Τα αγαπημένα cocktails του Ernest Hemingway
Μία ημέρα σαν σήμερα, το 1961, ο Papa άφηνε τον μάταιο τούτο κόσμο. Και γνωρίζεις καλά πώς μπορείς να τον τιμήσεις.
Εκτός από το να γράφει εξαιρετικά, ο Ernest Hemingway γνώριζε το ίδιο καλά (ίσως και καλύτερα) να απολαμβάνει τη ζωή. Εν αντιθέσει με την πλειοψηφία των περισσότερων σπουδαίων συγγραφέων, η ζωή του ήταν το ίδιο συναρπαστική με τα μυθιστορήματά του. Στο γενικότερο πλαίσιο της καθημερινής του ρουτίνας ήταν και κάποια ποτά και cocktails, που αρκετά συχνά κατανάλωνε υπέρ το δέον.
Daiquiri
O Ernest Hemingway συνήθιζε να αράζει στο μπαρ El Floridita, στην Αβάνα, και μεταξύ άλλων να πίνει πολλά -μα πάρα πολλά- Daiquiris: Ο μύθος λέει ότι το προσωπικό του ρεκόρ σε μία ημέρα ήταν 17. Ένα άλλο κομμάτι του ίδιου μύθου αναφέρει ότι συνήθιζε να ελαχιστοποιεί την ποσότητα της ζάχαρης και να διπλασιάζει εκείνη του ρουμιού - έτσι δημιουργήθηκε το Papa Doble ή όπως είναι ευρέως γνωστό, το Hemingway Daiquiri.
Η συνταγή
Υλικά
- 2 μεζούρες λευκό ρούμι
- 1/2 κ.γ. ζάχαρη
- 1/2 μεζούρα χυμός lime
Εκτέλεση
- Όλα τα υλικά μπαίνουν στο σέικερ μαζί με πάγο και ανακινούνται.
- Σουρώνεις σε ποτήρι cocktail και γαρνίρεις με μία φλούδα lime.
Bloody Mary
Το βαθυκόκκινο cocktail με το τρομακτικό όνομα έχει μπόλικες ιστορίες να το συνοδεύουν. Ο Papa το τιμούσε τακτικά, προτιμώντας να χρησιμοποιεί μία γενναιόδωρη ποσότητα ποιοτικής βότκας, παγωμένο χυμό ντομάτας, Worcestershire sauce ή σάλτσα μπριζόλας, χυμό lime και ένα μείγμα πιπεριών. Συνήθιζε μάλιστα να λέει πως "αν δεν είσαι πολύ δυνατός, βάλε περισσότερη ντομάτα. Αν θέλεις όμως εξουσία, πρόσθεσε βότκα".
Η συνταγή
Υλικά
- 1/2 φλ. χυμός ντομάτας
- 1/4 κ.γ. horseradish
- 1 κ.γ. Worcestershire sauce
- σπόρους σέλινου
- 4 σταγόνες Tabasco
- χυμός από μισό lime
- χυμός από μισό λεμόνι
- αλάτι και πιπέρι
- 1 κ.σ. βότκα
- 2 μεζούρες βότκα
- 6-8 μεζούρες έτοιμο Bloody Mary mix
Εκτέλεση
- Ανακατεύεις τον χυμό ντομάτας, το horseradish, την Worcestershire sauce και τους σπόρους σέλινου στο μπλέντερ, μέχρι να προκύψει ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
- Προσθέτεις το Tabasco, τους χυμούς λεμονιού και lime, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύεις και πάλι. Προσαρμόζεις τη γεύση του μείγματος στις προτιμήσεις σου.
- Ρίχνεις μία κ.σ. βότκα και συνεχίζεις να ανακατεύεις.
- Στη συνέχεια βάζεις τις δύο μεζούρες βότκα και το Bloody Mary mix σε ένα ποτήρι, προσθέτοντας πάγο και το μείγμα του μπλέντερ.
- Γαρνίρεις με σέλινο ή οτιδήποτε άλλο επιθυμείς.
Scotch and Soda
Το κατά πολλούς, μαζί με το Gin & Tonic, απόλυτο highball συγκαταλεγόταν μεταξύ των πιο δημοφιλών επιλογών του Hemingway. Το δύο υλικών ποτών είναι ειλικρινές και straight ακριβώς όπως τα γραπτά του Papa. Αναφέρεται μάλιστα αρκετά στο short story "Τα χιόνια του Κιλιμάντζαρο", που παρεμπιπτόντως δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 1936 στο Esquire.
Η συνταγή
Υλικά
- 2 μεζούρες σκωτσέζικο ουίσκι (μπορείς να πάρεις ιδέες από εδώ)
- 4 μεζούρες σόδα
Εκτέλεση
- Γεμίζεις ένα ψηλό ποτήρι με πάγο. Ρίχνεις το ουίσκι εντός.
- Προσθέτεις αργά τη σόδα, κρατώντας το ποτήρι υπό γωνία. Δεν ανακατεύεις.
- Γαρνίρεις με μία φλούδα λεμονιού.
