Ένας οδηγός για την World Cocktail Day

Η 13η Μαΐου είναι πάντοτε μία καλή αφορμή για να πιούμε.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 13 Μαΐου 2021

Η World Cocktail Day είναι ένας παγκόσμιος εορτασμός για το spirits industry, που με αυτόν το τρόπο τιμά την 13η Μαΐου 1806, που ήταν η ημέρα που αναφέρθηκε για πρώτη φορά ο όρος cocktail. Τη συγκεκριμένη ημερομηνία, η νεοϋορκέζικη εφημερίδα The Balance and Columbian Repository όρισε ως cock-tail (η πρώτη επίσημη ονομασία) εκείνο το "διεγερτικό ποτό, που αποτελείται από αλκοόλ, ζάχαρη, νερό και bitters", αναφερόμενη προφανώς στη συνταγή του Old Fashioned. Ο συντάκτης του άρθρου ήταν ο Harry Croswell. 

Το Esquire τιμά την World Cocktail Day και σε προσκαλεί να γιορτάσεις κι εσύ, φτιάχνοντας ή δοκιμάζοντας κάποια δημοφιλή συνταγή ή απλά με μία βόλτα στο αγαπημένο σου μπαρ.

Τα μπαρ

Tiki Bar Athens

Το εξωτικό μπαρ στη σκιά της Ακρόπολης έφερε την tiki κουλτούρα στην Αθήνα. Ακολουθώντας, όπως μαρτυρά άλλωστε και το όνομά του, τη φιλοσοφία των κλασικών tiki bars, παρουσίασε το κάτι διαφορετικό στην αθηναϊκή διασκέδαση, πριν από περίπου 15 χρόνια, όταν και έκανε την εμφάνισή του. Το Tiki φροντίζει να συστήσει με τον πιο νόστιμο τρόπο την πολυνησιακή κουλτούρα των cocktails σε Αθηναίους και επισκέπτες της πρωτεύουσας και η αλήθεια είναι πως το κάνει με ιδιαίτερη επιτυχία.

Upupa Epops

Το συγκρότημα των εγκαταλειμμένων σπιτιών από τη δεκαετία του 1930 μεταμορφώθηκε σε ένα ιδιαίτερο all day bar με artistic διάθεση, θεατράλε ύφος, αποικιακές λεπτομέρειες και μπόλικο χρώμα, χάρη στις ιδέες της Μάρφης Μπαλή και της ομάδας της. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως μετατόπισε το ενδιαφέρον από τα Άνω στα Κάτω Πετράλωνα, για όλους τους σωστούς λόγους.

The 7 Jokers

Πάντοτε κεφάτο. Κλασικό αλλά χωρίς τη στιβαρή έννοια του όρου και ένα spot που έμοιαζε να κατοικεί από πάντα στον αριθμό 7 της οδού Βουλής. Πολλά θα μπορούσαμε να πούμε και ακόμη περισσότερα να γράψουμε για το 7 Jokers, που είναι ένα από τα σημεία-ορόσημα της αθηναϊκής μπαρ σκηνής και διόλου τυχαία αγαπημένο όλων των κορυφαίων bartenders - όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού.

Baba Au Rum

Ήταν τέλη Μαρτίου του 2009, όταν έκανε την πρώτη του εμφάνιση στον πεζόδρομο της Κλειτίου και τον αριθμό 6 το Baba Au Rum. 12 χρόνια μετά θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα και πιο επιδραστικά μπαρ όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και σε διεθνές επίπεδο, κάτι που μαρτυρά και η επί χρόνια παρουσία του στη λίστα με τα 50 κορυφαία του πλανήτη (World's 50 Best Bars). Από την πρώτη στιγμή, έγινε κάτι παραπάνω από εμφανής η αγάπη του για τα ποιοτικά cocktails και η μαγεία που αναδύεται μέσα από το πάντρεμα φίνων αποσταγμάτων με εξωτικά φρούτα, μπαχαρικά και βότανα, από κάθε γωνιά του κόσμου. 

