα μέχρι τη Roanne όπου το φαγητό είναι ακόμη καλύτερο".
Το μαγειρικό ύφος των αδελφών Troisgros έγινε συνώνυμο με την απλότητα και την αγνότητα των γεύσεων, οι οποίες συναντούσαν εντάσεις. Όλα τα παραπάνω εξελίχθηκαν στο σήμα-κατατεθέν τους - και συνεχίζονται ακόμη από τις νεότερες γενιές.
Ο Pierre Troisgros ήταν ο πρώτος που ξεκίνησε να μαγειρεύει λιγότερο το ψάρι, ειδικά τον σολομό που μέχρι τότε ψηνόταν αρκετά, ίσως και υπερβολικά πολύ.
Η παράδοση και η κληρονομιά που άφησε στο φαγητό ο Pierre Troisgros συνεχίστηκε αρχικά από τον γιο του, Michel, και τους εγγονούς του, Cesar και Leo. Το 2017, το Maison Troisgros μετακόμισε στη βίλλα Ouches, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη.
Το γεγονός πως η οικογένεια διατηρεί ένα υποκατάστημα το Τόκιο καθώς και δύο ακόμη εστιατόρια -σε πιο casual ύφος- ώθησε το France24 να τους χαρακτηρίσει ως τη μεγαλύτερη γαστρονομική δυναστεία της Γαλλίας.
Διάβασε ακόμη για το kobe του χοιρινού, την καντίνα 60 ετών στην Ταϊβάν που έφτασε μέχρι τον οδηγό Michelin, το Street Food του Netflix που ταξιδεύει στη Λατινική Αμερική, τι δίνει νόημα στη ζωή και την καριέρα του Σωτήρη Κοντιζά, το τηνιακό Thama του Δημήτρη Κατριβέση και τους μαέστρους του μπάρμπεκιου στο νέο κύκλο του Chef's Table.
κεντρική φωτογραφία ©SOULOY FREDERIC/SIPA
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα
Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΌλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς
Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΑυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο
Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;
Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΑυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα
Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.
Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις
"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.
Γραφει Νικη Κοντομηνα