5 τέλεια ποτά για την World Cocktail Day

Η 13η Μαΐου είναι πάντοτε μία καλή αφορμή για να πιούμε.

Η World Cocktail Day είναι ένας παγκόσμιος εορτασμός για το spirits industry, που με αυτόν το τρόπο τιμά την 13η Μαΐου 1806, που ήταν η ημέρα που αναφέρθηκε για πρώτη φορά ο όρος cocktail. Τη συγκεκριμένη ημερομηνία, η νεοϋορκέζικη εφημερίδα The Balance and Columbian Repository όρισε ως cock-tail (η πρώτη επίσημη ονομασία) εκείνο το "διεγερτικό ποτό, που αποτελείται από αλκοόλ, ζάχαρη, νερό και bitters", αναφερόμενη προφανώς στη συνταγή του Old Fashioned. Ο συντάκτης του άρθρου ήταν ο Harry Croswell. 

Το Esquire τιμά την World Cocktail Day και σε προσκαλεί να γιορτάσεις κι εσύ, φτιάχνοντας κάποιο από τα παρακάτω ποτά.

Godfather

5 τέλεια ποτά για την World Cocktail Day

Η στιβαρή του βάση είναι το scotch, με το amaretto να το πλαισιώνει με γλυκύτητα. Για την απόλυτη εκδοχή του έχει κατά νου δύο βασικές κατευθυντήριες γραμμές: Φρόντισε να τηρήσεις τις ποσότητες των ποτών και επένδυσε σε πραγματικά καλό booze και όχι σε φθηνές ή πρόχειρες επιλογές. Όπως συμβαίνει και με πολλά άλλα cocktails, το origin story του Godfather είναι ασαφές, παρότι δεν πρωτοφτιάχτηκε και τόσο μακριά χρονικά - χρονολογείται από τη δεκαετία του 1970. Εντελώς τυχαία (ή όχι και τόσο τυχαία), οι δύο ταινίες του "Νονού" σημάδεψαν τη συγκεκριμένη περίοδο κινηματογραφικά. Το γνωστό amaretto brand Disaronno μάλιστα, υποστηρίζει ότι αυτό ήταν το αγαπημένο ποτό του Marlon Brando, οπότε η σύνδεση είναι κάτι παραπάνω από μοιραία. Για την ιστορία, τέλος, η International Bartenders Association συνηθίζει να το αναφέρει ως δύο λέξεις, δηλαδή God Father.

Η συνταγή

Υλικά 

  • 2 μεζούρες σκωτσέζικο ουίσκι
  • 1/2 μεζούρα Amaretto

Εκτέλεση

  1. Ανακατεύεις τα δύο υλικά σε mixing glass με θρυμματισμένο πάγο. 
  2. Σουρώνεις σε old fashioned ποτήρι με φρέσκο πάγο. 

Blood and Sand

ΚΟΚΤΕΪΛ 1

Ένα cocktail με βάση το σκωτσέζικο ουίσκι που εμπνεύστηκε από τις ταυρομαχίες στην Ισπανία. Το κόκκινο βερμούτ προσδίδει γλυκύτητα. Το λικέρ από κεράσι δίνει τις δικές του νότες, ενώ αν αντικατασταθεί από μπράντι δημιουργεί διαφορετικές χρωματικές και γευστικές αποχρώσεις. Για κάποιον ανεξήγητο όμως λόγο, το τελικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά νόστιμο. Φτιάχτηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1920 και πήρε το όνομά του από την ομώνυμη ταινία του βωβού κινηματογράφου, με πρωταγωνιστή τον Rodolfo Valentino. Ο τελευταίος υποδυόταν ένα φτωχό παιδί από την ισπανική ύπαιθρο, που εν συνεχεία εξελίχθηκε στον σπουδαιότερο ταυρομάχο της χώρας, πριν επέλθει το τραγικό του φινάλε. Λέγεται μάλιστα πως τόσο το κόκκινο βερμούτ όσο και ο χυμός του πορτοκαλιού συμβολίζουν το αίμα που χύνεται στις αρένες. Το πώς έφτασε βέβαια όλο αυτό να μετονομάσει ένα ποτό, είναι άγνωστο. Η συνταγή του Blood and Sand καταγράφηκε στο Savoy Cocktail Book, το 1930, και έκτοτε συμπεριλαμβάνεται στις κλασικότερες των cocktails με σκωτσέζικο ουίσκι. 

