All or Nothing: Tottenham Hotspur, το The Last Dance της Premier League

Ο Jose Mourinho είναι, μοιραία, ο απόλυτος πρωταγωνιστής του ντοκιμαντέρ για την Τότεναμ.

Esquire Team
Γράφει: Μπάμπης Δούκας 11 Σεπτεμβρίου 2020

Άπαντες πλέον έχουν κατανοήσει πως τα αθλητικά ντοκιμαντέρ είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα για τις πλατφόρμες streaming, ειδικά μετά την τεράστια επιτυχία του The Last Dance και σίγουρα ένας τρόπος για να κερδίσουν μία και για πάντα την πλειοψηφία του αντρικού κοινού. Εδώ και λίγες ημέρες, έκανε πρεμιέρα ένα ακόμη ενδιαφέρον ποδοσφαιρικό τηλεοπτικό project: Από τις 31 Αυγούστου προβάλλεται στο Amazon Prime το All or Nothing: Tottenham Hotspur. Στα 9 επεισόδιά του -στα οποία το ρόλο του αφηγητή έχει ο Tom Hardy- καταγράφεται η πορεία της Τότεναμ στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν 2019-2020 (μέχρι δηλαδή να διακοπούν οι αθλητικές δραστηριότητες λόγω της πανδημίας του Covid-19), που αν μη τι άλλο είχε μπόλικα σκαμπανεβάσματα και δυσκολίες για τους Λονδρέζους, με αποκορύφωμα την απόλυση του προπονητή Mauricio Pochettino και τη διαδοχή του από τον Jose Mourinho

Η ιστορία ξεκινά τον Νοέμβριο του 2019, όταν ο Pochettino αποχωρεί από την τεχνική ηγεσία των Πετεινών έπειτα από την απογοητευτική ισοπαλία με την Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, με τον αφηγητή Hardy να αναφέρει πως η ομάδα δεν έχει συνέλθει ακόμη από την ήττα από τη Λίβερπουλ στον τελικό του Champions League, μερικούς μήνες πριν. Ο διασυρμός με 7-2 από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπάγερν Μονάχου δεν βοήθησε επίσης, με την επιθυμία αποχώρησης του Δανού μπαλαδόρου Christian Eriksen να κάνει χειρότερα τα πράγματα (ο Σκανδιναβός μαέστρος πουλήθηκε στην Ίντερ τον Ιανουάριο του 2020 για 16,9 εκατ. λίρες).

Εκείνη την εποχή η Τότεναμ βρισκόταν στην 14η θέση της Premier League και ο Πρόεδρος Daniel Levy έπρεπε να κάνει κάποια δραστική αλλαγή. "Η καρδιά μου μου έλεγε να μην το κάνω αλλά το μυαλό σχεδόν το επέβαλλε. Έπρεπε να το κάνω" αναφέρει ο ίδιος στο ντοκιμαντέρ, που είναι γεμάτο από εικόνες των αποδυτηρίων, των παιχνιδιών και γενικά από never seen before υλικό της συγκεκριμένης περιόδου. 

All or Nothing: Tottenham Hotspur, το The Last Dance της Premier League

"Υπάρχει κάτι που πηγαίνει λάθος με αυτή την ομάδα. Έχω βρεθεί πολλές φορές αντίπαλός της και μου φέρονται πάντοτε καλά. Ποτέ δεν με προσέβαλαν" λέει ο Mourinho και αυτό ίσως να είναι το βασικότερο πρόβλημα με τους Λονδρέζους. Είναι υπερβολικά ευγενικοί, σε ένα άθλημα που επιτρέπει, καλώς ή κακώς, την τσογλανιά. "Fuck off” είναι οι δύο πρώτες λέξεις που λέει ο Special One στο τηλεοπτικό συνεργεί κατά την είσοδό του στο Enfield Training Centre, δίνοντας πιθανότατα το στίγμα για τα όσα ήθελε να περάσει στο mentality των παικτών του το επόμενο διάστημα.

Ο Levy ήξερε ακριβώς τι έκανε. Πέραν του ότι προσέλαβε έναν ικανότατο προπονητή, έφερε στο club και μία περσόνα που πουλάει. Πολλοί μάλιστα, οπαδοί και μη της Τότεναμ, τον κατηγόρησαν πως επίλεξε τον Mourinho για να προωθήσει το ντοκιμαντέρ και όχι για να βελτιώσει την εικόνα στο χορτάρι. Εκ του αποτελέσματος, αυτό είχε μία ισχυρή δόση αλήθειας, αλλά εδώ που τα λέμε κανείς δεν περίμενε από την Τότεναμ να κατακτήσει τον τίτλο την περασμένη σεζόν (για την ιστορία, τερμάτισε στην έκτη θέση του αγγλικού πρωταθλήματος). 

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΟΤΕΝΑΜ ALL OR NOTHING 1

Το All or Nothing: Tottenham Hotspur, που φέρει τη σκηνοθετική υπογραφή του Anthony Philipson (8 Days: To the Moon and Back, 24 Hours in A&E), είναι θεωρητικά μία δουλειά για τις προσπάθειες των ποδοσφαιριστών, των τεχνικών και των παραγόντων της ομάδας να κερδίσουν τίτλους, δόξα και χρήμα. Με την προσθήκη του Mourinho αλλά και της αλλαγής των στόχων του club, γίνεται γρήγορα τρομερά ιντριγκαδόρικο, πέραν του ότι είναι εξαιρετικά καλοφτιαγμένο για τέτοιου είδους παραγωγή. Στην ουσία μετατρέπεται σε μία ιστορία επιστροφής που μοιάζει να μην έχει ελπίδες για happy end, την ίδια στιγμή που ο Mou μιλά στους παίκτες του συνεχώς για μεγαλεία και θριάμβους. Και αυτό δίνει ρυθμό, ένταση, δραματικότητα και ενδιαφέρον.

Αν ανήκεις στην κατηγορία των πραγματικών φίλων του ποδοσφαίρου, φτιάξε μπόλικο ποπ κορν και απόλαυσέ το. Πρόκειται για ένα football documentary που ανταποκρίνεται πλήρως στον όρο worth watching - που θα έλεγαν και στη Γηραιά Αλβιώνα.


Διάβασε ακόμη για το The Last Dance του Magic Johnson, 6 δυνατά αθλητικά ντοκιμαντέρ του Netflix, το Βe Water για τον Bruce Lee, την ιστορία του μύθου του NFL Tom Brady, την άνοδο και την πτώση του ντοπαρισμένου Lance Armstrong και το Misunderstood για τον Nicolas Anelka.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μερικές συναρπαστικές θεωρίες για το τέλος του Shōgun

Δεν ξέρουμε ακόμη τι θα δούμε στο τελευταίο επεισόδιο, αλλά κάποιοι fans μοιράστηκαν μερικές ευφάνταστες ιδέες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τώρα και αστροναύτης ο Ryan Gosling

Μετά τον Ken στο Barbie της Greta Gerwig, υποδύεται έναν αστροναύτη για την ταινία Project Hail Mary που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Andrew Weir που κυκλοφόρησε το 2021.