
Kαλοκαίρι χωρίς Aperol Spritz δεν γίνεται
Το δημοφιλές ιταλικό ποτό που φτιάχτηκε για να κάνει καλύτερες τις ζεστές ημέρες.

Οι Day Drinkers σε κάθε γωνιά του πλανήτη -αλλά όχι μόνον αυτοί- θα συμφωνήσουν: Μόλις ξεκινούν τα Aperol Spritz, ξεκινά ουσιαστικά και το καλοκαίρι. Το βασικό του συστατικό, δηλαδή το Aperol, είναι ένα λικέρ που περιέχει μεταξύ άλλων βότανα όπως τζεντιάνα, ραβέντι και κιγχόνη ενώ τα εκχυλίσματα πορτοκαλιού που περιέχονται στη μυστική συνταγή δίνουν τόσο το γλυκόπικρο στοιχείο όσο και το χαρακτηριστικό του χρώμα.
> Διάβασε ακόμη: Δύο από τα καλύτερα ροζέ κρασιά του κόσμου για το 2021 είναι ελληνικά
Η ανάλαφρη ποσόστωσή του σε ABV, καθιστά το Aperol Spritz το ιδανικό ποτό για day-drinking, είτε σαν μία συνήθεια στο κοντινότερο μπαρ μετά το γραφείο, είτε σαν ένα από τα βασικά δημιουργήματα του home bartending. Άλλωστε τα 3 μόλις υλικά του και η εύκολη στη μνήμη αναλογία του 2-3-2 βοηθούν στο τελευταίο.
Η ιστορία
Θα κάνουμε ένα ταξίδι στο χρόνο και θα γυρίσουμε πίσω στη Βενετία του 19ου αιώνα, όταν και ολόκληρη η ευρύτερη περιοχή βρισκόταν υπό αυστριακή κατοχή. Οι Αυστριακοί στρατιώτες στην προσπάθειά τους να βρουν κάτι να πιουν, έφτασαν, μοιραία, στα έντονα κρασιά του ιταλικού βορρά, που όμως ήταν αρκετά "δύσκολα" για αυτούς. Σε σημείο που τα αραίωναν με νερό. Κάπως έτσι γεννήθηκε το spritzen, ένα ποτό που μπορούσαν να απολαύσουν ευχάριστα. Το νερωμένο κρασί βέβαια δεν ακούγεται και τόσο νόστιμο.
> Διάβασε ακόμη: 5 ρούμια για τους επόμενους μήνες
Για καλή τύχη όλων, η περιοχή του Βένετο φημίζεται και για το αφρώδες prosecco, το οποίο τελικά επικράτησε στα spritz, μαζί με την προσθήκη κάποιου πικρού ιταλικού απεριτίφ, όπως δηλαδή είναι το Aperol (που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από την εταιρεία Barbieri από την Πάντοβα, το 1919.). To Aperol Spritz ουσιαστικά έγινε διάσημο τη δεκαετία του 1950, όταν όλο και περισσότεροι Ιταλοί γοητεύτηκαν από το συνδυασμό αφρώδη οίνου με σόδα, με το cocktail να εξελίσσεται συνεχώς. Στις μέρες μας αποτελεί ίσως το δημοφιλέστερο απεριτίφ του πλανήτη.

Η συνταγή
Υλικά
- 2 μεζούρες Aperol
- 2 μεζούρες prosecco
- 1 μεζούρα σόδα
- φέτες πορτοκαλιού
Εκτέλεση
Γεμίζεις ένα ποτήρι κρασιού με παγάκια και προσθέτεις σε αυτό διαδοχικά το Aperol, το prosecco και τη σόδα.

Γαρνίρεις με φέτα ή φέτες πορτοκαλιού.

Διάβασε ακόμη για το Joshua Tree που είναι το νέο πιο cool μέρος της Αθήνας, τις κορυφαίες τεκίλες για το 2020, το Negroni του καλοκαιριού, την εποχή του Tom Collins και πώς θα φτιάξεις το Vesper Martini.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Esquire BBQ Street Party: Ένα διαφορετικό βράδυ στον Κεραμεικό με πρωταγωνιστή το Jim Beam
Στο Esquire BBQ Street Party, το Jim Beam έδωσε τον δικό του χαρακτήρα στη βραδιά, συνδυάζοντας bourbon κουλτούρα, cocktails και αυθεντική εμπειρία γεύσης.
Σε αυτό το θρυλικό μπαρ σύχναζε ο Picasso - Πλήρωνε τα ποτά του με πίνακες
Στη Ζυρίχη υπάρχει ένα μπαρ όπου η τέχνη γράφτηκε μέσα στα ποτήρια του. Εκεί όπου ο Picasso, ο Miró και ο Chagall άφησαν τα έργα τους αντί για μετρητά.
Ο οπαδός της Ρόμα που τρέχει το καλύτερο μπαρ του πλανήτη
Μία κουβέντα με τον Lorenzo Antinori, με αφορμή τον θρίαμβο του Bar Leone στα The World's 50 Best Bars 2025.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςMONIN Barista Cup: Δημιουργικότητα, πάθος και έμπνευση στον πρώτο διαγωνισμό baristi της MONIN στην Ελλάδα
Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος διαγωνισμός MONIN Barista Cup, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Οκτωβρίου, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο των headquarters της Sky Spirits.
Τελικά, γινόμαστε πιο ειλικρινείς όταν πίνουμε;
Είναι γνωστό ότι το αλκοόλ προκαλεί αλλαγές στον εγκέφαλό μας, αλλά είναι άραγε ένα από τα αποτελέσματά του το να μας κάνει να λέμε την αλήθεια χωρίς έλεος; Ή μήπως πλά βρίσκουμε το θάρρος να το κάνουμε;
Γραφει Νικη ΚοντομηναΤα καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2025: Τρία αθηναϊκά και ένα από τα Τίρανα ανάμεσά τους
Ταξιδέψαμε μέχρι το Χονγκ Κονγκ για να μάθουμε ποια είναι τα καλύτερα μπαρ του κόσμου για το 2025 και ανάμεσά τους είναι και τρία μπαρ της Αθήνας. Για την ιστορία το καλύτερο όλων είναι το Bar Leone από το Χονγκ Κονγκ.
Γραφει Μπαμπης Δουκας