Barreldier

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Barreldier (@barreldier)

Ο Μάριο Μπάσο και οι συνεργάτες τους έχουν δημιουργήσει μία μικρή και ζεστή γωνιά, που εύκολα χαρακτηρίζεται από τις πιο ατμοσφαιρικές της πόλης. Τα vibes πλαισιώνουν όμορφες μουσικές και ξεχωριστά cocktails.

The Clumsies

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Clumsies (@the_clumsies)

Πριν μερικούς μήνες και στην 6η χρονιά της λειτουργίας του, το The Clumsies της οδού Πραξιτέλους κατάφερε να βρεθεί στην 3η θέση του World's 50 Best Bars, με τη φήμη του να έχει ξεπεράσει κατά πολύ πια τα ελληνικά δεδομένα. Τα cocktails του είναι ασφαλώς ένα από τα πιο δυνατά του assets και μπορείς εύκολα να το διαπιστώσεις με μία βόλτα από την Πραξιτέλους.

42 Barstronomy.Athens

Το ατμοσφαιρικό spot της Κολοκοτρώνη ανέκαθεν έβγαζε μία φιλόξενη αύρα, ακόμη και μετά την είσοδό του στη νέα εποχή, εδώ και περίπου 2 χρόνια. Τα cocktails παραμένουν πάντοτε εξαιρετικά.

Odori Vermuteria Di Atene

Η πρώτη βερμουτερία της Αθήνας επανήλθε με το άνοιγμα της εστίασης στα ίδια υψηλά standards, με τα τραπεζάκια της πλατείας Αγίων Θεοδώρων να μην αδειάζουν ποτέ. Εδώ τη διαφορά κάνουν sophisticated cocktails.

Theory Bar & More

Ένα από τα πιο δημοφιλή all day bars του πολυσύχναστου Χαλανδρίου, αλλά και meeting point για κοινό από όλη την Αθήνα. Εξαιρετική και βραβευμένη η μπάρα του, που αλλάζει συχνά τη λίστα των κοκτέιλ, αλλά και πιάτα σε comfort τέμπο από το πρωί ως το βράδυ. Η χαριτωμένη αυλή του θα μπορούσε να είναι μέρος μίας dreamlike κατοικίας μέσα στην πόλη. 

Juan Rodriguez

Η εμπειρία, αλλά κυρίως η φαντασία του Κώστα Λούκα και της Αρμελίνας Αντωναροπούλου γέννησαν έναν πολύ ιδιαίτερο χώρο, που βαφτίστηκε με το όνομα Juan Rodriguez. Το bar στου Ψυρρή με την classy αύρα φλερτάρει με το μυστήριο και παρουσιάζει μία εξαιρετική λίστα cocktails.

Barro Negro

Από την πρώτη στιγμή που άνοιξε τις πόρτες του, το Barro Negro αποτέλεσε την Paloma Embassy για κάθε aficionado της τεκίλας στην καρδιά της Αθήνας. Το ίδιο συνεχίζει με επιτυχία να κάνει και τώρα.

Τα ποτά

Godfather

Ένας οδηγός για την World Cocktail Day

Η στιβαρή του βάση είναι το scotch, με το amaretto να το πλαισιώνει με γλυκύτητα. Για την απόλυτη εκδοχή του έχει κατά νου δύο βασικές κατευθυντήριες γραμμές: Φρόντισε να τηρήσεις τις ποσότητες των ποτών και επένδυσε σε πραγματικά καλό booze και όχι σε φθηνές ή πρόχειρες επιλογές. Όπως συμβαίνει και με πολλά άλλα cocktails, το origin story του Godfather είναι ασαφές, παρότι δεν πρωτοφτιάχτηκε και τόσο μακριά χρονικά - χρονολογείται από τη δεκαετία του 1970.

