Ένας νόστιμος οδηγός για την Ημέρα των Νεκρών
Πιάτα, ποτά και όλα όσα μπορείς να κάνεις τη σημερινή Dia de los Muertos (Ημέρα των Νεκρών), τη σημαντικότερη μεξικανική γιορτή.
Dia de los Muertos ή αν προτιμάς ελληνικά, η Ημέρα των Νεκρών. H σπουδαιότερη μεξικανική γιορτή, αφού σύμφωνα με την παράδοση αποτελεί την ημέρα της παροδικής επιστροφής των νεκρών στη γη για να γιορτάσουν με τους συγγενείς και τους αγαπημένους τους. Με την ιστορία της να ξεκινάει πριν από 3.500 χρόνια στην εποχή των Ατζέκων, η Ημέρα των Νεκρών έχει πλέον αναγνωριστεί από την UNESCO ως άυλη παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και γιορτάζεται σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.
Παραμένει πάντοτε μία παράδοση με βαθιές πολιτισμικές ρίζες, που συνηθίζει να εκπλήσσει τους υπόλοιπους λαούς, λόγω της θερμής και, ακόμα, χιουμοριστικής σχέσης που θέτει με το θάνατο.

Εσύ μπορείς πάντοτε να την απολαύσεις από το σπίτι (ή ακόμη και για λίγες ώρες σε μπαρ και εστιατόρια) με χρωματιστές νεκροκεφαλές, χαρακτηριστικά έντονα λουλούδια, τελετουργικά και φυσικά τις αυθεντικές μεξικάνικες σπεσιαλιτέ, τόσο σε φαγητό όσο και σε ποτό.
Μία Tex-Mex βραδιά
Το αληθινό μεξικάνικο φαγητό -αυτό δηλαδή που σερβίρεται στους πάγκους της Οαχάκα- διαφέρει αρκετά από την Tex Mex εκδοχή που οι περισσότεροι έχουμε γνωρίσει στα εστιατόρια της Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό καθώς οι διατροφικές συνήθειες, οι κλιματολογικές συνθήκες και τα ίδια τα προϊόντα διαφέρουν αισθητά στο Μεξικό συγκριτικά με τα υπόλοιπα μέρη του πλανήτη. Επομένως, η προσαρμογή των συνταγών είναι κάτι που τελικά λειτουργεί προς όφελος του ίδιου του καταναλωτή. Αλλά ας μπούμε στο ψητό: Πώς θα φτιάξεις μεξικάνικο φαγητό που θυμίζει αρκετά το αυθεντικό στο σπίτι; Ρίξε μία ματιά εδώ.
Το φαγητό
Κάποιες συνταγές θα είναι πάντοτε -απολύτως φυσιολογικά και δικαιολογημένα- άρρηκτα συνδεδεμένα με τη γαστρονομική κουλτούρα του Μεξικού. Όπως τα παρακάτω.
Γουακαμόλε
Μιλώντας για γουακαμόλε, λοιπόν, οφείλεις να έχεις κάποια πράγματα κατά νου: Κυρίως, πως δεν πρόκειται μόνο για αβοκάντο με την απαραίτητη συνοδεία από κόλιανδρο, κρεμμύδι και lime αλλά για το ενδεχομένως κορυφαίο συνοδευτικό dip που υπάρχει. Μπορείς να δεις τη συνταγή εδώ.


