Ένας νόστιμος οδηγός για την Ημέρα των Νεκρών

Πιάτα, ποτά και όλα όσα μπορείς να κάνεις τη σημερινή Dia de los Muertos (Ημέρα των Νεκρών), τη σημαντικότερη μεξικανική γιορτή.

Dia de los Muertos ή αν προτιμάς ελληνικά, η Ημέρα των Νεκρών. H σπουδαιότερη μεξικανική γιορτή, αφού σύμφωνα με την παράδοση αποτελεί την ημέρα της παροδικής επιστροφής των νεκρών στη γη για να γιορτάσουν με τους συγγενείς και τους αγαπημένους τους. Με την ιστορία της να ξεκινάει πριν από 3.500 χρόνια στην εποχή των Ατζέκων, η Ημέρα των Νεκρών έχει πλέον αναγνωριστεί από την UNESCO ως άυλη παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και γιορτάζεται σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.

Παραμένει πάντοτε μία παράδοση με βαθιές πολιτισμικές ρίζες, που συνηθίζει να εκπλήσσει τους υπόλοιπους λαούς, λόγω της θερμής και, ακόμα, χιουμοριστικής σχέσης που θέτει με το θάνατο.

 

Ένας νόστιμος οδηγός για την Ημέρα των Νεκρών

Εσύ μπορείς πάντοτε να την απολαύσεις από το σπίτι (ή ακόμη και για λίγες ώρες σε μπαρ και εστιατόρια) με χρωματιστές νεκροκεφαλές, χαρακτηριστικά έντονα λουλούδια, τελετουργικά και φυσικά τις αυθεντικές μεξικάνικες σπεσιαλιτέ, τόσο σε φαγητό όσο και σε ποτό.

Μία Tex-Mex βραδιά

Το αληθινό μεξικάνικο φαγητό -αυτό δηλαδή που σερβίρεται στους πάγκους της Οαχάκα- διαφέρει αρκετά από την Tex Mex εκδοχή που οι περισσότεροι έχουμε γνωρίσει στα εστιατόρια της Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό καθώς οι διατροφικές συνήθειες, οι κλιματολογικές συνθήκες και τα ίδια τα προϊόντα διαφέρουν αισθητά στο Μεξικό συγκριτικά με τα υπόλοιπα μέρη του πλανήτη. Επομένως, η προσαρμογή των συνταγών είναι κάτι που τελικά λειτουργεί προς όφελος του ίδιου του καταναλωτή. Αλλά ας μπούμε στο ψητό: Πώς θα φτιάξεις μεξικάνικο φαγητό που θυμίζει αρκετά το αυθεντικό στο σπίτι; Ρίξε μία ματιά εδώ.

Το φαγητό

Κάποιες συνταγές θα είναι πάντοτε -απολύτως φυσιολογικά και δικαιολογημένα- άρρηκτα συνδεδεμένα με τη γαστρονομική κουλτούρα του Μεξικού. Όπως τα παρακάτω.

Γουακαμόλε

Μιλώντας για γουακαμόλε, λοιπόν, οφείλεις να έχεις κάποια πράγματα κατά νου: Κυρίως, πως δεν πρόκειται μόνο για αβοκάντο με την απαραίτητη συνοδεία από κόλιανδρο, κρεμμύδι και lime αλλά για το ενδεχομένως κορυφαίο συνοδευτικό dip που υπάρχει. Μπορείς να δεις τη συνταγή εδώ.

ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΟΔΗΓΟΣ 3
ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΟΔΗΓΟΣ 4

Τσίλι κον κάρνε

Αν η γαστρονομική σημαία του Μεξικού είχε χώρο μόνο για ένα πιάτο, αυτό δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το chili con carne. Το πικάντικο "στιφάδο" -πολλοί επιμένουν ότι θυμίζει περισσότερο σάλτσα- από πιπεριές τσίλι, κρέας (συνήθως βόειο κιμά), ντομάτες, φασόλια και μπαχαρικά είναι η ιδανικότερη γέμιση για τις κλασικές τορτίγιες καλαμποκιού και μοιάζει να περικλείει μέσα του όλη τη φιλοσοφία της κουζίνας της χώρας της κεντρικής Αμερικής. Μπορείς να δεις τη συνταγή εδώ.

Tacos

Υπάρχουν πραγματικά πολλοί και νόστιμοι λόγοι για να ασχοληθείς γαστρονομικά με τη μεξικάνικη κουλτούρα. Ο πιο δημοφιλής όμως εξ' αυτών δεν μπορεί να είναι άλλος παρά τα tacos. Μπορείς να δεις τη συνταγή εδώ. Επίσης μπορείς να ρίξεις μία ματιά σε όλες τις μεξικάνικες συνταγές του Tasty-guide.gr.

