Το cocktail του James Bond, τώρα και εμφιαλωμένο

Θα έπινες Vesper Martini από μπουκάλι;

Ο James Bond, όπως πιθανότατα γνωρίζεις, είναι μία περσόνα που διαπρέπει σε πολλούς κλάδους που σχετίζονται -άμεσα ή έμμεσα- με το επαγγελματικό του status: Οδηγά εξαιρετικά gadgetαρισμένες Aston Martins, ξέρει να φορά κοστούμι και σμόκιν, είναι άσος στις πολεμικές τέχνες, κάθε είδους μάχης και στο φλερτ. Ο 007 είναι επίσης ο άνθρωπος που έκανε γνωστό το Vesper, που ο μύθος του έχει χτιστεί από τα βιβλία του Ian Fleming και ασφαλώς από τις κινηματογραφικές τους μεταφορές. Το Vesper Martini δεν θα το χαρακτήριζε κάποιος ως το τέλειο Martini: Οι αναλογίες βότκαςgin και Lillet (ένα γαλλικό απεριτίφ που παίζει συχνά το ρόλο του υποκατάστατου του βερμούτ) είναι τουλάχιστον αμφισβητήσιμες. Ας είναι. Και να θυμάσαι, πάντοτε stirred, not shaken

H ιστορία του Vesper Martini

"Γεννήθηκα ένα βράδυ, ένα βράδυ γεμάτο καταιγίδες" θα πει η Vesper Lind για να εισάγει ιδανικά τον εαυτό της στις σελίδες του Casino Royale (1953). Η εμβληματική femme fatale υπήρξε η μοναδική γυναίκα που κατάφερε να κάνει τον πράκτορα 007 να την ερωτευτεί στα εξήντα χρόνια της ιστορίας του. Δυστυχώς όμως η σχέση δεν κράτησε πολύ, μιας και η Lind -όπως βλέπουμε στη μεταφορά του βιβλίου στη μεγάλη οθόνη- αφού πρώτα τον πρόδωσε, πέθανε πρόωρα αφήνοντας ένα ανεπούλωτο τραύμα στην καρδιά του Bond. Στο ίδιο βιβλίο καταγράφεται και για πρώτη φορά η συνταγή του cocktail που "βαπτίστηκε" από την Vesper Lind: "Τρεις μεζούρες Gordon's, μία βότκα και μισή από Kina Lillet".

Το ποτό αμέσως μετά την πρώτη του λογοτεχνική παρασκευή πήρε το όνομα Vesper. Παρότι στο βιβλίο χρησιμοποιείται σέικερ, στις ταινίες προτιμήθηκε η ανάδευση σε mixing glass. Πολλά έχουν αλλάξει από το 1953 και 6 διαφορετικοί ηθοποιοί έχουν υποδυθεί τον 007. Το ποτό του πάντως -όσο κι αν προσπάθησε ο Daniel Craig και το δίκτυο marketing που στήθηκε γύρω από αυτόν- παραμένει το ίδιο. 

To RTD του 007

Πάνω στο τελευταίο "πάτησε" και η Berry Bros. & Rudd, μία από τις πιο γνωστές κάβες του Λονδίνου, που φρόντισε να δημιουργήσει σε συνεργασία με τον εμβληματικό bartender Alessandro Palazzi (από το Dukes Bar του Mayfair) ένα ready-to-drink (RTD) Vesper Martini χρησιμοποιώντας ως αλκοολική βάση το No.3 Gin.

Το No.3 Vesper Martini κυκλοφόρησε αρχικά σε περιορισμένο αριθμό φιαλών αλλά λόγω της μεγάλης ζήτησης καθιερώθηκε -τουλάχιστον προς το παρόν- σε μόνιμη επιλογή του brand.

Αξίζει να αναφερθεί πως δεν πρόκειται για μία τυχαία κίνηση - η RTD αγορά έχει πια ξεπεράσει τα 475 εκατ. λίρες στο Ηνωμένο Βασίλειο την τελευταία διετία ενώ το προϊόν είναι μία έξυπνη πρόταση δεδομένης της επερχόμενης νέας ταινίας του James Bond, No Time to Die.

 


Διάβασε ακόμη για τον φόρο τιμής του Daniel Craig στον Sean Connery, γιατί ο Henry Cavill πρέπει να είναι ο επόμενος James Bond και τα ουίσκι που έχει τιμήσει ο 007.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.