Εντελώς τυχαία (ή όχι και τόσο τυχαία), οι δύο ταινίες του "Νονού" σημάδεψαν τη συγκεκριμένη περίοδο κινηματογραφικά. Το γνωστό amaretto brand Disaronno μάλιστα, υποστηρίζει ότι αυτό ήταν το αγαπημένο ποτό του Marlon Brando, οπότε η σύνδεση είναι κάτι παραπάνω από μοιραία. Για την ιστορία, τέλος, η International Bartenders Association συνηθίζει να το αναφέρει ως δύο λέξεις, δηλαδή God Father.

Η συνταγή

Υλικά 

  • 2 μεζούρες σκωτσέζικο ουίσκι
  • 1/2 μεζούρα Amaretto

Εκτέλεση

  1. Ανακατεύεις τα δύο υλικά σε mixing glass με θρυμματισμένο πάγο. 
  2. Σουρώνεις σε old fashioned ποτήρι με φρέσκο πάγο. 

Blood and Sand

ΚΟΚΤΕΪΛ 1

Ένα cocktail με βάση το σκωτσέζικο ουίσκι που εμπνεύστηκε από τις ταυρομαχίες στην Ισπανία. Το κόκκινο βερμούτ προσδίδει γλυκύτητα.

Το λικέρ από κεράσι δίνει τις δικές του νότες, ενώ αν αντικατασταθεί από μπράντι δημιουργεί διαφορετικές χρωματικές και γευστικές αποχρώσεις. Για κάποιον ανεξήγητο όμως λόγο, το τελικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά νόστιμο. Φτιάχτηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1920 και πήρε το όνομά του από την ομώνυμη ταινία του βωβού κινηματογράφου, με πρωταγωνιστή τον Rodolfo Valentino.

Ο τελευταίος υποδυόταν ένα φτωχό παιδί από την ισπανική ύπαιθρο, που εν συνεχεία εξελίχθηκε στον σπουδαιότερο ταυρομάχο της χώρας, πριν επέλθει το τραγικό του φινάλε. Λέγεται μάλιστα πως τόσο το κόκκινο βερμούτ όσο και ο χυμός του πορτοκαλιού συμβολίζουν το αίμα που χύνεται στις αρένες. Το πώς έφτασε βέβαια όλο αυτό να μετονομάσει ένα ποτό, είναι άγνωστο. Η συνταγή του Blood and Sand καταγράφηκε στο Savoy Cocktail Book, το 1930, και έκτοτε συμπεριλαμβάνεται στις κλασικότερες των cocktails με σκωτσέζικο ουίσκι. 

Η συνταγή

Υλικά

  • 3/4 μεζούρας σκωτσέζικο ουίσκι
  • 3/4 μεζούρας κόκκινο βερμούτ
  • 3/4 μεζούρας λικέρ κερασιού ή μπράντι
  • 3/4 μεζούρας φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού

Εκτέλεση

  1. Όλα τα υλικά μπαίνουν στο σέικερ μαζί με πάγο και ανακινούνται.
  2. Σουρώνεις σε παγωμένο ποτήρι cocktail. 
  3. Γαρνίρεις με μία φλούδα πορτοκαλιού.

Rum Runner

ΚΟΚΤΕΪΛ 5

Η μεγάλη οικογένεια των tiki cocktails έχει ασφαλώς χώρο και για αυτό το τροπικό, φρουτώδες και γλυκό ποτό, στο οποίο πρωταγωνιστεί το ρούμι. Όπως και στην περίπτωση του Daiquiri ή της Margarita μπορεί να παρασκευαστεί και με τη συνδρομή του μπλέντερ για πιο συμπαγή αποτελέσματα, ωστόσο εμείς προτείνουμε να ακολουθήσεις τη λύση του σέικερ. Μην ξεχάσεις την ομπρελίτσα στο τέλος για ακόμη πιο εξωτική και funky εμφάνιση. Μερικές εβδομάδες μετά την έναρξη της Ποτοαπαγόρευσης, το 1920, ναυτικοί και ιδιοκτήτες σκαφών στις ακτές των ΗΠΑ άρχισαν να εισάγουν -ασφαλώς παράνομα- ρούμι και παρεμφερή spirits, παρακάμπτοντας το νόμο. Τους δόθηκε το προσωνύμιο rum runners.

