Τα Burger King στον οδηγό Michelin;

Οι επιθεωρητές του Michelin guide επισκέφθηκαν εστιατόρια της γνωστής αλυσίδας. Κάτι που δεν περιμέναμε πως θα συμβεί ποτέ.

Πριν λίγες ημέρες, δύο επιθεωρητές του γαστρονομικού οδηγού Michelin επισκέφθηκαν εστιατόρια της αλυσίδας Burger King στο Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, προκειμένου να τα αξιολογήσουν και, αν πληρούν τις προδιαγραφές, να τα συμπεριλάβουν στη λίστα τους για τις συγκεκριμένες χώρες. 

Μία τελείως διαφορετική περίπτωση

Οι inspectors ακολούθησαν τη γνωστή τους μεθοδολογία, όπως ακριβώς κάνουν σε κάθε εστιατόριο που επισκέπτονται, διατηρώντας πάντοτε μυστική την ταυτότητά τους. Παρήγγειλαν ένα πλήρες γεύμα, συμπεριλαμβανομένου και του Master Angus burger - το εν λόγω, νέο, έδεσμα των Burger King αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά φρέσκα χαρτιά του brand, το οποίο μέσω των social media της εταιρείας προβλήθηκε αρκετά, προκαλώντας το Michelin guide.

Τα Burger King στον οδηγό Michelin;

Οι Michelin inspectors, όπως αναφέρει το Business Insider, συνέταξαν το report τους, όπως πάντοτε, με βάση τα σημαντικότερα κριτήρια της τακτικής τους: Την ποιότητα του προϊόντος, τη γνώση των τεχνικών μαγειρέματος, την προσωπικότητα του σεφ στην κουζίνα, την αρμονία των γεύσεων και τη συνέπεια μεταξύ των επισκέψεων.

Σύντομα λοιπόν, πιο συγκεκριμένα την 1η Νοεμβρίου, άπαντες θα γνωρίζουν αν τελικά τα Burger King αξίζουν ένα αστέρι Michelin ή κάποια άλλη αναγνώριση από τον φημισμένο οδηγό.

Αν τελικά συμβεί κάτι τέτοιο -παρότι φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο- θα είναι μία ακόμη επιβεβαίωση για την παροδική (;) στροφή της υψηλής γαστρονομίας προς το comfort ή ακόμη και το fast food.

Η ιστορία του οδηγού Michelin

To καλοκαίρι του 1900 οι Γάλλοι αδερφοί -κατασκευαστές ελαστικών- Édouard και André Michelin είχαν μία πρωτότυπη ιδέα, προκειμένου να ενισχύσουν αρχικά τη ζήτηση για αυτοκίνητα στη Γαλλία (κυκλοφορούσαν λιγότερα από 3.000 οχήματα σε όλη τη χώρα) και κατ' επέκταση τη ζήτηση για ελαστικά αυτοκινήτων. Σχεδίασαν και τύπωσαν τον οδηγό Michelin σε 35.000 αντίτυπα, που προσφέρονταν δωρεάν κυρίως σε αυτοκινητιστές. Εντός του οδηγού, μπορούσε κάποιος να βρει χρήσιμες πληροφορίες και χάρτες, οδηγίες για επισκευές ελαστικών, λίστα με μηχανικούς αυτοκινήτων, πρατήρια καυσίμων, ξενοδοχεία αλλά και εστιατόρια.

BURGER KING ΣΤΟΝ ΟΔΗΓΟ ΜΙΣΕΛΕΝ 1

Λίγα χρόνια αργότερα, οι οδηγοί εξαπλώθηκαν και σε άλλες χώρες όπως το Βέλγιο (που ήταν η πρώτη χώρα που εξήχθη ο οδηγός από τη Γαλλία, το 1904), η Γερμανία και η Ισπανία. Το 1926, αποφασίστηκε να εισήχθη στον οδηγό το περιβόητο αστέρι, για τα εστιατόρια ή τα σημεία που σέρβιραν αξιόλογο φαγητό, ενώ το 1931 προστέθηκε η αξιολόγηση με δύο και τρία αστέρια. Ο οδηγός γνώριζε μεγάλη επιτυχία, με όλο και περισσότερους να τον αναζητούν χωρίς απαραίτητα να είναι οδηγοί. Τα αδέλφια Michelin έφτιαξαν μία ομάδα επιθεωρητών με κρυφή ταυτότητα που επισκέπτονταν εστιατόρια και κατόπιν έγραφαν κριτικές.

Το 1936 καθορίστηκαν τα ακριβή κριτήρια αξιολόγησης εστιατορίων και απονομής αστεριών Michelin, αλλά και οι άξονες πάνω στους οποίους γινόταν η κατηγοριοποίηση.


Διάβασε ακόμη για την καντίνα 60 ετών στην Ταϊβάν που φτάνει μέχρι τον οδηγό Michelin, τον γαστρονομικό μύθο του Pierre Troisgros, το Mandala Seaside Luxury στο οποίο πρωταγωνιστεί (και) η κουζίνα, τη δημιουργική κουζίνα και την απίστευτη θέα στο Metropolis Roof Garden και τον Νίκο Σκλήρα που έκανε κάποτε τη Meryl Streep να παραμιλά με τις γεύσεις του.


φωτογραφίες © Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Cupola, για dolce vita στο Παγκράτι

Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το κόλπο που εγγυάται την τέλεια καρμπονάρα

Τρία απλά βήματα σε στέλνουν με τις ευλογίες μας, απευθείας στο Masterchef.

Γραφει Γιαννης Σπανος