Πώς οι Ιταλοί διαμόρφωσαν την παγκόσμια μπαρ σκηνή

Εκτός από την παγκόσμια γαστρονομική φάμπρικα, οι Ιταλοί κινούν τα νήματα (και) πίσω από τις πιο φημισμένες μπάρες.

Ζούμε σε έναν κόσμο όπου η μία μετά την άλλη, όλες οι βεβαιότητες και οι σταθερές καταρρέουν. Μία από αυτές, ότι η Νέα Υόρκη είναι η παγκόσμια μητρόπολη των cocktails. Το Λονδίνο είναι εκείνο που πια μαγνητίζει τα βλέμματα όλων στο spirits και bar industry, με τους Ιταλούς bartenders να είναι οι πρωταγωνιστές της χρυσής εποχής του λονδρέζικου mixology. Τι συμβαίνει λοιπόν με τα πιο φημισμένα μπαρ του κόσμου; Γιατί όλα δείχνουν να χρειάζονται τον Ιταλό τους;

Η άνοδος της αυτοκρατορίας του fine drinking

Πίσω στο 2009, όταν συντάχθηκε για πρώτη φορά η λίστα των World's 50 Best Bars, το top-4 αυτών βρισκόταν στη Νέα Υόρκη και μόλις ένα μπαρ από την πρώτη δεκάδα ήταν τοποθετημένο στο Λονδίνο. Την αμέσως επόμενη χρονιά συναντούσε κανείς 5 νεοϋορκέζικα και 2 λονδρέζικα μπαρ στα δέκα κορυφαία.

Η κατάσταση άλλαξε τελείως το 2012: Η βρετανική μητρόπολη μετρούσε 6 spots στο top-10 της λίστας, με τη Νέα Υόρκη να πέφτει στα 2.

Τύποι όπως ο Luca Cinalli, ο Ago Perrone, o Simone Caporale και μερικοί ακόμη περνούσαν τη Μάγχη με σκοπό -κι ας μην το ήξεραν ούτε οι ίδιοι τότε- να καταστήσουν το κέντρο της Γηραιάς Αλβιώνας ως τη νέα Μέκκα του fine drinking. Αρκετά χρόνια αργότερα, μπορούμε με σιγουριά να πούμε πως τα κατάφεραν. 

Τα μπαρ και οι bartenders

Η λονδρέζικη "επανάσταση" ξεκίνησε όμως λίγο νωρίτερα. Και πάλι από κάποιους Ιταλούς, στη σκιά του Μπάκιγχαμ και σε ένα μυθικό μπαρ που ίσως δε δεις και ποτέ στα World's 50 Best Bars.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by DUKES Bar (@dukesbarlondon)

Στο κέντρο της βρετανικής μητρόπολης και χαμένο ανάμεσα στα στενά δρομάκια κοντά στην St. James’s Street, υπάρχει το Dukes Hotel. Εντός αυτού, το ομώνυμο μπαρ κουβαλά μία σπουδαία ιστορία και είναι το μέρος όπου φτιάχτηκε για πρώτη φορά το cocktail του James Bond, Vesper Martini, από τον ίδιο τον Ian Fleming. Ο τελευταίος ήταν πιστός θαμώνας του, πίσω στο 1952. Επίσης εκεί φτιάχτηκε και το διάσημο Duke's Martini από τον θρύλο του bartending Salvatore Calabrese, το 1987. 

Ο Alessandro Palazzi είναι ένας από εκείνους τους τύπους που έχουν περάσει μία ολόκληρη ζωή πίσω από το μπαρ στο Dukes και γνωρίζει όσο ελάχιστοι την τέχνη. Ο ίδιος μίλησε στο ιταλικό Esquire σχετικά με αυτό: "Δεν πρόκειται ποτέ να αφήσω καμία εταιρεία να με καθοδηγήσει ή να επιλέξει τα μπουκάλια που θα χρησιμοποιήσω. Στο Dukes έχουμε μία δική μας, old school φιλοσοφία, και δεν πρόκειται να την αλλάξουμε".

Η πραγματική τομή ωστόσο, έγινε με το Artesian. To 2010, o Simone Caporale, μαζί με τον -τσέχικης καταγωγής- Alex Kratena, δημιούργησαν ένα αληθινό μπαρ-θρύλο, που επί σειρά ετών σάρωνε τα πάντα στο διάβα του, καθορίζοντας σε σημαντικό βαθμό τη φάση. 

Πώς οι Ιταλοί διαμόρφωσαν την παγκόσμια μπαρ σκηνή

Ο Caporale και η ομάδα του κέρδισαν μια άνευ προηγουμένου σειρά από βραβεία και διεθνείς διακρίσεις. Μεταξύ αυτών, ο bartender από το Κόμο, έγινε και ο πρώτος Ιταλός που βρέθηκε στην κορυφή των World's 50 Best Bars, με πολλούς να τον χαρακτηρίζουν σαν Ferran Adrià των cocktails.

Last but not least -όπως άλλωστε συνηθίζουν να λένε και στην Αγγλία- ο Ago Perrone. Ο 'man' αυτή τη στιγμή. Το The Connaught Bar του ομώνυμου ξενοδοχείου, στο Mayfair, βρέθηκε φέτος για δεύτερη διαδοχική χρονιά στην κορυφή του πλανήτη των μπαρ, με τον Ago επικεφαλής.