Η συνταγή

Υλικά

  • 3/4 μεζούρας σκωτσέζικο ουίσκι
  • 3/4 μεζούρας κόκκινο βερμούτ
  • 3/4 μεζούρας λικέρ κερασιού ή μπράντι
  • 3/4 μεζούρας φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού

Εκτέλεση

  1. Όλα τα υλικά μπαίνουν στο σέικερ μαζί με πάγο και ανακινούνται.
  2. Σουρώνεις σε παγωμένο ποτήρι cocktail. 
  3. Γαρνίρεις με μία φλούδα πορτοκαλιού.

Rum Runner

ΚΟΚΤΕΪΛ 5

Η μεγάλη οικογένεια των tiki cocktails έχει ασφαλώς χώρο και για αυτό το τροπικό, φρουτώδες και γλυκό ποτό, στο οποίο πρωταγωνιστεί το ρούμι. Όπως και στην περίπτωση του Daiquiri ή της Margarita μπορεί να παρασκευαστεί και με τη συνδρομή του μπλέντερ για πιο συμπαγή αποτελέσματα, ωστόσο εμείς προτείνουμε να ακολουθήσεις τη λύση του σέικερ. Μην ξεχάσεις την ομπρελίτσα στο τέλος για ακόμη πιο εξωτική και funky εμφάνιση. Μερικές εβδομάδες μετά την έναρξη της Ποτοαπαγόρευσης, το 1920, ναυτικοί και ιδιοκτήτες σκαφών στις ακτές των ΗΠΑ άρχισαν να εισάγουν -ασφαλώς παράνομα- ρούμι και παρεμφερή spirits, παρακάμπτοντας το νόμο. Τους δόθηκε το προσωνύμιο rum runners. Προορισμός των ποτών ήταν ασφαλώς τα speakeasies, πολλά από τα οποία άνηκαν στο μεγάλο κύκλωμα του περιβόητου Al Capone και άλλων "Νονών". Αρκετοί rum runners συνελήφθησαν από τις αρχές και βρέθηκαν στη φυλακή, μέχρι τη στιγμή που άπαντες στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού κατάλαβαν ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αλκοόλ και η Ποτοαπαγόρευση τερματίστηκε το 1933. Σχεδόν δύο δεκαετίες μετά, πολλά μπαρ άρχισαν να πειραματίζονται ολοένα και περισσότερο με το ρούμι, έχοντας ως έμπνευση την ίδια την ιστορία του ποτού αλλά και τις διηγήσεις των rum runners για μέρη όπως τα νησιά της Καραϊβικής ή την Πολυνησία. Το Holiday Isle Tiki Bar στην Islamorada της Φλόριντα αποφάσισε να τους τιμήσει, με ένα cocktail αφιερωμένο σε αυτούς. Το Rum Runner πρωτοφτιάχτηκε εκεί το 1952 και μάλιστα σε μπόλικες παραλλαγές για να φτάσει σήμερα να θεωρείται ένα από τα πιο κλασικά tiki cocktails.

Η συνταγή

Υλικά

  • 1 μεζούρα λευκό ρούμι
  • 1 μεζούρα σκούρο ρούμι
  • 1 μεζούρα λικέρ μπανάνας
  • 1 μεζούρα λικέρ blackberry
  • 1 μεζούρα χυμό πορτοκαλιού
  • 1 μεζούρα χυμό ανανά
  • λίγες σταγόνες γρεναδίνη

Εκτέλεση

  1. Όλα τα υλικά μπαίνουν στο σέικερ και ανακινούνται μαζί με πάγο.
  2. Σουρώνεις σε ψηλό ποτήρι με πάγο. 
  3. Γαρνίρεις με φρούτα - ιδανικά με μία σφήνα ανανά, μία φέτα πορτοκαλιού και ένα κερασάκι.

Dark and Stormy

ΚΟΚΤΕΪΛ 2

Παρά το "απειλητικό" ύφος του ονόματός του, το Dark and Stormy είναι ένα ακόμη cocktail που προέρχεται από την Καραϊβική και έχει ως κύρια αλκοολική του βάση το ρούμι. Ασφαλώς και δεν πρόκειται για ένα σκοτεινό και θυελλώδες ποτό αλλά για ένα νόστιμο, ελαφρώς spicy drink που συγκαταλέγεται στην οικογένεια των Mule. Για την παρασκευή του απαιτούνται μόλις τρία συστατικά (συν τη γαρνιτούρα). Φρόντισε μόνο να μην χρησιμοποιήσεις ginger ale αλλά οπωσδήποτε ginger beer. Υπάρχει λόγος.

Η συνταγή

Υλικά

  • 2 μεζούρες μαύρο ρούμι (ιδανικά Gosling’s Black Seal 151 proof)
  • 3 μεζούρες ginger beer
  • 1/2 μεζούρα χυμό lime

Εκτέλεση

  1. Βάζεις πάγο σε ένα highball ποτήρι και προσθέτεις το ρούμι.
  2. Ρίχνεις την ginger beer και το χυμό lime.
  3. Αναδεύεις με barspoon.
  4. Γαρνίρεις με μία σφήνα lime. 

Hurricane

ΚΟΚΤΕΪΛ 4

Ένα εξαιρετικό, φρουτώδες cocktail με ρούμι από τη Νέα Ορλεάνη. Είναι ένας από τους χαρακτηριστικότερους πρεσβευτές των cocktails με ρούμι και σίγουρα μία καλή εισαγωγή για να μυηθεί κάποιος στην tiki κουλτούρα. Ένα καλό ρούμι, δύο χυμοί και ενδιαφέρουσες γαρνιτούρες αρκούν για να δημιουργηθεί ένα θαυμάσιο αποτέλεσμα σε ένα ποτήρι σήμα-κατατεθέν. Πολλά σπουδαία cocktails έχουν γεννηθεί στη Νέα Ορλεάνη. Το Sazerac, το Grasshopper αλλά και το Hurricane είναι μόνο μερικά από αυτά. To τελευταίο φέρεται να φτιάχτηκε για πρώτη φορά το 1939, στο φημισμένο Pat O'Brien's Bar, που σερβίρει από το 1933 μέχρι σήμερα, στο ίδιο ακριβώς σημείο της γαλλικής συνοικίας της πόλης. Κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, το ρούμι από την Καραϊβική βρισκόταν σε αφθονία στα μπαρ της Νέας Ορλεάνης, εν αντιθέσει με το ουίσκι - ειδικά μετά την περίοδο της Ποτοαπαγόρευσης. Τα μεγάλα αποθέματα που υπήρχαν λοιπόν έπρεπε με κάποιο τρόπο να βγουν στην αγορά. Ένας από τους bartenders του μέχρι πρότινος speakeasy joint σκέφτηκε πως μία καλή λύση είναι να το αναμείξει με χυμούς φρούτων και να το σερβίρει σε ένα ιδιαίτερο ποτήρι. Το Hurricane βαφτίστηκε ουσιαστικά από το ποτήρι που το φιλοξενεί και το οποίο ονομάζεται έτσι λόγω του σχήματός του, που θυμίζει τις λάμπες που φέρουν το ίδιο όνομα (hurricane lamps).   

Η συνταγή

Υλικά

  • 2 μεζούρες ρούμι
  • 1 μεζούρα χυμό passion fruit
  • 1 μεζούρα χυμό λεμόνι
  • φέτες πορτοκαλιού
  • κερασάκια maraschino

Εκτέλεση

  1. Βάζεις το ρούμι, το χυμό passion fruit και το χυμό λεμονιού στο σέικερ μαζί με πάγο και ανακινείς. 
  2. Σουρώνεις σε ποτήρι τύπου hurricane, με πάγο.
  3. Γαρνίρεις με φέτα πορτοκαλιού και κερασάκια maraschino.

Διάβασε ακόμη για τα 10 πιο εμβληματικά μπαρ του πλανήτη, το διαφορετικό Negroni του Stanley Tucci, τη βραδιά που θα ανοίξουν και πάλι τα μπαρ και τα αγαπημένα cocktails του Ernest Hemingway.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πάθος πίσω από τη Νο1 super premium τεκίλα στον κόσμο

Μπορεί να μην ανακάλυψε την τεκίλα, αλλά ήταν η Patrón που την τελειοποίησε, συστήνοντας πρώτη σε όλον τον κόσμο μια πραγματικά "super premium τεκίλα".

Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok

Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Cardamaro, ένα διαφορετικό amaro

Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Limoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι

100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι

Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό

Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.