Προορισμός των ποτών ήταν ασφαλώς τα speakeasies, πολλά από τα οποία άνηκαν στο μεγάλο κύκλωμα του περιβόητου Al Capone και άλλων "Νονών". Αρκετοί rum runners συνελήφθησαν από τις αρχές και βρέθηκαν στη φυλακή, μέχρι τη στιγμή που άπαντες στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού κατάλαβαν ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αλκοόλ και η Ποτοαπαγόρευση τερματίστηκε το 1933.

Σχεδόν δύο δεκαετίες μετά, πολλά μπαρ άρχισαν να πειραματίζονται ολοένα και περισσότερο με το ρούμι, έχοντας ως έμπνευση την ίδια την ιστορία του ποτού αλλά και τις διηγήσεις των rum runners για μέρη όπως τα νησιά της Καραϊβικής ή την Πολυνησία. Το Holiday Isle Tiki Bar στην Islamorada της Φλόριντα αποφάσισε να τους τιμήσει, με ένα cocktail αφιερωμένο σε αυτούς. Το Rum Runner πρωτοφτιάχτηκε εκεί το 1952 και μάλιστα σε μπόλικες παραλλαγές για να φτάσει σήμερα να θεωρείται ένα από τα πιο κλασικά tiki cocktails.

Η συνταγή

Υλικά

  • 1 μεζούρα λευκό ρούμι
  • 1 μεζούρα σκούρο ρούμι
  • 1 μεζούρα λικέρ μπανάνας
  • 1 μεζούρα λικέρ blackberry
  • 1 μεζούρα χυμό πορτοκαλιού
  • 1 μεζούρα χυμό ανανά
  • λίγες σταγόνες γρεναδίνη

Εκτέλεση

  1. Όλα τα υλικά μπαίνουν στο σέικερ και ανακινούνται μαζί με πάγο.
  2. Σουρώνεις σε ψηλό ποτήρι με πάγο. 
  3. Γαρνίρεις με φρούτα - ιδανικά με μία σφήνα ανανά, μία φέτα πορτοκαλιού και ένα κερασάκι.

Dark and Stormy

ΚΟΚΤΕΪΛ 2

Παρά το "απειλητικό" ύφος του ονόματός του, το Dark and Stormy είναι ένα ακόμη cocktail που προέρχεται από την Καραϊβική και έχει ως κύρια αλκοολική του βάση το ρούμι. Ασφαλώς και δεν πρόκειται για ένα σκοτεινό και θυελλώδες ποτό αλλά για ένα νόστιμο, ελαφρώς spicy drink που συγκαταλέγεται στην οικογένεια των Mule. Για την παρασκευή του απαιτούνται μόλις τρία συστατικά (συν τη γαρνιτούρα). Φρόντισε μόνο να μην χρησιμοποιήσεις ginger ale αλλά οπωσδήποτε ginger beer. Υπάρχει λόγος.

Η συνταγή

Υλικά

  • 2 μεζούρες μαύρο ρούμι (ιδανικά Gosling’s Black Seal 151 proof)
  • 3 μεζούρες ginger beer
  • 1/2 μεζούρα χυμό lime

Εκτέλεση

  1. Βάζεις πάγο σε ένα highball ποτήρι και προσθέτεις το ρούμι.
  2. Ρίχνεις την ginger beer και το χυμό lime.
  3. Αναδεύεις με barspoon.
  4. Γαρνίρεις με μία σφήνα lime. 