Gibson
Το Martini γενικότερα έχει εμφανιστεί σε μπόλικες ιστορίες του θρυλικού συγγραφέα, από το "Μέσα απ' το ποτάμι και τα δέντρα" μέχρι το "Αποχαιρετισμός στα όπλα". Στο τελευταίο, ο πρωταγωνιστής Frederic Henry αναφέρει πως "δεν είχα γευτεί ποτέ ένα τόσο καθαρό και cool ποτό. Με κάνει να νιώθω πολιτισμένος". Η εκδοχή του Gibson είναι εκείνη που προτιμούσε περισσότερο ο Papa. Συνήθιζε μάλιστα να χρησιμοποιεί τα Spanish cocktail onions και να παγώνει υπερβολικά το ποτήρι του.
Η συνταγή
Υλικά
- 2 1/2 μεζούρες gin
- 1/2 μεζούρα dry βερμούτ
- 1 μικρό κρεμμυδάκι cocktail
Εκτέλεση
- Αναδεύεις το gin και το βερμούτ σε mixing glass με πάγο.
- Σουρώνεις σε παγωμένο ποτήρι coupe.
- Γαρνίρεις με το κρεμμυδάκι.
White Lady
Σύμφωνα με το To Have and Have Another: A Hemingway Cocktail Companion του Philip Greene, το White Lady ήταν η κομψή εναλλακτική του Papa για το Daiquiri. Προτιμούσε μάλιστα την όσο πιο δυνατόν όξινη εκδοχή του εν λόγω ποτού.
Η συνταγή
Υλικά
- 2 μεζούρες gin
- 1/2 μεζούρα Cointreau
- 1/2 μεζούρα φρέσκος χυμός λεμονιού
- 1 ασπράδι αυγού
- φλούδα λεμονιού για το γαρνίρισμα
Εκτέλεση
- Όλα τα υλικά μπαίνουν στο σέικερ χωρίς πάγο και ανακατεύονται με πολύ έντονο ρυθμό.
- Προσθέτεις πάγο και συνεχίζεις να ανακινείς.
- Σουρώνεις σε coupe glass.
- Γαρνίρεις με τη φλούδα λεμονιού.
Death in the Afternoon
O Hemingway ήταν μεγάλος fan (και) της σαμπάνιας. Κάποτε είχε πει στην Lillian Ross πως "αν είχα χρήματα, δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερο τρόπο για να τα ξοδέψω από την σαμπάνια". Λάτρευε επίσης να ανακατεύει το αφρώδες ποτό με άλλα υλικά, με αγαπημένο του cocktail το Death in the Afternoon, με γενναίες δόσεις από αψέντι.
Η συνταγή
Υλικά
- 1 1/2 μεζούρα αψέντι
- σαμπάνια
Εκτέλεση
- Ρίχνεις το αψέντι σε ένα coupe ποτήρι ή Champagne flute.
- Απογεμίζεις αργά με σαμπάνια.
Διάβασε ακόμη για το ξεχασμένο cocktail με τεκίλα El Diablo, τα καλύτερα ουίσκι του κόσμου για το 2021 και το Negroni των whiskey drinkers.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ
Όσα πρέπει να ξέρεις για το Oatzempic, το viral λιποδιαλυτικό ρόφημα του TikTok
Κάποιοι λένε πως είναι τόσο θαυματουργό που εξαφανίζει το λίπος. Τι ισχύει όμως;
Γραφει Γιαννης ΣπανοςCardamaro, ένα διαφορετικό amaro
Ο πλούτος και το ειδικό βάρος του γλυκού βερµούτ δένουν υπέροχα µε µια απαλή φυτική πικράδα, σε αυτό το ξεχωριστό ποτό που αποτελεί το µοναδικό amaro µε βάση την αγριαγκινάρα από το Nizza Monferrato της Ιταλίας.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςLimoncello Di Capri: Το δώρο του Κάπρι
100% φυσικό. 100% αυθεντικό. Το Limoncello Di Capri αποτελεί ένα µοναδικής ποιότητας γλυκό λικέρ, µε Προστατευόµενη Γεωγραφική Ένδειξη, αποτέλεσµα της αξιοποίησης των καλύτερων λεµονιών του φηµισµένου ιταλικού νησιού.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤα Ready to Enjoy Aperitivo Cocktails βάζουν το ιταλικό lifestyle σε μπουκάλι
Η Granikal τοποθετεί το mindful drinking στο επίκεντρο και λανσάρει µια φίνα σειρά εµφιαλωµένων aperitivo cocktails χαµηλών αλκοολικών βαθµών.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤο premium μ. Artisan Water, ένα ελληνικό gastro-lifestyle νερό
Το premium μ. Αrtisan Water ανώτερης ποιότητας και αισθητικής μόλις συστήθηκε στον κόσμο της γαστρονομίας.
Εντοπίσαμε την πιο φθηνή μπύρα στην Ευρώπη
Αλλά δυστυχώς, δεν είναι στην Ελλάδα.
Γραφει Γιαννης Σπανος