Στην κουζίνα με τον αδερφό μου

Τα γαστρονομικά siblings της ελληνικής εστιατορικής σκηνής αποδεικνύουν πως το ταλέντο ίσως και να είναι οικογενειακή υπόθεση.

Ferran και Albert Adrià. Joan, Josep και Jordi Roca. Bryan και Michael Voltaggio. Joseph και Thomas Keller. Roberto και Enrico Cerea. Javier και Sergio Torres. Nathaniel, Theo και Luke Selby. Michel και Albert Roux. Ivan και Sergei Berezutskiy. Bruce και Eric Bromberg. Joe και Paul Bartolotta. Δεν είναι κάτι ασυνήθιστο και σίγουρα όχι πρωτοφανές δύο -ή περισσότερα- αδέρφια στην κουζίνα. Είτε μιλάμε για εκείνα που συνεργάζονται στo ίδιo high end εστιατόριο, είτε για αυτά που απλά να ακολουθούν το ίδιο επάγγελμα - του σεφ. 

Πορευόμενα στην ίδια επαγγελματική πορεία, έχουν τη μοναδική ευκαιρία να είναι ταυτόχρονα σύμμαχοι και ανταγωνιστές. Ο ένας θα υπερασπιστεί τον άλλον και θα διαδράσει μαζί του, ακόμη κι αν αυτό συμβαίνει σε λίγο πιο έντονο βαθμό, σε ένα μέρος που η φωτιά καίει διαρκώς. Για να έρθουμε προς τα μέρη μας, σίγουρα θα γνωρίζεις για οικογενειακές ταβέρνες που 'τρέχουν' από γενιά σε γενιά ή θα έχεις δει αντίστοιχες, με ονομασία του στυλ '3, 4 ή 5 αδέρφια'. Πέρα από αυτά όμως, υπάρχουν και κάποια σετ αδερφών που παίζουν σε λίγο υψηλότερο γαστρονομικό ταμπλό. Όπως οι παρακάτω.

Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης

Στην κουζίνα με τον αδερφό μου

Οι δίδυμοι Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης μεγάλωσαν μαζί και έμαθαν να μαγειρεύουν μαζί. Τον πρώτο τον γνωρίζεις πιθανότατα από τις προσεγμένες δημιουργίες με ιταλικό πρόσημο στο "Nolita". Τον δεύτερο, από τα ιδιαίτερα γλυκά που κατά καιρούς έχει δοκιμάσει σε "Giacomo", "Freud Oriental", "Drakoulis" και άλλα δημοφιλή εστιατόρια, ενώ εδώ και λίγες εβδομάδας παίρνεις μία γεύση του στο ολοκαίνουριο "Bread BC" του Χαλανδρίου.

Jean-Charles και Sebastien Metayer

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΔΕΡΦΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ 3

Ο Jean-Charles Metayer είναι σίγουρα μία από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις στη γευστική σκηνή της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες. Ο βραβευμένος με Χρυσούς Σκούφους σεφ σε εστιατόρια όπως το αθηναϊκό "Premiere" και το "Calypso" της Ελούντας παλαιότερα, αλλά και Top Notch για το δικό του "Le Pavillion" του Χαλανδρίου, έχει κατορθώσει να φτιάξει το δικό του fine dining στυλ, στο οποίο μπλεντάρει τις γαλλικές υψηλού επιπέδου τεχνικές με ελληνικές  και ευρύτερα μεσογειακές πρώτες ύλες και γεύσεις.

Ο Jean-Charles όμως δεν είναι ο μοναδικός της οικογενειάς Metayer που δραστηριοποιείται γευστικά στα μέρη μας. Ο αδερφός του, Sebastien Metayer, είναι ένας ικανότατος αρτοποιός και ζαχαροπλάστης, τον οποίο συναντάμε ως chef boulanger στο ξενοδοχειακό σουξέ της Μεσσηνίας, "W Costa Navarino". Οι αφοί Metayer έχουν συνεργαστεί στο "Brio".

