Η νοστιμότερη πίτσα της Αθήνας

Το μόνο food guide που θα χρειαστείς για τους τελικούς της Basket League. Αλλά όχι μόνο γι' αυτούς.

Πίτσα στην Αθήνα λοιπόν. Οι εποχές της πλαδαρής πίτσας –ναι, εκείνης που ψηνόταν σε βαθιά ταψιά, είχε έντονο ψωμένιο σώμα και πνιγόταν στο λάδι– τελείωσαν. Ευτυχώς για όλους, έχουν περάσει για τα καλά. Στην ελληνική γαστρονομική πραγματικότητα και πολύ περισσότερο στην αθηναϊκή εστιατορική σκηνή έχει παρουσιαστεί εσχάτως ένα πιο κατατοπιστικό και ασφαλώς πιο νόστιμο πρόσωπο της πίτσας: Η πίτσα εκείνη που μπορεί να καταναλωθεί χωρίς να κάνει όργια στο στομάχι σου.

Διάβασε ακόμη: Επαναπροσδιορίζοντας το ψωμί στην Αθήνα

Κάτι αρκετά σημαντικό τώρα, που με αφορμή τους τελικούς της Basket League, όλοι θα αναζητήσουν το πιο δημοφιλές ίσως comfort food. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως σχεδόν κάθε ένα μήνα τα τελευταία χρόνια (και, υπό κανονικές ασφαλώς συνθήκες), ξεπηδά στην Αθήνα και ένα καινούριο pizza spot με άποψη, τεχνική και γεύση.

Η άνοδος της πίτσας

Ξεκινώντας από το βασικό τρίπτυχο "ζύμη-σάλτσα-τυρί" και καταλήγοντας στα ενδιαφέροντα toppings και στο ψήσιμο σε φούρνους με πέτρες από το Βεζούβιο, οι λόγοι είναι πολλοί, απλοί και εύκολα κατανοητοί. Αρχικά συνδέεται άμεσα με τη γενικότερη άνοδο του street food στη χώρα μας και όλα τα είδη φαγητού που μπορεί να περιλαμβάνει ο "κλάδος".

> Διάβασε ακόμη: Το παγωτό στην Ελλάδα δεν ήταν πότε μόνο παγωμένη κρέμα

Πλέον θα βρεις πίτσα και μάλιστα πολύ αξιόλογη σε μαγαζάκια-τρύπες οπουδήποτε και όχι μόνο σε ιταλικά ως επί το πλείστον εστιατόρια. Επίσης, μην ξεχνάμε ότι η πίτσα είναι ο κορυφαίος εκπρόσωπος του comfort food. Ένα έδεσμα εύκολο, γρήγορο και νόστιμο, που μάλιστα συναντάται σε πειραγμένες παραλλαγές που δεν ξεφεύγουν από τον αυθεντικό του χαρακτήρα.

Επιπλέον, η πίτσα μπορεί να σταθεί ως ένα υποδειγματικό bar food και ως pairing σχεδόν με οποιοδήποτε αλκοολούχο, από μπίρα και κρασί μέχρι οποιοδήποτε κοκτέιλ (Aperol Spritz, Negroni και Americano είναι οι πιο ενδεδειγμένες προτάσεις) ή να καταναλωθεί μετά το ποτό σε ρόλο αντισταθμιστικού για το hangover υδατάνθρακα.

Διάβασε ακόμη: Για επικό κρέας στην Αθήνα

Σε συνέχεια του τελευταίου, παίζει σημαντικό ρόλο και το γεγονός ότι η πίτσα μπήκε και στα μπαρ και μάλιστα στη χρυσή εποχή τους. Η αρχή είχε γίνει πριν από περίπου 8 χρόνια από το 30 Something στο Χαλάνδρι για να εξαπλωθεί αργότερα σε πολλά και γνωστά μπαρ της Αθήνας, όπως το Noel και το Odori, τα οποία τη σέρβιραν παράλληλα με τα εξαίρετα drinks τους.

Πού θα βρεις επική πίτσα στην Αθήνα

Απαντώντας στο ακριβώς παραπάνω ερώτημα, οι συντάκτες του Esquire κατέληξαν σε εκείνα τα μέρη που σερβίρουν εξαιρετικές εκδοχές του λατρεμένου εδέσματος. Μέρη όπως αυτά που ακολουθούν.

Cupola

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cupola (@cupola_trattoria)

To feel good ιταλικό εστιατόριο στη σκιά του Καλλιμάρμαρου μπήκες εδώ και μερικά χρόνια στις ζωές μας και εξακολουθεί να βρίσκεται σε αυτές για όλους τους σωστούς λόγους. Ένας από αυτούς είναι και η εξαίσια εκδοχή της ναπολιτάνικης πίτσας, με υπέροχη μαλακή υφή, σωστό ψήσιμο και ποιοτικότατα toppings.

Granello 

Στο μικροσκοπικό Granello, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου, ο Κυριάκος Λιοδάκης παρουσιάζει μία θαυμάσια παραλλαγή της κλασικής ναπολιτάνικης ζύμης με προζύμι σε αρκετά ενδιαφέρουσες και ασφαλώς νόστιμες προτάσεις. Must taste εδώ η Piccante (με σάλτσα ντομάτας San Marzano, mozzarella fior di latte, παρμεζάνα, πικάντικο σαλάμι και μέλι με chili και φρέσκο βασιλικό).

Just Pizza

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Just Pizza (@justpizza__)

Αν δεν μένεις στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου ή προς του Ζωγράφου, πιθανότατα να το έχεις ακούσει μόνο από περιγραφές φίλων και γνωστών που κατοικούν εκεί. Το (εξαιρετικά value for money) Just Pizza είναι μία πραγματικά έκπληξη, σερβίροντας νόστιμη πίτσα με τραγανό και λεπτό ζυμάρι.

Lollo's

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lollosatene (@lollosatene)

Στο Lollo's  συναντά κανείς τέλεια λεπτή ζύμη και φρέσκα πλούσια υλικά on top. Οι pinse εδώ χωρίζονται σε 6 κατηγορίες (margherite, rosse, bianche, piccanti, vegane και gourmet) με must taste πρόταση τη Strega με μοτσαρέλα, πουρέ κολοκύθας, γκουαντσιάλε, πεκορίνο ρομάνο, καπνιστή σκαρμόζα και κοπανισμένο μαύρο πιπέρι. 

Crusteria

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Crusteria (@crusteria)

Η Crusteria είναι ουσιαστικά το μικρό αδερφάκι του γνωστού Crust. Επανήλθε με ελαφρώς διαφοροποιημένο concept μόλις πριν λίγες ημέρες στην οδό Κεραμεικού και υπηρετεί το νεοϋορκέζικο italian street food, σερβίροντας πεντανόστιμη πίτσα, ραφινάτα γλυκά και ολόφρεσκη pasta, σε πληθωρικές μερίδες και, ασφαλώς, στα ανώτερα γευστικά standards.

Από τις πίτσες ξεχωρίζουν η Leghorn (με μαριναρισμένο κοτόπουλο, σιγομαγειρεμένο με πιπεριές τρικολόρε, μουστάρδα από σιναπόσπορο, κάρι και μοτσαρέλα), η Tuco (εμπνευσμένη από τον χαρακτήρα του Eli Wallach στο κλασικό γουέστερν "Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος" - με σάλτσα ντομάτας, chipotle, μοτσαρέλα, ρίγανη, πράσινες πιπεριές, chorizo, χοιρινό al pastor, κάκτο, καλαμπόκι και τσένταρ) και η Nikki Sixx (εδώ τη διαφορά κάνει η κρέμα παρμεζάνας, πλαισιωμένη με ρικότα, φλοίδες κολοκυθιού και ξύσμα lime).

Dal Professore

Το Pizza Dal Professore είναι ένα τραγανό pizza spot του κέντρου της Αθήνας, "παιδί" των Ηλία Ανθίδη, Σπύρου Κερκύρα και Πάτροκλου Κουδούνη. Στενός τους συνεργάτης και εμπνευστής του concept της πρωτότυπης ζύμης της πίτσας δεν είναι άλλος από τον chef patron του trattoria restaurant Dal Professore στο Μαρούσι, Νίκο Δημητροκάλη. Ο "Καθηγητής", μετά από ταξίδια στην Ιταλία και απανωτούς πειραματισμούς και δοκιμές, κατέληξε στην ιδανική συνταγή με την ανάμειξη 3 διαφορετικών αλεύρων.

Monzu

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Monzu (@monzu_kifisia)

Στο διατηρητέο αρχοντικό του 19ου αιώνα, το οποίο περιβάλλεται από έναν καταπράσινο, άνετο και κομψό κήπο και στο οποίο στεγάζεται το Monzu, o Γιάννης Λιόκας δείχνει μία άλλη πτυχή του ταλέντου του, "μιλώντας" ιταλικά. Ανάμεσα στα πολλά και καλά που θα βρεις εδώ, υπάρχει και η φίνα, εξαιρετικά αφράτη και μαλακή πίτσα, με προζύμι biga, σταθερά νόστιμη σε όποια εκδοχή κι αν την προτιμήσεις. 

Alio

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ALIO (@alio.restaurant)

Στο εστιατόριο του Χαλανδρίου, ο Γιάννης Λουκάκος προσεγγίζει την κουζίνα της γείτονος χώρας με τη δική του ματιά αλλά και μία ελαφρώς πιο σύγχρονη οπτική. Το ίδιο ακριβώς κάνει και με το δημοφιλές έδεσμα. Μάλιστα, πολλοί από τους σημαντικούς σεφ της εστιατορικής Αθήνας, έχουν την πίτσα του Alio στην κορυφή της σχετικής λίστας τους.

Tre Sorelle

Ένα -υπό κανονικές συνθήκες- από τα πιο ζωντανά μέρη της δημοφιλούς Αρχελάου, ειδικεύεται στη νόστιμη πίτσα. Foodies της πόλης έχουν λατρέψει τη Διάβολα (με σάλτσα ντομάτας, φρέσκια μοτσαρέλα, τσορίθο και σαλάμι βετριτσίνα) ενώ ευχάριστη έκπληξη είναι η Βίγκαν με ζυμάρι ζέας.

Frankie

Με προζύμι και βιολογικό αλεύρι, οι πίτσες στο χαλαρό bar restaurant του ομίλου Nice n easy ζυμώνονται καθημερινά και ψήνονται στον ξυλόφουρνο. Θαυμάσιες επιλογές οι Green Artichoke (με αγκινάρα, σπανάκι, παρμεζάνα, μοτσαρέλα και μοσχοκάρυδο) και η σκεπαστή Coperta (με καπνιστή γαλοπούλα, μυρωδικά, μοτσαρέλα και πιπεριές).

 


Διάβασε ακόμη για το πού θα βρεις τα 3 κορυφαία σουβλάκια της Αθήνας και γιατί το Γκαστόνε είναι το ελληνικό diner που είχαμε ανάγκη.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας