Paper Plane, το νεότερο κλασικό cocktail

Η ιστορία και η συνταγή του μόλις 14 ετών ποτού, που όμως ήδη συμπεριλαμβάνεται στα all time classics.

To Paper Plane είναι ένα τολμηρό ποτό. Θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως μία σύγχρονη παραλλαγή του κλασικού Last Word. Αποτελείται από 4 συστατικά, τα οποία χρησιμοποιούνται σε ίσα μέρη. Η γλυκύτητα του bourbon και τα πικρά στοιχεία των Aperol και amaro συναντούν την οξύτητα του λεμονιού, σε ένα αρκετά ισορροπημένο τελικό αποτέλεσμα. 

Η ιστορία

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχεις διαβάσει στο Esquire για τα πιο κλασικά cocktails που υπάρχουν. Ποτά που γεννήθηκαν πολύ πριν την Ποτοαπαγόρευση και τους Παγκόσμιους Πολέμους. Ή ακόμη και ποτά που φτιάχνονται από τις αρχές του 19ου αιώνα. To Paper Plane δεν ανήκει σε καμία περίπτωση σε αυτά, καθώς βγήκε από το σέικερ για πρώτη φορά το 2007 από τον bartender Sam Ross, στο μπαρ Violet Hour του Σικάγο. Ο ίδιος ο δημιουργός του είχε τονίσει μάλιστα ότι στην προσπάθειά του να δημιουργήσει ένα πρωτότυπο αλλά εύκολο ποτό, άκουγε το κομμάτι Paper Planes της M.I.A. και κάπως έτσι του ήρθε η ιδέα τόσο για το cocktail όσο και για το όνομα αυτού.

Η πρωτότυπη συνταγή περιελάμβανε Campari, ωστόσο αυτό αντικαταστάθηκε από το Aperol λίγο αργότερα, όταν ο Ross ξεκίνησε να εργάζεται στο νεοϋορκέζικο Milk & Honey - εκεί όπου το ποτό του γνώρισε τεράστια δημοφιλία. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Sam Ross είναι ο δημιουργός και του εξίσου κλασικού Penicillin, το 2005.  

Η συνταγή

Υλικά

  • 3/4 μεζούρας bourbon
  • 3/4 μεζούρας Aperol 
  • 3/4 μεζούρας amaro
  • 3/4 μεζούρας χυμός λεμονιού

Εκτέλεση

Όλα τα υλικά μπαίνουν στο σέικερ μαζί με πάγο και ανακινούνται. 

Paper Plane, το νεότερο κλασικό cocktail

Σουρώνεις σε ποτήρι coupe και γαρνίρεις με μία φλούδα λεμονιού - αν έχεις όρεξη για πειραματισμούς μπορείς να χρησιμοποιήσεις για γαρνιτούρα ένα χάρτινο αεροπλανάκι.

ΠΟΤΟ PAPER PLANE 2

Δες ακόμη πώς θα φτιάξεις τα Rob Roy, Thunderbolt, Aviation, Alabama Slammer, Rum Runner και Mint Julep.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, επιστρέφει στις 26 και 27 Σεπτεμβρίου

Η Selene Vedema 2025, η μεγαλύτερη "γιορτή" του σαντορινιού αμπελώνα, στρέφει και φέτος τα βλέμματα του παγκόσμιου οινικού στερεώματος στη Σαντορίνη.

Γιατί υπάρχει η τρύπα στα κουτάκια των αναψυκτικών –Όχι, δεν είναι για το καλαμάκι

Όχι, η τρύπα στη γλωττίδα του κουτιού δεν είναι για να κρατάει το καλαμάκι. Η ιστορία της ξεκινά από ένα πικνίκ το 1962 και κρύβει ευρηματικότητα, εργονομία και… περιβαλλοντικά οφέλη.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Το Ideal είναι το πιο χοτ μπαρ της Αθήνας αυτή τη στιγμή

Οι λόγοι που καθιστούν το φρέσκο μπαρ των Εξαρχείων ό,τι πιο δημοφιλές παίζει τώρα στην αθηναϊκή σκηνή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Όλα τα φώτα στο Bar Leone

Στο Χονγκ Κονγκ ίσως βρίσκεται το επόμενο μεγάλο μπαρ του μάταιου τούτου κόσμου. Ο Lorenzo Antinori μας μιλά για αυτό.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Ένας rooftop προορισμός σε μαγνητίζει στην Αθηναϊκή Ριβιερα

Τα Asteria Rooftop ανατέλλουν στον ουρανό της Γλυφάδας και θα γίνουν το αγαπημένο σου σημείο για θερινή ραστώνη στην πόλη.

Πώς θα καταλάβεις αν σου σέρβιραν την μπύρα σε βρώμικο ποτήρι

Οι φυσαλίδες, ο αφρός και το άρωμα της μπύρας μπορούν να σου πουν πολλά για το αν το ποτήρι σου είναι πραγματικά καθαρό. Ιδού τι να προσέξεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες