5 εκπλήξεις του Champions League που θύμιζαν κάποτε την Αταλάντα

Οι σπουδαίες ομάδες που κανείς δεν περίμενε αλλά έκαναν αίσθηση στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, τον 21ο αιώνα.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 21 Φεβρουαρίου 2020

Για πολλούς, η Αταλάντα είναι αυτή τη στιγμή η πιο fun to watch ομάδα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, παίζοντας πιθανότατα την καλύτερη μπάλα στην Γηραιά Ήπειρο. Καθόλου τυχαία, καθώς ο προπονητής Gian Piero Gasperini κάνει τα τελευταία 3 χρόνια πραγματικά σπουδαία δουλειά στο Μπέργκαμο, αφήνοντας στην άκρη την κλασική ιταλική συνταγή -δηλαδή συμπαγή άμυνα και κυνική επιθετική λειτουργία- και επιλέγοντας να επιτεθεί κατά κύματα και με σχεδόν όλους τους παίκτες του.

Η ομάδα από την βόρεια Ιταλία κέρδισε με 4-1 την Βαλένθια στο πρώτο ματς για την φάση 16 του Champions League και βρίσκεται με το ένα πόδι στα προημιτελικά της διοργάνωσης, αποτελώντας ασφαλώς την έκπληξη του θεσμού για την φετινή σεζόν. Στο πρόσφατο παρελθόν, υπήρξαν 5 ακόμη ομάδες που κατόρθωσαν να κλέψουν τις καρδιές των απανταχού ποδοσφαιρόφιλων.

Λιντς, 2000-2001

5 εκπλήξεις του Champions League που θύμιζαν κάποτε την Αταλάντα

Εδώ και αρκετά χρόνια, η Λιντς βολοδέρνει στις μικρότερες κατηγορίες του αγγλικού ποδοσφαίρου και μόλις τις τελευταίες δύο σεζόν μοιάζει να υπάρχει φως στο τούνελ, ειδικά μετά την έλευση του Marcelo Bielsa στον πάγκο της. Στις αρχές του αιώνα όμως, τα Παγώνια ήταν μία από τις πιο δυνατές ομάδες της Premier League, κατορθώνοντας να φτάσουν μέχρι και τα ημιτελικά του Champions League, το 2001. O Ιρλανδός προπονητής David O'Leary είχε φτιάξει μία θαυμάσια ομάδα στην οποία ξεχώριζαν αρκετοί σημαντικοί παίκτες: Στην άμυνα ο αρχηγός Lucas Radebe συνυπήρχε μαζί με τους νεαρούς Rio Ferdinand και Jonathan Woodgate, στο κέντρο δέσποζαν οι προσωπικότητες των Olivier Dacourt, Lee Bowyer και Harry Kewell, ενώ στην επίθεση τη δουλειά έκαναν οι Mark Viduka, Robbie Keane και Alan Smith. Δυστυχώς για τους Άγγλους, τα όνειρα για συμμετοχή στον τελικό του CL έσβησαν όταν απέναντί τους βρέθηκε η (θαυμάσια) Βαλένθια του Héctor Raúl Cúper.

Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, 2003-2004

Υπήρχε μία εποχή, όπου στις όχθες της Γαλικίας και στο κολαστήριο Ριαθόρ παιζόταν το πιο εντυπωσιακό ποδόσφαιρο της Ευρώπης. Ο "καθηγητής" Javier Irureta είχε τη δική του αντίληψη για το ποδόσφαιρο και είχε κατορθώσει να την περάσει σε απόλυτο βαθμό στους ποδοσφαιριστές του. Παρότι η Ντεπορτίβο Λα Κορούνια γνώρισε μία από τις πιο βαριές ήττες στην ιστορία του θεσμού στη φάση των ομίλων -χάνοντας με 8-3 από την Μονακό- κατόρθωσε να περάσει στην επόμενη φάση όπου απέκλεισε την Γιουβέντους με δύο νίκες στους "16" και την Μίλαν στα προημιτελικά, ανατρέποντας μάλιστα το 4-1 του πρώτου παιχνιδιού στο Σαν Σίρο. Ο επαναληπτικός του Ριαθόρ και το τελικό 4-0 αποτελούν ένα από τα masterpieces του CL διαχρονικά. Ο μόνος που κατάφερε να την "υπνωτίσει" ήταν ασφαλώς ο Jose Mourinho στα ημιτελικά, με την Πόρτο να κατακτά στη συνέχεια το τρόπαιο. Οι σταρ της Σούπερ Ντέπορ ήταν οι Djalminha, Fran, Juan Carlos Valerón, Walter Pandiani και Diego Tristán.

Βιγιαρεάλ, 2005-2006

Ο Αργεντινός προπονητής Manuel Pellegrini και οι παίκτες του κατόρθωσαν να κάνουν τους κατοίκους μίας πόλης μόλις 55.000 κατοίκων να ονειρεύονται πως θα κατακτήσουν το Champions League. Και είναι αλήθεια ότι το Κίτρινο Υποβρύχιο έφτασε πάρα πολύ κοντά στη διοργάνωση του 2005-2006, παίζοντας στα ημιτελικά, εκεί όπου η Άρσεναλ του Arsene Wenger αποδείχτηκε ανώτερη. Αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής εκείνης της Βιγιαρεάλ ήταν ο Αργεντινός μπαλαδόρος Juan Román Riquelme, με άξιους συμπαραστάτες τους Diego Forlán, Juan Pablo Sorín, Santi Cazorla και Marcos Senna.

Σάλκε, 2010-2011

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ ΣΑΛΚΕ

Neuer και Metzelder. Rakitic και Draxler. Matip και Raúl. Höwedes και Huntelaar. Η Σάλκε διέθετε τότε ένα ονειρεμένο ρόστερ, που αποδείχτηκε κάτι παραπάνω από αρκετό για να την οδηγήσει μέχρι τους ημιτελικούς του Champions League, όπου και βγήκε νοκ άουτ από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Highlight της σεζόν ασφαλώς ο πρώτος προημιτελικός εναντίον της Ίντερ στο Σαν Σίρο, όπου οι Γερμανοί κέρδισαν με 5-2. Αξιοσημείωτο δε, πως ο προπονητής Felix Magath αποχώρησε τον Μάρτιο του 2011 και από εκεί και πέρα την ομάδα "έτρεξε" ο Ralf Rangnick.

Άγιαξ, 2018-2019

Μία από τις πιο λαμπερές αλλά και οδυνηρές -λόγω τρόπου αποκλεισμού στα ημιτελικά και μεταγραφικής αποψίλωσης στη συνέχεια- περιπτώσεις από το πρόσφατο παρελθόν. O Erik ten Hag συνέθεσε ένα ενδιαφέρον παζλ ταλέντου, νιάτων και εμπειρίας, με βασικούς πυλώνες τους Matthijs De Ligt, Frenkie de Jong, Donny van de Beek, Dusan Tadic, Daley Blind, Hakim Ziyech και David Neres. Η περσινή ομάδα του Άγιαξ εξέπληξε τους πάντες, μέχρι ο Lucas Moura και η Τότεναμ να γκρεμίσουν τα όνειρά της για συμμετοχή στον τελικό του Wanda Metropolitano της Μαδρίτης. Κανείς δεν πρόκειται ασφαλώς να ξεχάσει τη μοναδική παράσταση του Santiago Bernabéu αλλά και τα δύο ματς με την Γιουβέντους.


Διάβασε ακόμη για τον Erling Haaland που σκοράρει και στα memes, τι ακριβώς ισχύει με το Financial Fair Play και την ημέρα που λαβώθηκε το ποδόσφαιρο.


φωτογραφίες ©Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος