Kαλοκαίρι χωρίς Aperol Spritz δεν γίνεται

Το δημοφιλές ιταλικό ποτό που φτιάχτηκε για να κάνει καλύτερες τις ζεστές ημέρες.

Οι Day Drinkers σε κάθε γωνιά του πλανήτη -αλλά όχι μόνον αυτοί- θα συμφωνήσουν: Μόλις ξεκινούν τα Aperol Spritz, ξεκινά ουσιαστικά και το καλοκαίρι. Το βασικό του συστατικό, δηλαδή το Aperol, είναι ένα λικέρ που περιέχει μεταξύ άλλων βότανα όπως τζεντιάνα, ραβέντι και κιγχόνη ενώ τα εκχυλίσματα πορτοκαλιού που περιέχονται στη μυστική συνταγή δίνουν τόσο το γλυκόπικρο στοιχείο όσο και το χαρακτηριστικό του χρώμα.

> Διάβασε ακόμη: Δύο από τα καλύτερα ροζέ κρασιά του κόσμου για το 2021 είναι ελληνικά

Η ανάλαφρη ποσόστωσή του σε ABV, καθιστά το Aperol Spritz το ιδανικό ποτό για day-drinking, είτε σαν μία συνήθεια στο κοντινότερο μπαρ μετά το γραφείο, είτε σαν ένα από τα βασικά δημιουργήματα του home bartending. Άλλωστε τα 3 μόλις υλικά του και η εύκολη στη μνήμη αναλογία του 2-3-2 βοηθούν στο τελευταίο. 

Η ιστορία

Θα κάνουμε ένα ταξίδι στο χρόνο και θα γυρίσουμε πίσω στη Βενετία του 19ου αιώνα, όταν και ολόκληρη η ευρύτερη περιοχή βρισκόταν υπό αυστριακή κατοχή. Οι Αυστριακοί στρατιώτες στην προσπάθειά τους να βρουν κάτι να πιουν, έφτασαν, μοιραία, στα έντονα κρασιά του ιταλικού βορρά, που όμως ήταν αρκετά "δύσκολα" για αυτούς. Σε σημείο που τα αραίωναν με νερό. Κάπως έτσι γεννήθηκε το spritzen, ένα ποτό που μπορούσαν να απολαύσουν ευχάριστα. Το νερωμένο κρασί βέβαια δεν ακούγεται και τόσο νόστιμο.

> Διάβασε ακόμη: 5 ρούμια για τους επόμενους μήνες

Για καλή τύχη όλων, η περιοχή του Βένετο φημίζεται και για το αφρώδες prosecco, το οποίο τελικά επικράτησε στα spritz, μαζί με την προσθήκη κάποιου πικρού ιταλικού απεριτίφ, όπως δηλαδή είναι το Aperol (που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από την εταιρεία Barbieri από την Πάντοβα, το 1919.). To Aperol Spritz ουσιαστικά έγινε διάσημο τη δεκαετία του 1950, όταν όλο και περισσότεροι Ιταλοί γοητεύτηκαν από το συνδυασμό αφρώδη οίνου με σόδα, με το cocktail να εξελίσσεται συνεχώς. Στις μέρες μας αποτελεί ίσως το δημοφιλέστερο απεριτίφ του πλανήτη. 

Kαλοκαίρι χωρίς Aperol Spritz δεν γίνεται

Η συνταγή

Υλικά

  • 2 μεζούρες Aperol
  • 2 μεζούρες prosecco
  • 1 μεζούρα σόδα
  • φέτες πορτοκαλιού

Εκτέλεση

Γεμίζεις ένα ποτήρι κρασιού με παγάκια και προσθέτεις σε αυτό διαδοχικά το Aperol, το prosecco και τη σόδα.

ΣΥΝΤΑΓΗ APEROL SPRITZ 1

Γαρνίρεις με φέτα ή φέτες πορτοκαλιού.

ΣΥΝΤΑΓΗ APEROL SPRITZ 2

Διάβασε ακόμη για το Joshua Tree που είναι το νέο πιο cool μέρος της Αθήνας, τις κορυφαίες τεκίλες για το 2020, το Negroni του καλοκαιριού, την εποχή του Tom Collins και πώς θα φτιάξεις το Vesper Martini.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.