> Διάβασε ακόμη: Τι σημαίνει να είσαι bartender σήμερα

Είναι δύσκολο να σκεφτείς κάποιο άλλο μπαρ στον κόσμο όπου η κομψότητα παίζει τόσο σημαντικό ρόλο σαν το Connaught Bar. Το εν λόγω μέρος δεν κυνηγά τις πρόσκαιρες εντυπώσεις και τον παροδικό ενθουσιασμό των επισκεπτών του αλλά λειτουργεί πάντοτε με ηρεμία προς ένα πολύ συγκεκριμένο σκοπό: Την αυθεντική όσο και εκλεπτυσμένη φιλοξενία. 

THE CONNAUGHT BAR ΛΟΝΔΙΝΟ 2

Οι Ago Perrone, Giorgio Bargiani και Maura Milia κάνουν συνεχώς σταθερά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια, με άψογα ποτά, προσαρμοσμένα κάθε φορά στο ύφος του Connaught και όλα όσα αυτό εκπροσωπεί. Τα δε Dry Martinis του έχουν γίνει γνωστά σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Δεν είναι όμως μόνο αυτοί. Σε μία διαχρονική μπαρότσαρκα στα πιο φημισμένα σημεία του αλκοολικού Λονδίνου, είναι μάλλον απίθανο να μην πετύχεις/πετύχαινες κάποιον Ιταλό ή τέλος πάντων ένα άτομο ιταλικής καταγωγής. Ο Stefano Bussi, ο Peter Dorelli, η Giulia Cuccurullo, ο Luca Corradini, η Fabiola Falasca (που θήτευσε στο πλευρό του κορυφαίου Ryan Chetiyawardana), ο Michele Mariotti, ο Lorenzo Antinori, η Elena Urbani και τόσοι άλλοι. Το τελευταίο διάστημα, έχουμε τη χαρά να βλέπουμε και αρκετούς Έλληνες σε πολύ σημαντικά μπαρ αλλά αυτό είναι κάτι με οποίο θα καταπιαστούμε κάποια άλλη στιγμή, προσεχώς.

The Italian way

Τι ακριβώς όμως έφεραν οι Ιταλοί στην κουλτούρα των μπαρ και των cocktails; Πώς ο Τύπος του f&b έφτασε ακόμη και στο σημείο να μου αποκαλεί -χαριτολογώντας- 'Martini Mafia'; 

Η τελευταία φράση δεν προέκυψε τυχαία, καθώς πολλοί από τους Ιταλούς bartenders έφτασαν στο Νησί πάνω-κάτω τις ίδιες χρονικές περιόδους και, μοιραία, έκαναν αρκετή παρέα μεταξύ τους. Συνήθιζαν δε, τις Κυριακές να οργανώνουν μπάρμπεκιου μεταξύ τους, σχεδόν με οικογενειακή προσέγγιση, επιβεβαιώνοντας τους στενούς προσωπικούς και κοινωνικούς δεσμούς που χαρακτηρίζουν τους λαούς της Μεσογείου.

Διαμόρφωσαν λοιπόν τη δική τους κοινότητα ή αν προτιμάς, το community, που τόσο ευαγγελίζεται ο κόσμος του ποτού τα τελευταία χρόνια και ειδικά μετά την πανδημία.

Ιστορικά, η Ιταλία αποτελούσε μία χώρα που διέπρεπε στο κομμάτι της φιλοξενίας, όπως αυτή ορίζεται υπό το πρίσμα των πολυτελών ξενοδοχείων, των εστιατορίων και των μπαρ. Είναι σαν να λέμε στο DNA των Ιταλών αυτό, όσο κι αν κάτι τέτοιο ακούγεται δεσμευτικά στερεοτυπικό και παρωχημένο. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάς πως μιλάμε για μάστορες του marketing, όπως άλλωστε μαρτυρά και η τεράστια εξάπλωση της κουζίνας τους

Τα παραπάνω, βρίσκουν ένα τέλειο πεδίο εφαρμογής στο melting pot που ονομάζεται Λονδίνο. Τόσο οι Βρετανοί όσο και οι επισκέπτες της πρωτεύουσας της Αγγλίας εκτιμούν παραπάνω την ιταλική κουλτούρα και την κοσμοπολίτικη αύρα των πολυτάλαντων όσο και πολυλογάδων Μεσόγειων.

> Διάβασε ακόμη: Το Line είναι ένα αυθεντικό ινστιτούτο ποτού και φαγητού

Έπειτα, οι διαφορετικές κουλτούρες και επιρροές που συναντά κανείς από χωριό σε χωριό της Ιταλίας μπορούν πολύ εύκολα να μεταφραστούν σε τεχνοτροπίες, υλικές και ιδέες που χωράνε σε οποιαδήποτε ποτήρι, οποιουδήποτε elegant ξενοδοχείου και μπαρ, σε σημείο μάλιστα να προκαλούν αβίαστα εκείνο το wow factor που επιζητά ο εκάστοτε επισκέπτης. Αυτά μάλλον αρκούν. 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.