Η τεκίλα και το mezcal

Η τεκίλα αποτελεί ασφαλώς το πιο δημοφιλές απόσταγμα της αγαύης, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ποτά παγκοσμίως και σίγουρα το πιο διάσημο εξαγώγιμο προϊόν του Μεξικού. Φτιάχνεται εδώ και αιώνες, συνήθως με παραδοσιακές διαδικασίες παραγωγής (σε μόλις 5 πολιτείες της χώρας της κεντρικής Αμερικής) και έχει ένα σωρό μύθους να την ακολουθούν.

Τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχθεί σε ένα από τα best seller spirits του πλανήτη. Μπορείς να δεις κάποιες ενδιαφέρουσες επιλογές για τεκίλα εδώ.

ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΟΔΗΓΟΣ 1

Από την άλλη, υπάρχει και το mezcal. Όπως και η τεκίλα, είναι ένα από τα αποστάγματα της αγαύης. Παράγεται σε διαφορετικές περιοχές του Μεξικού σε σχέση με την τεκίλα (συγκεκριμένα στις Oaxaca, Durango, Guanajuato, Guerrero, San Luis Potosi, Tamaulipas, Zacatecas και Michoacan) ενώ μπορεί να αποσταχθεί και από τα 30 είδη αγαύης. Η λέξη mezcal προέρχεται από τη διάλεκτο Nahuatl, που μιλούσε η φυλή Nahua - οι πρόγονοι των σημερινών Μεξικανών και μεταφράζεται ως "καλοψημένη αγαύη".

Είναι πιο τραχύ από τον "ομόσταυλό" του ενώ η παραγωγή του δεν είναι πάντα πλήρως ελεγχόμενη. Τo καπνιστό spirit αποτελεί όλο περισσότερο αγαπημένο συστατικό για τις cocktail lists των bartenders ωστόσο ο αυθεντικός τρόπος για να το απολαύσεις πραγματικά είναι ένας: σκέτο. Μπορείς να δεις κάποιες ενδιαφέρουσες επιλογές για mezcal εδώ.

Φυσικά, ο θαυμάσιος κόσμος της αγαύης δε θα μπορούσε να περιοριστεί μόνο στο mezcal και την τεκίλα. Αν θέλεις να ψαχτείς λίγο παραπάνω, μπορείς να ρίξεις μία ματιά και σε αυτά τα μεξικάνικα spirits που δεν είναι τεκίλα ή mezcal. Συμπληρωματικά με όλα τα παραπάνω, υπάρχουν και τα δημοφιλέστερα cocktails όπως η Margarita και η Paloma, καθώς και κάποιες άλλες επιλογές όπως τα El Diablo, Tequila Sunrise, Rosita και Nuestra Mule.

Στα μπαρ

Η τεκίλα Jose Cuervo, η Νο 1 τεκίλα στον κόσμο, τιμώντας τη Μεξικάνικη παράδοση, γιορτάζει και φέτος την Ημέρα των Νεκρών και σε προσκαλεί να πάρεις και εσύ μέρος σε αυτή, απολαμβάνοντας τα αγαπημένα σας Jose Cuervo cocktails σε ξεχωριστά μπαρ σε διάφορα σημεία της Αθήνας.

Ακολουθεί αναλυτικά η λίστα των μπαρ που συμμετέχουν στην "Ημέρα των Νεκρών" :

  • Dos Gardenias/ Τρίτη 2 Νοεμβρίου -Ήβης 21 και Ναυάρχου Αποστόλη 17, Αθήνα
  • Amigos/ Τετάρτη 3 Νοεμβρίου - Μεγάλου Αλεξάνδρου 70, Νέα Σμύρνη
  • Amigos/ Πέμπτη 4 Νοεμβρίου - Kύπρου 65, Γλυφάδα

Επίσης, μην ξεχνάς πως σήμερα ανοίγει τις πόρτες του και το Loco, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα νέα μεξικάνικα spots της πόλης. 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

5 συνταγές για να φτιάξεις στο air fryer ακόμα κι αν είσαι 'άμπαλος' στο μαγείρεμα

Δε χρειάζεται ούτε masterchef να είσαι, ούτε να ασχολείσαι γενικά με την κουζίνα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Cupola, για dolce vita στο Παγκράτι

Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το κόλπο που εγγυάται την τέλεια καρμπονάρα

Τρία απλά βήματα σε στέλνουν με τις ευλογίες μας, απευθείας στο Masterchef.

Γραφει Γιαννης Σπανος