Άγγελος και Γιώργος Μπακόπουλος

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΔΕΡΦΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ 5

Ο Άγγελος Μπακόπουλος είναι ένας από τους Έλληνες σεφ που βλέπουμε να ανεβαίνουν διαρκώς τα τελευταία χρόνια: Από τον "Asteria" του ξενοδοχείου "Doryssa" στο Πυθαγόρειο της Σάμου, στο βραβευμένο "Mikrasia" του ξενοδοχείου "Katikies" στη Μύκονο, έπειτα -δυστυχώς για λίγο- στο πολύ αξιόλογο "Silar" της Γλυφάδας και πλέον στο ενδιαφέρον γευστικό concept του "Lesante Cape", στη Ζάκυνθο.

Κατά το μεγαλύτερο μέρος της πορείας του, είχε στο πλευρό του τον μικρό του αδερφό, Γιώργο Μπακόπουλο, συνήθως στο ρόλο του chef de partie. Ο έτερος σεφ Μπακόπουλος πέρασε τη φετινή σεζόν ως επικεφαλής του εστιατορίου "Kapari", στο "Mykonos Princess".

Γιάννης και Νίκος Λιόκας

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΔΕΡΦΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ 2

Από τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, ο Νίκος Λιόκας είναι ο νέος Chef de Cuisine του "GB Roof Garden", ο οποίος κατέφθασε για να προστεθεί σε μία εξαιρετικά ταλαντούχα γαστρονομική ομάδα. Ο διακεκριμένος σεφ ξεκίνησε την καριέρα του με δυνατές συνεργασίες σε δημοφιλή εστιατόρια του Λονδίνου, όπως το "Fera at Claridge’s", το "Davies and Brook by Daniel Hamm" και το "Hide". Ήταν τα μέρη που εξελίχθηκε και έχτισε την εμπειρία του, την ίδια στιγμή που διατήρησε τις γαστρονομικές επιρροές από τη μεσογειακή κουζίνα. 

Αρκετά πιο γνώριμος στην αθηναϊκή γευστική πραγματικότητα όμως είναι ο αδερφός του, Γιάννης Λιόκας, που συναντάμε εδώ και χρόνια σε πολύ επιτυχημένα projects της πόλης ("Φάρμα Μπράλου", "Nolita", "Monzù", "Hide & Seek" κ.α.).

Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΔΕΡΦΙΑ ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ 1

"Τραβόλτα", "Basegrill", "Cookoovaya", "Hoocut", "Γκαστόνε". Δύο από τα κεντρικά πρόσωπα που υπογράφουν το σύμπαν γεύσης που αποτελούν τα προαναφερθέντα εστιατόρια είναι οι δίδυμοι Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος. Γνωστοί και μη εξαιρετέοι, ικανότατοι στην κουζίνα αλλά και στο να στήνουν και να απογειώνουν μαγαζιά, με επιμονή στο κυνήγι της καλύτερης δυνατής πρώτης ύλης και της σωστής διαχείρισής της.

Από: Αθηνόραμα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μπακαλιάρος που μιλά στη γλώσσα των καλοφαγάδων

Ο Παναγιώτης Ζώκος δίνει τη δική του εκδοχή για μία από τις πιο εκλεπτυσμένες συνταγές με ψάρι.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Στα θρυλικά τσιπουράδικα του Βόλου

Σημείο συνάντησης, παρέας και παρηγοριάς υπήρξαν κάποτε τα "πρόχειρα" και ταπεινά ταβερνάκια, σήμερα σύμβολο του Βόλου.

Αποκωδικοποιώντας το πιο ποθητό χαβιάρι του κόσμου με τον Edward Gant

O συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Hadid Caviar μιλά για τα μυστικά της επιτυχίας της στη βιομηχανία των θαλασσινών και τη σχέση του με την Ελλάδα.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

Η (μάλλον) καλύτερη αλυσίδα fast food του πλανήτη

Μεγάλες αλήθειες με αφορμή τη σημερινή #FastFoodDay: Tα Five Guys παίζουν σε άλλο επίπεδο.

Γραφει Μπαμπης Δουκας