Τσίλι κον κάρνε
Αν η γαστρονομική σημαία του Μεξικού είχε χώρο μόνο για ένα πιάτο, αυτό δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το chili con carne. Το πικάντικο "στιφάδο" -πολλοί επιμένουν ότι θυμίζει περισσότερο σάλτσα- από πιπεριές τσίλι, κρέας (συνήθως βόειο κιμά), ντομάτες, φασόλια και μπαχαρικά είναι η ιδανικότερη γέμιση για τις κλασικές τορτίγιες καλαμποκιού και μοιάζει να περικλείει μέσα του όλη τη φιλοσοφία της κουζίνας της χώρας της κεντρικής Αμερικής. Μπορείς να δεις τη συνταγή εδώ.
Tacos
Υπάρχουν πραγματικά πολλοί και νόστιμοι λόγοι για να ασχοληθείς γαστρονομικά με τη μεξικάνικη κουλτούρα. Ο πιο δημοφιλής όμως εξ' αυτών δεν μπορεί να είναι άλλος παρά τα tacos. Μπορείς να δεις τη συνταγή εδώ. Επίσης μπορείς να ρίξεις μία ματιά σε όλες τις μεξικάνικες συνταγές του Tasty-guide.gr.
Η τεκίλα και το mezcal
Η τεκίλα αποτελεί ασφαλώς το πιο δημοφιλές απόσταγμα της αγαύης, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ποτά παγκοσμίως και σίγουρα το πιο διάσημο εξαγώγιμο προϊόν του Μεξικού. Φτιάχνεται εδώ και αιώνες, συνήθως με παραδοσιακές διαδικασίες παραγωγής (σε μόλις 5 πολιτείες της χώρας της κεντρικής Αμερικής) και έχει ένα σωρό μύθους να την ακολουθούν.
Τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε ένα από τα best seller spirits του πλανήτη. Μπορείς να δεις κάποιες ενδιαφέρουσες επιλογές για τεκίλα εδώ.

Από την άλλη, υπάρχει και το mezcal. Όπως και η τεκίλα, είναι ένα από τα αποστάγματα της αγαύης. Παράγεται σε διαφορετικές περιοχές του Μεξικού σε σχέση με την τεκίλα (συγκεκριμένα στις Oaxaca, Durango, Guanajuato, Guerrero, San Luis Potosi, Tamaulipas, Zacatecas και Michoacan) ενώ μπορεί να αποσταχθεί και από τα 30 είδη αγαύης. Η λέξη mezcal προέρχεται από τη διάλεκτο Nahuatl, που μιλούσε η φυλή Nahua - οι πρόγονοι των σημερινών Μεξικανών και μεταφράζεται ως "καλοψημένη αγαύη".
Είναι πιο τραχύ από τον "ομόσταυλό" του ενώ η παραγωγή του δεν είναι πάντα πλήρως ελεγχόμενη. Τo καπνιστό spirit αποτελεί όλο περισσότερο αγαπημένο συστατικό για τις cocktail lists των bartenders ωστόσο ο αυθεντικός τρόπος για να το απολαύσεις πραγματικά είναι ένας: σκέτο. Μπορείς να δεις κάποιες ενδιαφέρουσες επιλογές για mezcal εδώ.
Φυσικά, ο θαυμάσιος κόσμος της αγαύης δε θα μπορούσε να περιοριστεί μόνο στο mezcal και την τεκίλα. Αν θέλεις να ψαχτείς λίγο παραπάνω, μπορείς να ρίξεις μία ματιά και σε αυτά τα μεξικάνικα spirits που δεν είναι τεκίλα ή mezcal. Συμπληρωματικά με όλα τα παραπάνω, υπάρχουν και τα δημοφιλέστερα cocktails όπως η Margarita και η Paloma, καθώς και κάποιες άλλες επιλογές όπως τα El Diablo, Tequila Sunrise, Rosita και Nuestra Mule.
Στα μπαρ
Η τεκίλα Jose Cuervo, η Νο 1 τεκίλα στον κόσμο, τιμώντας τη Μεξικάνικη παράδοση, γιορτάζει και φέτος την Ημέρα των Νεκρών και σε προσκαλεί να πάρεις και εσύ μέρος σε αυτή, απολαμβάνοντας τα αγαπημένα σας Jose Cuervo cocktails σε ξεχωριστά μπαρ σε διάφορα σημεία της Αθήνας.
Ακολουθεί αναλυτικά η λίστα των μπαρ που συμμετέχουν στην "Ημέρα των Νεκρών" :
- Dos Gardenias/ Τρίτη 2 Νοεμβρίου -Ήβης 21 και Ναυάρχου Αποστόλη 17, Αθήνα
- Amigos/ Τετάρτη 3 Νοεμβρίου - Μεγάλου Αλεξάνδρου 70, Νέα Σμύρνη
- Amigos/ Πέμπτη 4 Νοεμβρίου - Kύπρου 65, Γλυφάδα
Επίσης, μην ξεχνάς πως σήμερα ανοίγει τις πόρτες του και το Loco, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα νέα μεξικάνικα spots της πόλης.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο
Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςChic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza
Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.
10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά
Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΈνα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα
Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.
Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'
Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.
Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια
Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.
Γραφει Νικη Κοντομηνα