Hurricane

ΚΟΚΤΕΪΛ 4

Ένα εξαιρετικό, φρουτώδες cocktail με ρούμι από τη Νέα Ορλεάνη. Είναι ένας από τους χαρακτηριστικότερους πρεσβευτές των cocktails με ρούμι και σίγουρα μία καλή εισαγωγή για να μυηθεί κάποιος στην tiki κουλτούρα. Ένα καλό ρούμι, δύο χυμοί και ενδιαφέρουσες γαρνιτούρες αρκούν για να δημιουργηθεί ένα θαυμάσιο αποτέλεσμα σε ένα ποτήρι σήμα-κατατεθέν. Πολλά σπουδαία cocktails έχουν γεννηθεί στη Νέα Ορλεάνη.

Το Sazerac, το Grasshopper αλλά και το Hurricane είναι μόνο μερικά από αυτά. To τελευταίο φέρεται να φτιάχτηκε για πρώτη φορά το 1939, στο φημισμένο Pat O'Brien's Bar, που σερβίρει από το 1933 μέχρι σήμερα, στο ίδιο ακριβώς σημείο της γαλλικής συνοικίας της πόλης. Κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, το ρούμι από την Καραϊβική βρισκόταν σε αφθονία στα μπαρ της Νέας Ορλεάνης, εν αντιθέσει με το ουίσκι - ειδικά μετά την περίοδο της Ποτοαπαγόρευσης.

Τα μεγάλα αποθέματα που υπήρχαν λοιπόν έπρεπε με κάποιο τρόπο να βγουν στην αγορά. Ένας από τους bartenders του μέχρι πρότινος speakeasy joint σκέφτηκε πως μία καλή λύση είναι να το αναμείξει με χυμούς φρούτων και να το σερβίρει σε ένα ιδιαίτερο ποτήρι. Το Hurricane βαφτίστηκε ουσιαστικά από το ποτήρι που το φιλοξενεί και το οποίο ονομάζεται έτσι λόγω του σχήματός του, που θυμίζει τις λάμπες που φέρουν το ίδιο όνομα (hurricane lamps).   

Η συνταγή

Υλικά

  • 2 μεζούρες ρούμι
  • 1 μεζούρα χυμό passion fruit
  • 1 μεζούρα χυμό λεμόνι
  • φέτες πορτοκαλιού
  • κερασάκια maraschino

Εκτέλεση

  1. Βάζεις το ρούμι, το χυμό passion fruit και το χυμό λεμονιού στο σέικερ μαζί με πάγο και ανακινείς. 
  2. Σουρώνεις σε ποτήρι τύπου hurricane, με πάγο.
  3. Γαρνίρεις με φέτα πορτοκαλιού και κερασάκια maraschino.

 


Διάβασε ακόμη για την απενοχοποίηση του day drinking, τα 10 πιο εμβληματικά μπαρ του πλανήτη, το διαφορετικό Negroni του Stanley Tucci και τα αγαπημένα cocktails του Ernest Hemingway.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η μπύρα που ξαναγεννήθηκε μετά από 200 χρόνια

Ένα ιδιαίτερο μικροζυθοποιείο ξεκινά και πάλι να λειτουργεί εντός της Μονής Grimbergen, στο Βέλγιο.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Μία διαφορετική ματιά στον (πολύ καλό) καφέ

Ισορροπία και άρωμα; Πολυπλοκότητα και επίγευση; Σώμα και φρουτώδη αρώματα; Ίσως για πρώτη φορά μπορείς να σκεφτείς πως ακριβώς προτιμάς τον πρωινό σου καφέ.

Καλωσορίζοντας το καλοκαίρι με θαυμάσια ροζέ κρασιά

7 έξοχες επιλογές για την Παγκόσμια Ημέρα Ροζέ κρασιού. Όποτε κι αν είναι αυτή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Οι κορυφαίες τεκίλες του κόσμου για το 2021

Οι σημαντικότεροι εκπρόσωποι της αγαύης αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με τα World Tequila Awards.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Last Word: Το cocktail που έχει πάντοτε την τελευταία λέξη

Μία funky αλκοολική επιλογή από την εποχή της Ποτοαπαγόρευσης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η Rosita είναι το Negroni του καλοκαιριού

Ένα modern classic ποτό που αξίζει την προσοχή σου.

Γραφει Μπαμπης Δουκας